VIDEO Interviurile Adevărul-Reviro. Absolvent de marketing în Anglia: „În Marea Britanie trebuie să fii un mini Steve Jobs ca să îţi faci loc pe piaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitatul din platou a fost Mircea Bălan, un tânăr care a absolvit specializarea Marketing la Universitatea din Lancaster, anul trecut, şi care s-a angajat în domeniu, în România. El a povestit pentru Adevărul diferenţele dintre mediul academic şi piaţa muncii din Roânia şi din Regatul Unit.

Când s-a întors în România, Mircea Bălan a lucrat timp de patru luni la Graffiti BBDO, a fost senior editor pentru PayLogic's Weekly Newsletter şi a lucrat ca Junior Account Manager & Marketing and Research Executive la o firmă care activează în domeniul trade marketing services. Tânărul a povestit la Adevărul live despre experienţa de studii din Marea Britanie şi cum s-a angajat pe piaţa muncii din România.

Cele mai importante declaraţii:

Am plecat din România în 2008, iniţial voiam să fac un an în Marea Britanie, dar am intrat în contact cu o şcoală bună şi am rămas acolo doi ani. Am descis să îmi iau Bacalaureatul britanic. A fost extraordinar să iau contact cu o şcoală înfiinţată la 1707. Se vede că au vechime, au o tradiţie a culturii oferite, dar au şi o mândrie în ceea ce priveşte identitate. Au şi uniforme în funcţie de anul în care studiezi. Şcoala era organizate în case, ca în Harry Potter, existau şi un grup de elevi din anul final care au rolul de a-şi asuma diferite sarcini.

Învăţământul la o şcoală de prestigiu

„A-Levels“ reprezintă echivalentul Bacalaureatului, acolo se merge pe premisa că ştii deja ce vrei să faci pe mai departe, aşa că îţi alegi patru materii, la fiecare ai două examene pe an. După care majoritatea renunţă la una dintre ele şi continuă cu trei dintre ele în anul al 13-lea. Procesul de a aplica la o universitate este unul centralizat. O foarte mare parte a dosarului nu o poţi vedea. Profesorii scriu păreri despre tine, preconizează notele tale finale. Am avut curiozitatea să văd aceste recomandări la un an după ce am plecat de la facultate.

Am vrut marketing pentru că am făcut doar un nivel de bază la A-Levels. M-a impresionat lumea asta a marketingului. La 22 de ani m-am angajat, dar am făcut şi practică pentru a intrat în contact cu viaţa asta. Unul dintre internship-uri a fost la Grafitti BBDO, timp de trei luni. După ce am terminat facultatea m-am relaxat puţin, am călătorit prin România, apoi am revenit în Anglia şi din nou în România. Sunt destul de patriot, faţă de alţii de vârsta mea. Aici, dacă vezi oportunităţile, şansele de a creşte personal şi profesional sunt mari.

Nu am fost discriminat în Marea Britanie, oamenii sunt obişnuiţi cu persoane de peste tot, nu văd de ce sunt categorisiţi drept rasişti. Mentalitatea anumitor indivizi e singura care a rămas neschimbată. Atitudinea celor din România m-a făcut să trec greu peste lipsa de simţ civic şi compasiune a semenilor mei.

image

Mircea Bălan FOTO Marian Iliescu

Românii, mai călduroşi decât britanicii

Eu sunt din Bucovina, dar oamenii pe care îi avem nu îi găseşti acolo. Britanicii din clasa de mijloc sunt politicoşi, dar o fac dintr-un automatism, în schimb românii o fac din căldură. Am fost norocos să lucrez în domeniul studiat. Am început cu marketing şi research pe marketing. Am avut norocul să dau peste nişte oameni deosebiţi, am avut parte de parteneri extraordinari, a fost şi greu la început până să mă mulez pe cultura companiei, dar, per total, a fost o tranziţie lină de la studiul în Marea Britanie spre munca din România.

Mi-aş dori să schimb lumea, dar poate nu e un lucru atât de realist. Poţi să ai un impact major atunci când eşti pe partea ta. Nu trebuie să ne gândim că lucrurile pot fi schimbate radical şi imediat. Poţi să vii cu o altă gândire.

Credinţa într-un viitor mai bun al României

Presupun că un element important al celor care se angajează în multinaţionale este salariul. Poţi să începi şi cu start-up-uri, apoi să faci pasul. Eu nu am avut probleme, dar au fost situaţii în care societatea crede despre noi, cei care ne-am întors, că suntem elitişti. Unele persoane nu îşi mai găsesc locul. O experienţă în afară nu înseamnă că eşti superior. M-am gândit să încep o afacere în România, de-asta m-am întors. În Marea Britanie trebuie să fii un mini Steve Jobs ca să îţi faci loc pe o piaţă fixă. Acum sunt implicat în nişte proiecte cu persoane care au fost plecate şi au revenit. La noi nu prea există partea de responsabilitate socială la nivel de om. Am făcut un experiement anul trecut: am oferit oamenilor pachete cu mâncare pe care le puteau da altora. Românii au fost reticenţi, se gândeau că e ceva în neregulă cu punga. Nu credem că suntem împliniţi din punct de vedere personal.

image

Mircea Bălan FOTO Marian Iliescu

Am fost foarte impresionat să văd cum s-au mobilizat românii de alegeri. Mişcarea de susţinere a fost curioasă. Toată lumea s-a aliat împotriva cuiva, dar oricum ne-am unit, ne pasă de noi şi am vurt să facem ceva. A fost un exemplu foarte bun.

Cine vrea să plece, să o facă. E o experienţă prin care te poţi cunoaşte, îţi testezi limitele. Indiferent de situaţie recomand oricui să plece. Pentru cei care se întorc aş putea să le zic că în continuare cred că aici lucrurile se pot întâmpla. Aici poţi să fii fericit, poţi să ai o familie. Lucrurile o să devină din ce în ce mai bune. 


Mircea Bălan, de vorbă cu Ioana Nicolescu în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

image

Reconectarea cu România

O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei.

Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România. „Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.

El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el.


Interviurile Adevărul - Reviro. Despre revenirea în ţară după o bursă Erasmus în Franţa, la Adevărul Live

Silvana Gagu, o studentă la ASE care a fost plecată cu o bursă Erasmus pe economie la Universitatea din Orleans, în Franţa, după o altă experienţă internaţională, cu Work&Travel, care i-a schimbat mult viziunea, a povestit marţi, la Adevărul Live, dacă România poate să-i ţină în ţară pe tinerii talentaţi, apreciaţi internaţional.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Absolvent în Glasgow, stagiar la Guvern: „Cred foarte mult în generaţia noastră”

La Adevărul Live am discutat despre cum se angajează pe piaţa muncii din România tinerii care au terminat o facultate în străinătate. Cristian Leaţă, absolvent cu onoruri la Universitatea din Glasgow, a ales un stagiu la Guvern, în echipa consilierului de stat pe probleme economice şi din toamnă va începe un master la Oxford. Tânărul a explicat că mulţi români s-ar întoarce în ţară „pe un salariu bun şi dacă au siguranţa că vor fi respectaţi”.

Interviurile Adevărul - Reviro: „Când m-am întors, am avut un mic şoc cultural”

Astăzi am continuat seria interviurilor Adevărul-Reviro despre tinerii români şcoliţi în străinătate şi angajaţi în ţară. Invitata noastră a fost Sabrina Vlăsceanu, absolventa unui program de licenţă la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Haga, care acum lucrează în România, ca intern pe copywriting la o companie ce ofera servicii de digital marketing.

VIDEO Interviurile „Adevărul“ - Reviro. România, locul în care tinerii şcoliţi afară se întorc pentru a creşte

Astăzi, la Adevărul Live, am continuat seria interviurilor „Adevărul“ - Reviro, în care aflăm poveştile tinerilor care au studiat în străinătate şi care se întorc înapoi în ţară şi reuşesc să se integreze pe piaţa muncii din România. Am discutat cu Rodica Boldeanu, absolventa unui master în Belgia, angajată la una din marile companii de cosmetice.

Interviurile „Adevărul” - Reviro: cum îţi găseşti jobul potrivit în România. Revenirea în ţară, pregătită din timp

Astăzi, la Adevărul Live am continuat seria interviurilor „Adevărul” - Reviro şi am discutat cu Luiza Bălăceanu, şcolită în Franţa şi angajată acum la Teach for Romania, despre cum te integrezi pe piaţa muncii din România după ce te-ai întors de la studii universitare în străinătate.

Interviurile „Adevărul” - Reviro. Simona Iernilă, şcolită în Olanda, angajată în România: „Am aplicat şi la joburi din străinătate, dar aici am găsit ce căutam”

Joi, la Adevărul Live de la ora 14:00, am discutat despre cum se pot reintegra în societatea românească şi pe piaţa muncii din ţară tinerii care au absolvit o facultate în străinătate şi care vor să se întoarcă acasă.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Darian Ursoi: „Sistemul britanic te învaţă să gândeşti şi să-ţi rezolvi singur problemele”

Vineri am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. În platou a fost invitat Darian Ursoi, care a studiat Management la Warwick Business School în Anglia, a lucrat în Londra la Microsoft şi J.P. Morgan, iar acum e business analyst la A.T. Kearny, o firmă de consultanţă strategică.

Interviurile „Adevărul”-Reviro. De ce se întorc în ţară românii şcoliţi peste hotare

Vineri, am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro, în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. Au venit la Adevărul Live tineri români şcoliţi sau care au lucrat în străinătate şi care au ales să se angajeze aici. Poveştile vor putea fi urmărite în secţiunea „Studii în străinătate”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite