VIDEO „Secret Santa” vine pe furiş în şcolile din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Secret Santa” (Moşul secret), o tradiţie de Crăciun importată din Vest, a devenit populară şi în şcolile din România. Elevii îşi fac cadouri, fără a şti ce vor primi şi de la cine. Sumele se negociază şi variază de obicei între 25 şi 100 de lei.

Asemenea sărbătorii Halloween sau Valentine’s Day, tradiţia anglo-saxonă cunoscută în America drept „Secret Santa” a ajuns şi în România, unde a fost îmbrăţişată cu bucurie şi de elevi. 

Este o metodă mai puţin costisitoare prin care toţi primesc un cadou de Crăciun şi cheltuiesc doar o sumă de bani, negociată de elevi şi de părinţi, şi, în plus, există cel puţin două elemente-surpriză: cine e Moşul tău şi ce-ţi va aduce. Specialiştii susţin că aceasta este una dintre practicile pozitive importate de societatea românească din Occident: sudează grupul şi îi ajută pe copii să se descopere, să fie mai buni.

Unele şcoli fac asta şi de 10 ani. Directoarea Şcolii Nr. 56 „Jose Marti” din Capitală, Rozica Ştefan, spune că este un exerciţiu bun pentru copii. „Noi începem chiar de mai devereme. La începutul semestrului, copiii extrag un bileţel pe care se află numele unui coleg. Ei trebuie să aibă grijă de acel coleg pentru tot semestrul, nu numai să-i ia un cadou, să-l ajute cu temele, să fie îngeraşul lui păzitor. De vreo 10 ani avem tradiţia asta care se numeşte 'Jocul îngeraşului'”, a povestit directoarea.

Cadourile trebuie să fie simbolice

Psihologul şi consilierul şcolar Diana Ioaneş de la Colegiul Naţional bilingv „George Coşbuc” din Bucureşti spune că foloseşte această practică în terapia de grup de la şcoală. „E un exerciţiu bun de făcut cu copiii, în special dacă surpriza vine din partea unui coleg cu care poate nu se înţelegeau atât de bine, sau pe care nu îl cunosc, se pot schimba percepţii. În fond, este o şansă să descoperi un om şi este mimarea unei situaţii de viaţă, când faci ceva frumos pentru o altă persoană”, a explicat Ioaneş.

Mai mult, exerciţiul social „Secret Santa” ajută la coeziunea grupului, spune şi sociologul Marian Preda, însă există riscul ca elevii mai săraci să nu poată participa şi astfel să se simtă excluşi. „Pot să existe tensiuni în familiile mai defavorizate din cauza unei cheltuieli în plus, de asta nu este bine să se exagereze. Cadourile ar trebui să fie simbolice, nu să afirme un statut de bunăstare”, a spus sociologul. Preda recomandă chiar păstrarea în anonimat a moşului, fiindcă face parte din magia tradiţiei.

Nu este bine să se exagereze. Cadourile ar trebui să fie simbolice, nu să afirme un statut de bunăstare Marian Preda, sociolog

CONCURS Moş Crăciun te trimite la Disneyland! Transmite-i mesajul tău video ca să-l convingi că meriţi

 Hai să uităm de necazuri şi să le facem celor mici bucurii cât mai mari. Măcar ei să se bucure de culorile şi căldura Sărbătorilor de Iarnă. „Adevărul” vă propune o incursiune în lumea binelui, în universul copiilor şi al speranţei. Moş Crăciun îi aşteaptă pe cei mici să-i transmită mesajele şi dorinţele lor prin intermediul aplicaţiei video Adevărul.

Moşu' clasei: „Destinul m-a ales”

La una dintre clasele de-a IX-a de la Colegiul Naţional bilingv „George Coşbuc”, ieri, la ora de dirigenţie, s-au împărţit cadourile de „Secret Santa”, sub privirea amuzată a profesorului de Istorie Corneliu Riegler. 

Rolul Moşului a fost jucat de un elev din clasă, Alexandru Stan, care s-a instalat bătrâneşte pe un scaun lângă micuţul brad împodobit de ei, preluând sarcina împărţirii cadourilor. Cu o barbă falsă, strânsă cu un elastic după cap, moşul şi-a chemat colegii pe rând, a spus glume, i-a întrebat dacă au fost cuminţi şi a înveselit toată clasa, în ultima săptămână de şcoală înainte de vacanţa de iarnă. Cum a ajuns să fie Moş Crăciun? „Ah! E un vis pe care îl am de când eram mic. Destinul m-a ales!” a glumit el.

„Staţi să se aşeze moşul, că la vârsta lui...”, a început elevul. „Aşa, pentru cine avem aici, Luli! Luli, vino la moşul. Ai fost cuminte?”, o întreabă Moşul de serviciu pe una dintre colegele sale. „Da!”, răspunde tânăra. „Bine, ia cadoul, să fii şi la anul cuminte!”, îi spune blând, mângăindu-şi barba. Se apleacă după următorul. „Unde scrie? Nu scrie, da’ chiar că e anonim ăsta”, comentează el şi îl pune deoparte. „Opa aşa, Adina! Ai fost cuminte? Ce note ai luat la istorie?”, „Numai 9 şi 10, moşule”, „Aşa, bravo! Cine urmează? Florin, ai fost cuminte flăcăule?”, „Da”, „Bine, care e materia ta preferată?”, ”Istoria, moşule!”, „Bravo, ai răspuns bine, ia cadoul!”. 

Petrecerea de „Secret Santa” de la Colegiul „George Coşbuc”

Toţi au plecat acasă cu o jucărie, o minge, o pereche de căşti noi, cadourile încadrându-se în suma stabilită de 25 de lei. Profesorul Riegler spune că trebuie să existe o limită financiară tocmai pentru a nu fi sesizate diferenţele sociale dintre copii, în fond este un gest simbolic.

Pentru unii, tradiţia e deja împământenită. „Acum doi ani am organizat primul `Secret Santa`, în şcoala generală. Mi se pare o idee faină că nu ştii de la cine primeşti cadoul şi nici ce o să primeşti. E o surpriză plăcută care ne ajută foarte mult să ne cunoaştem unii pe alţii”, a spus Marta, una dintre elevele care ieri a venit de la şcoală cu primul cadou de Crăciun de anul acesta.

Cadouri simpatice sau utile

Pentru a nu exista diferenţe evidente între valoarea cadourilor, părinţii şi elevii negociază pentru un preţ maxim, care poate fi de 25 de lei sau de 100 de lei, depinde de statutul social al elevilor. De obicei, copiii îşi iau cadouri simbolice, dar şi utile. 

„Eu le-am întrebat pe prietenele colegei mele ce îi place şi aşa m-am orientat. I-am luat un album al trupei preferate şi o ciocolată ”, a spus Paul, elev la Colegiul „George Coşbuc”. Multe dintre daruri au fost mai degrabă amuzante, ducându-i înapoi în anii copilăriei. O colegă a lui a primit un animal de pluş simpatic, care a făcut turul clasei, genul acesta de cadouri fiind în general printre cele mai îndrăgite de copii.


CONCURS Moş Crăciun te trimite la Disneyland! Transmite-i mesajul tău video ca să-l convingi că meriţi

Hai să uităm de necazuri şi să le facem celor mici bucurii cât mai mari. Măcar ei să se bucure de culorile şi căldura Sărbătorilor de Iarnă. „Adevărul” vă propune o incursiune în lumea binelui, în universul copiilor şi al speranţei. Moş Crăciun îi aşteaptă pe cei mici să-i transmită mesajele şi dorinţele lor prin intermediul aplicaţiei video Adevărul.

Virgil Ianţu, la Adevărul Live: „Cel mai frumos cadou pe care l-am primit a fost un televizor color“

În era tehnologiei, copiii nu-i mai scriu lui Moş Crăciun. Îi trimit un video înregistrat pe platforma adevarul.ro şi îi spun acolo tot ce-şi doresc ei să găsească sub brad: fie că e vorba de jucării, de dulciuri, de cărticele de poveşti, maşinuţe cu telecomandă sau orice le-ar aduce bucuria Sărbătorilor.

Goana după pomul de Crăciun. Cât ne costă brazii româneşti şi cei importaţi

Goana după cel mai frumos brad de Crăciun a început în toate oraşele ţării, iar pieţele şi supermarketurile au fost invadate de brazi. În ghivece, mai mici sau uriaşi, pomii îşi aşteaptă pe cumpărătorii dornici să-i împodobească.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite