Cât de competitiv este învăţământul universitar privat faţă de cel de stat? Profesor: „Încercăm să adaptăm oferta educaţională la piaţa muncii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În platoul Adevărul Live s-a discutat despre performanţele universităţilor private din România în noile condiţii de concurenţă, sesiunea admiterii de toamnă şi serviciile complementare cu care aceste instituţii de învăţământ le concurează pe cele de stat.

În platoul Adevărul Live au fost conf. univ. dr. Gabriel Liviu Ispas, membru al consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) , prof. univ. dr. Iosif Urs, preşedintele Consiliului de Administraţie al Universităţii ”Titu Maiorescu”, şi prof. univ dr. Doru Tompea, rectorul Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi.

Invitaţii au vorbit la Adevărul Live despre calitatea studenţilor în condiţiile unui examen de Bacalaureat mai dur în ultimii ani dar şi despre posibilităţile universităţilor private de a atrage studenţi în condiţiile unei concurenţe deosebite cu cele de stat.

De asemenea, universităţile private încearcă să atragă studenţii prin servicii speciale - precum cazarea în cămine studenţeşti la calitate hotelieră - dar şi prin campanii de promovare creative.

Declaraţii:

Conf. univ. dr. Gabi Ispas: Din păcate, numărul celor are doresc să acceadă la Bac este inegal cu numărul de absolvenţi din preuniversitar. În primul rând, noi avem doar 10 ani de educaţie obligatorie. La sfârşitul clasei a VIII-a sunt elevi care trec la liceu cu medii sub cinci şi este greu de crezut că va putea pe parcurs să recupereze decalajele şi să ajungă un absolvent de liceu cu pregătirea teoretică adecvată. Cred că finanţarea pe cap de elev este o eroare gravă, creăm o aparenţă care nu este reală. Cred că ministerul trebuie să continue să revitalizeze şcolile profesionale astfel încât cei care nu pot continua pe linia teoretică, să aibă opţinea unui drum profesional. Din păcate, oferta educaţională a universităţilor nu ţine cont întotdeauna de necesităţile de pe piaţa muncii şi de dimensiunea numărului elevilor absolvenţi de Bac.

Prof. univ. dr. Iosif Urs: Eu văd o diferenţă între stat şi privat numai în ceea ce priveşte managementul, în ceea ce priveşte calitatea, eu nu văd diferenţa. În ceea ce priveşte administraţia, cred că ar trebui să fim mai liber în organizarea activităţilor noastre. Eu sunt optimist, cred în învăţământul privat şi cred că este o prioritate educaţia.

Prof. univ dr. Doru Tompea: Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi a fost adepta acceptării legislaţiei, standardelor de calitate care trebuie să fie aceleaşi şi la stat şi la privat. Din păcate, după anii '90 au fost universităţi, aşa numitele fabrici de diplome, care nu au ţinut cont. În ceea ce priveşte discriminarea stat-privat, din păcae la ora asta cele mai privatizate universităţi sunt la universităţile de stat, care au cele mai multe locuri la taxă. De asemenea, finanţarea din surse europene nu este recunoscută şi pentru universităţile de stat, care nu au datorii la stat.

image

Gabi Ispas, în studioul Adevărul Live    FOTO: Eduard Enea/Adevărul

Conf. univ. dr. Gabi Ispas: Într-o universitate care nu este interesată de calitate, profesorul vine la curs o dată pe săptămână, dacă vine, grupele au 60 de oameni, deşi intră numai 25 într-o sală de cinci, deci se încurajează absenteismul, pentru simpla prezenţă la curs ai notă de trecere, profesorii se oferă să-ţi facă lucrarea de licenţă, etc. Acolo unde gradul de promovare de la un an la altul este de 100%, unde toţi au medii peste 8, unde toţi trec cu medii fabuloase la licenţă, acolo cred că este o problemă. Dacă tânărul vrea să dobândească competenţe, trebuie să înţeleagă că asta se face prin muncă.

Prof. univ. dr. Iosif Urs: Cred că trebuie lucrate la mentalitate. Cred că tinerii văd foarte bine cum sunt programele universitare şi ei vin spre programele care le dau competenţe. Ar trebui să ne apropiem de ceea ce se face în IT, spre exemplu. Trebuie să fiu atent să adaptez disciplinele la piaţa muncii şi la noutăţile tehnologice.
În SUA, învăţământul privat e pe primul loc. Noi suntem mai conservatori, iar învăţământul privat nu a primit încă încrederea pe care o are în Occident.

Prof. univ. dr. Iosif Urs: Ca noutăţi, am deschis o specializare de Asistenţă medicală generală la Târgul Jiu, şi mai avem un masterat de drept medical iar în plan social avem unul dintre cele mai moderne cămine studenţeşti. Ne străduim să facem ceva pentru educaţie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite