Tot ce trebuie să ştii despre cum să obţii o bursă Erasmus de studii în străinătate, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Eduard Enea/Adevărul
Foto: Eduard Enea/Adevărul

Astăzi, la Adevărul Live am discutat cu doi studenţi, care au fost plecaţi cu Erasmus în străinătate, despre experienţa lor. Ne-au prezentat toate detaliile despre cum se poate aplica la o astfel de bursă şi care sunt destinaţiile preferate de studenţii români.

 

Au fost invitaţi in platou Nicoleta Cristina Popa, o tânără care a înfiinţat Erasmus Student Network, şi Alberto Nieto, un tânăr din Spania care a studiat în România cu bursă Erasmus.

Înscrierile pentru mobilităţile studenţeşti de studiu sau plasament din cadrul programului Erasmus+ au loc, de obicei, în primăvara fiecărui an, însă fiecare Universitate în parte îşi stabileşte perioada de selecţie a studenţilor.
Studentul parcurge mai multe etape pentru a fi selectat pentru programul Erasmus+. De regulă, un student trebuie sa pregătească un dosar ce detaliază parcursul academic, în care să includă scrisori de recomandare, diplome obţinute sau alte certificate, un plan de studiu propus pentru perioada mobilităţii. În cadrul procesului de selecţie, acesta poate susţine şi un interviu cu comisia de selecţie, precum şi un test de limbă străină.

Cât acoperă grantul din costuri? Este recomandat ca studenţii să şi lucreze part-time

Grantul de co-finanţare din partea Comisiei Europene pe care un student îl poate primi are scopul de a-l sprijini pe cel din urma în acoperirea cheltuielilor de subzistenţă (cazare, mâncare, transport) pe durata mobilităţii. Costurile nu sunt acoperite in totalitate de grant şi variază în funcţie de nivelul de trai din ţara sau oraşul gazdă. Nivelul grantului care se acordă este reglementat la nivel naţional şi depinde de ţara în care studentul merge.

Decizia de a lucra pe perioada mobilităţii revine fiecarui student, în funcţie de nevoile pe care acesta le are. De cele mai multe ori, studenţii români aleg să se implice în proiecte internaţionale sau activităţi de voluntariat în cadrul Universităţii gazdă, câştigând astfel experienţă profesională într-un mediu multicultural.

Care sunt ţările unde pot pleca studenţii români cu programul Erasmus+

In total, sunt 33 de ţări participante la programul Erasmus+: ţările membre UE, Islanda, Lichtenstein, Norvegia, FRI Macedonia şi Turcia. Studenţii români pot pleca să studieze în oricare dintre aceste ţări, însă depinde şi de opţiunile oferite de Universitatea din România la care sunt înscrişi.

Care sunt ţările de unde vin studenţi străini cu burse Erasmus în România şi la ce specializări

Cei mai mulţi studenţi străini provin din ţări precum Spania, Germania, Franţa, Polonia şi Italia. Programul Erasmus+ permite studiul în orice domeniu şi la orice specializare, cele mai des întâlnite fiind ingineria, managementul, relaţiile internaţionale şi limbile străine.

Care sunt destinaţiile cele mai ieftine pentru studenţii români

Cheltuielile pe care un student le va avea în perioada de studiu sau plasament Erasmus+ depind în primul rând de nivelul de trai al ţării gazdă. Conform graficului de finanţare a granturilor, studenţii români primesc un ajutor considerabil din partea Comisiei Europene pentru acoperirea costurilor de trai în ţara în care aleg sa meargă. Bineînţeles, nu trebuie să se bazeze doar pe acel grant şi trebuie să ia în considerare şi faptul că uneori vor avea nevoie de sprijin financiar din partea familiei sau din alte surse.

Declaraţii Adevărul Live:

Adevărul: Cand se poate aplica pentru programul Erasmus?

Nicoleta Popa: In majoritatea universităţilor se poate aplica din primăvară aşa că sfătuiesc studenţii să se intereseze la secretariatele facultăţilor in legătură cu termenele limita.

In procesul de selecţie se cere situaţia şcolară a studentului, un plan de studiu, eventuale recomandări sau certificate. Eu am aplicat în primul an de studenţie, în 2007, la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine. Am vrut să plec în Germania, dar pe lista locurilor disponibile era şi Belgia. Recomandarile erau foarte bune pentru această destinaţie şi am luat decizia să plec aici in 2009, din februarie până în iunie... un trimestru.

Adevărul: Ce este Erasmus Student Network?

Nicoleta Popa: Este cea mai mare organizaţie nonguvernamentală din Europa, se găseşte în 37 de ţări şi are la bază un principiu de întrajutorare.

Erasmus Student Network România este prezentă in şapte oraşe din ţară, lucrăm atât cu studenţi străini, cât şi cu studenţi români. Anual, vin în România aproximativ 2000 de studenţi români.

Adevărul: Cum este recunoscută această experienţă de studiu?

Nicoleta Popa: Recunoaşterea vine în foaia matricolă, acolo se menţionează perioada de studiu in străinătate, temele de studiu, creditele. Notele de echivalează.

Dosarul de aplicare diferă de la universitate la universitate. În general, ai nevoie de un CV, de foaia matricolă pe anii anteriori de studiu, certificate obţinute sau recomandări, un plan de studiu sau o scrisoare de intenţie. Începând de anul trecut, studenţii susţin şi teste online pentru limbile străine pe care le vor folosi in deplasare.

Adevărul: Care sunt cele mai frecvente nedumeriri ale studenţilor?

Intrebările sunt legate de transport, cum pot ajunge cel mai uşor acolo, de cazare, dacă pot sta în campusul universităţii sau cum să îşi găsească o locuinţă cu chirie...

Adevărul: Ce sfaturi ai pentru un student care pleacă acum prin intermediul acestui program?

Încurajez orice student din România să se gândească bine dacă vrea să studieze în străinătate si să ia în calcul programul erasmus. Este o experienţă care te ajută să devii mai independent şi mai adaptabil la orice mediu de studiu, mai tolerant faţă de alte ţari şi culturi. Beneficiile sunt multiple. Eu am profitat de contactul cu sistemul diferit de învăţământ din Belgia şi am decis să mă folosesc de exprienţă şi în viitor şi să împărtăşesc din experienţa mea.

Adevărul: De ce suma de bani aveai nevoie in Belgia ca să trăieşti?

Nicoleta Popa: Cam 600-700 de euro în pe lună. Nu am lucrat, m-a ajutat familia. Pe vremea aceea aveam nevoie de un permis special de muncă in Belgia.

Adevărul: Cum te-a ajutat experienţa când te-ai întors în ţară?

Nicoleta Popa: M-au ajutat limbile străine pe care le-am învăţat acolo. Mi-am perfecţionat engleza şi am învăţat flamanda.

Adevărul: De ce ai ales România?

Alberto Nieto: Aveam o listă scurtă, nu am vrut să plec unde se duce toata lumea şi in plus în România exista un avantaj al limbii care este asemănătoare cu spaniola şi al oportunităţilor de pe piaţa muncii. In opt luni am învăţat limba română. Bucureştiul mi s-a părut foarte amuzant si distractiv.

Adevărul: Te-ai gândit sa lucrezi în altă ţară sau eşti decis să rămâi în România?

Alberto Nieto: Vreau să mai stau o perioadă pentru că am învăţat şi limba, dar trebuie să recunosc că am prins gustul călătoriilor. România are o cultura apropiată de cea spaniolă, atmosfera este familiară.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite