Despre studii în străinătate şi la ce să te aştepţi când ajungi la universitate, la Adevărul Live
0Astăzi, la Adevărul Live de la 15.00, vom discuta cu Sabina Androne, consilier Universalio, şi cu Andreea Artemi, absolventă a Universităţii Warwick din Marea Britanie, despre experienţa studiilor în străinătate. De asemenea, în studio va fi şi un tânăr român acceptat la medicină la Universitatea Aberdeen, Tiberiu Pană.
Tinerii care termină anul acesta clasa a XI-a şi se gândesc să plece la studii în străinătate trebuie să se pregătească din timp, fiindcă admiterea la universităile din Marea Britanie, Statele Unite, Franţa Olanda se fac din timp şi nu pe ultima sută de metri înainte de începerea anului universitar.
Dosarele se depun în toamnă, cu un an înainte de începerea studiilor, iar candidaţilor li se rezervă practic un loc cu anumite condiţii, printre care şi o medie mare la Bac. Dacă în vară, candidatul întruneşte aceste condiţii, atunci locul la universitate este al lui, dacă nu, atunci îl pierde.
Însă, unele specializări necesită examene la mai multe materii decât oferă Bac-ul românesc, motiv pentru care candidaţii români trebuie să mai susţină examene naţionale cum ar fi A Levels sau Bacalaureatul Internaţional.
Despre toate aceste condiţii ne va vorbi Sabina Androne, consilier Universalio pentru studii în străinătate, iar despre experienţa de studii şi adaptarea la o altă ţară şi la predarea într-o altă limbă ne va povesti Andreea Artemi, abslventă a Universităţii Warwick din Marea Britanie.
Consilierii Universalio sunt absolvenţi de studii în străinătate. Pe lângă experienţa personală, ei beneficiază de expertiză în consiliere educaţională acumulată de grupul Educativa în ultimii ani, asistând peste 3.000 de tineri români să plece la studii internaţionale prin intermediul Edmundo şi fiind primul punct de contact în România pentru peste 250 de universităţi internaţionale prin intermediul târgului RIUF.
Reconectarea cu România
O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei.
Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România. „Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.
El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el.