Alexandra Bobeico, violonistă, studentă în Austria: „Îmi place să concurez cu mine însămi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Bobeico, una dintre cele mai talentate tinere violoniste din România; FOTO: Arhiva personală
Alexandra Bobeico, una dintre cele mai talentate tinere violoniste din România; FOTO: Arhiva personală

Alexandra Bobeico este una dintre cele mai talentate tinere violoniste din România. Mărturie stau zecile de premii câştigate la concursuri naţionale şi internaţionale, dar şi invitaţiile la festivaluri prestigioase de muzică clasică şi de cameră.

La numai 18 ani, Alexandra Bobeico are deja o carieră solidă de violonist. Cântă solo şi în acompaniament de pian sau orchestră, atât muzică clasică, cât şi de cameră. Dacă muzica este limbajul universal, atunci Alexandra îl stăpâneşte la perfecţiune, cu toate dialectele sale rafinate – Beethoven, Ravel, Ceaikovski, Mozart, Paganini, Bach, Enescu ş.a.m.d.

Şi-a descoperit pasiunea pentru muzică încă din anii copilăriei, inspirată de munca tatălui său. Prima lecţie de vioară a primit-o la vârsta de 7 ani, de la profesoara Mihaela Tomescu. Nu au trecut decât doi ani până când a obţinut primul său premiu, la întâia ediţie a Concursului „Jurjac“ din Botoşani. Peste încă un an, a debutat ca solistă, împreună cu Orchestra Simfonică din Galaţi.



Locul I, la Praga, după 30 de ani
În decursul ultimului deceniu, de când studiază vioara, Alexandra şi-a perfecţionat aptitudinile în cadrul cursurilor de măiestrie conduse de profesori de vioară renumiţi, printre care se numără Tamara Caftanat, Ştefan Gheorghiu, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Remus Azoiţei, Galina Bunovski, Patricia Kopacinskaia, Pierre Amoyal, Alexander Sitkoveski, Eduard Schmieder.

Muzica a purtat-o prin întreaga Europă – din Italia, în Republica Moldova – în colaborări solistice cu orchestre consacrate. Una dintre cele mai mari realizări din cariera tinerei violoniste a fost câştigarea Premiului I şi a Premiului pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse la Concursul Internaţional Concertino, care a avut loc în Praga, în 2013. Un succes remarcabil, mai ales că niciun reprezentant al României nu se mai clasase pe primul loc în cadrul acestui concurs de 30 de ani. Pe scena din Sala Dvorak a Palatului Rudolfinum, Alexandra a evoluat alături de Orchestra de cameră a Filarmonicii Boemiei de Sud, condusă de dirijorul Jan Talich. 

În primăvara acestui an, Alexandra Bobeico a absolvit Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu“ din Bucureşti, în clasa profesoarei Elena Baltaga. A ales să îşi continue cursurile muzicale în cetatea de scaun a muzicii clasice, la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Austria. 

Recital în Catedrală la Alba Iulia

În prima zi a Festivalului Dilema veche de la Alba Iulia, trei muzicieni tineri, care concertează peste tot în lume, poposesc în Cetatea Alba Carolina pentru un recital în Catedrala Romano-Catolică. Recitalul este organizat în parteneriat cu Sonoro Conac şi va fi susţinut de Alexandra Bobeico (vioară), Christian Naş (violă) şi Răzvan Popovici (violă). Compoziţiile muzicale interpretate sunt: Wolfgang Amadeus Mozart – Duet pentru vioară şi violă în si bemol major, KV 424; György Ligeti – „Baladă şi Joc“ pentru două viole; Béla Bartók – Duete pentru două viole; Antonin Dvorak – Terzetto pentru două viori şi violă în do major, op. 74. Festivalul Dilema veche se desfăşoară în perioada 21-23 august, iar programul complet poate fi consultat pe site-ul www.festival.dilemaveche.ro. Mai multe detalii despre Festivalul Dilema veche puteţi găsi aici, dar mai ales aici.

alexandra bobeico

„David Oistrakh este pentru mine un Dumnezeu al viorii“

„Weekend Adevărul“: Când ai început să studiezi vioara? Şi de unde această pasiune?
Alexandra Bobeico
: De mică îl tot auzeam pe tatăl meu studiind la violă şi atunci cred că a început să-mi placă muzica. El însă m-a sfătuit să studiez vioara. Aşa că pe la 7 ani m-am apucat de treabă.

Şi, acum, care sunt planurile tale pentru viitor? Studii, carieră?
Am terminat liceul prin mai şi am fost admisă recent la Universitatea Mozarteum din Salzburg, unde îmi va fi profesor domnul Harald Herzl. Mi-aş dori foarte tare ca după anul acesta să îmi continui studiile la New York. Am fost acolo în primăvară şi de atunci îmi doresc foarte mult să mă întorc.

Mai mergi la concursuri?
De vreun an, nu prea am mai participat la concursuri. Nu doar pentru că am avut Bacalaureatul, dar şi pentru că mi-am dorit o pauză de pregătire, în care am reuşit să învăţ un repertoriu nou pentru anul viitor, când voi începe să particip la concursuri. Am avut însă câteva concerte importante, printre care cel de la Radio, unde am cântat cu Orchestra Naţională Radio, dirijată de Gabriel Bebeşelea, şi, la nici o saptămână după, recitalul cameral de la Ateneu.

Ce înseamnă pentru tine participarea la astfel de competiţii?
Pot spune că sunt o fire foarte competitivă, nu neapărat pentru că îmi place să concurez cu alţii, ci pentru că îmi place să concurez cu mine însămi. Vreau să văd întotdeauna dacă pot mai mult.

Există cineva din lumea muzicii care te inspiră în carieră?
David Oistrakh este pentru mine un Dumnezeu al viorii. Pot spune că am învăţat cam jumătate din ce ştiu despre vioară din înregistrările lui.



Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu o nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziţie şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

Singurului festival internaţional organizat de o revistă în România e organizat pe durata a trei zile bine chibzuite şi legate într-un mozaic intelectual condensat cu dezbateri şi expoziţii, literatură şi film documentar, muzică şi dans, cărţi pentru cei mari şi jocuri deştepte pentru cei mici.

Invitat special, pentru prima dată în România, dar renumit în toată Europa este cantautorul italian Angelo Branduardi.

Programul complet al Festivalului Dilema Veche (poate fi consultat şi pe site-ul festival.dilemaveche.ro): Click pe imagine pentru a mări!

program festival dilema veche


Festivalul Dilema veche în Cetatea Alba Iulia a ajuns la cea de-a patra ediţie. Anul acesta a fost ales, din peste 760 de candidaţi, printre cele mai bune evenimente din Europa de către Europe for Festivals, Festivals for Europe, platforma internaţională care conectează festivalurile ce pun accentul pe artele, comunităţile lor şi valorile europene. Printre invitaţii care au apărut în faţa dilematicilor la ediţiile trecute se numără Mircea Cărtărescu, Vintilă Mihăilescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Ioana Pârvulescu, Alexandru Tomescu, Cristi Puiu, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu.

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite