Elev bogat, elev sărac: ţinute demne de catwalk şi cu şcoli fără toalete şi fără apă potabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din toată ţara au început astăzi noul an şcolar FOTO Dorin Constanda
Elevii din toată ţara au început astăzi noul an şcolar FOTO Dorin Constanda

Încă de dimineaţă, elevii din toată ţara s-au înarmat cu ghiozdane şi rechizite, pornind cu avânt în întâmpinarea noului an şcolar. Cu haine moderne şi telefoane de ultimă generaţie sau cu uniforme modeste, copiiu au luat cu asalt şcolile şi liceele din întreaga ţară.

„Adevărul“ vă prezintă modul în care copiii din România au intrat în noul an şcolar şi vă propune să descoperiţi cum s-au pregătit elevii din întreaga ţară.

Prima zi de şcoală în Bucureşti: cu emoţii la dirigenţie şi un suc la terasă

Prima zi de şcoală nu a trecut neobservată astăzi în Bucureşti. Aglomeraţia din intersecţii şi mijloacele de transport, agitaţia de pe străzi, invazia de ghiozdane, mulţimea de flori şi terasele neîncăpătoare de la orele prânzului i-au făcut chiar şi pe cei care au părăsit demult băncile şcolilor să simtă emoţia noului început.

În curtea Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, unul dintre liceele de renume din Capitală, lumea începe să se adune, deşi mai este o jumătate de oră până la începerea festivităţii de deschidere a noului an şcolar. Se simte bucuria revederii, cu îmbrăţişări entuziaste şi poveşti spuse pe nerăsuflate, deşi mai toţi elevii încearcă să păstreze o atitudine detaşată. 

Paradă cu motoare pentru prichindei. Început inedit de an şcolar la grădiniţa Ţara Copilăriei

Început inedit de an şcolar pentru preşcolarii de la grădiniţa Ţara Copilăriei, cea mai mare din judeţul Călăraşi. Prichindeii au avut parte de o supriză de zile mari. Mai mulţi motociclişti, reprezentanţi ai Clubului Moto Chopper Academy şi H.O.G., dar şi câţiva iubitori ai mersului motorizat pe 2 roţi, au executat o paradă ca la carte, în ropotele de aplauze ale celor mici.

Motocicliştii, ajutaţi de doi cowni, au împărţit bomboane, steguleţe şi baloane. Evenimentul a fost pus la cale de Dana Soare, nimeni alta decât una dintre cele mai înfocate motocicliste din Călăraşi care este şi directorul instituţiei de învăţământ. “Credem că am reuşit să facem din evenimentul de deschidere al anului şcolar unul deosebit şi de neuitat pentru copii, dar şi pentru părinţi”, a precizat Dana Soare.

Prima zi de şcoală la Satu Mare: 100 de abandonuri şi şase unităţi de învăţământ fără apă potabilă şi grupuri sanitare

Cei circa 50.000 de elevi sătmăreni s-au întors de astăzi pe băncile şcolii. Sute de elevi din judeţ vor continua şcoala în condiţii improprii, fără apă potabilă şi grupuri sanitare. Şi asta, ori pentru că se află în localităţi fără apă curentă şi canalizare, fie nu sunt cuprinse în programe de reabilitare. De asemenea, 100 de copiii au decis să nu-şi mai continue studiile.

Municipiul Satu Mare a fost astăzi mai frumos ca oricând. Mii de copii s-au îndreptat spre şcoală cu buchete mari de flori în mână şi cu multă speranţă în suflet, mai ales cei care azi au păşit pentru prima dată într-o unitate de învăţământ. Pe lângă toată această poveste de vis, 100 de copiii de clasa a VIII-a au decis să nu-şi mai continue studiile, iar şase unităţi de învăţământ nu au autorizaţii de funcţionare, din cauză că nu au apă potabilă şi grupuri sanitare.

Prima zi de şcoală la Timişoara: emoţii, bucuria revederii şi trafic intens

Zeci de mii de elevi timişeni au început astăzi un nou an şcolar, străzile localităţilor fiind pline de copii, cu sau fără părinţi de mână, însă cu siguranţă cu ghiozdanul în spate şi cu un buchet de flori pentru educatoare, învăţătoare sau dirigintă.

Traficul în oraş a fost intens, însă fără probleme majore, poate şi pentru că deschiderile festive au fost programate după ora 9.00, iar cei care şi-au dus copii la şcoală cu maşina nu s-au intersectat cu cei care au mers la servici înainte de ora 8.00. Totuşi, pe strada C. D. Loga s-a circulat bară la bară şi foarte lent, pentru că în zonă sunt nu mai puţin de patru şcoli. În pus, şi mijloacele de transport în comun au fost neîncăpătoare la primele ore ale dimineţii.
 
A reînceput şcoala! Vânzări record la flori şi emoţii cât cuprinde

Aproximativ 80.000 de elevi din judeţul Olt au fost aşteptaţi, luni – 16 septembrie, pentru a călca pragul unităţilor de învăţământ şcolare la începerea oficială a noului an şcolar 2013-2014. Emoţii au avut nu doar liceenii, dar chiar şi cei mici din ciclul gimnazial şi aceasta din cauza unui număr record de modificări în programa şcolară ce vor fi implementate din acest nou an de învăţământ.

Străzile au fost astăzi mai pline de viaţă ca niciodată datorită începerii noului an şcolar 2013-2014. Însoţiţi de părinţi, copiii din ciclul gimnazial au fost cei mai emoţionaţi de eveniment, indiferent că a fost vorba despre cei care abia acum urmau să calce pentru prima dată pe porţile unei şcoli ori cei trecuţi de primele clase.

Comercianţii de flori au avut una dintre cele mai profitabile zile din an, aceştia făcând faţă cu greu comenzilor pe bandă rulantă venite din partea părinţilor sau chiar elevilor de liceu. În judeţul Olt, din totalul de aproape 80.000 de elevi cuprinşi în normativele Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt pentru noul an de învăţământ, circa 3.800 se regăsesc în clasa pregătitoare, la nivelul judeţului existând 190 de clase, adică cu 20 mai multe faţă de anul trecut.

Deschidere de an de învăţământ în haine noi şi multe cârpeli în şcolile din Vrancea

Şcolile din Vrancea, fără excepţie, şi-au deschis astăzi  larg porţile pentru elevi, odată cu debutul noului an de învăţământ 2013-2014.

Un an şcolar care se va întinde pe parcursul a 36 de săptămâni de cursuri, întrerupte doar de câteva săptămâni de binemeritată vacanţă. Mulţi elevi din Vrancea au păşit astăzi în şcoli noi, reabilitate, strălucind de curăţenie.
Şcoala „Ştefan cel Mare”.

Este şi cazul elevilor de la Şcoala „Ştefan cel Mare” din Focşani, care după un an de „exil” la Universitatea „Bariţiu” au revenit într-o şcoală aproape nouă, de nerecunoscut, complet modernizată graţie unui proiect cu fonduri europene.

A sunat clopoţelul şi la Arad. Peste 60.000 de elevi din judeţ au început cu emoţii noul an şcolar

Zâmbete, lacrimi şi multe emoţii. Aşa se poate descrie starea elevilor, părinţilor şi profesorilor arădeni. Fie că au văzut pentru prima dată cum arată o şcoală, fie că au deja experienţa statului în bancă, copiii au păşit cu multă energie în noul an şcolar.

Vorbim de un număr total de 67.030 de elevi, aici fiind incluşi şi cei din învăţământul preşcolar, liceal seral, profesional, postliceal, vocaţional sau special. La unul dintre cele mai prestigioase unităţi de întăţământ din Arad şi anume Colegiul Naţional „Moise Nicoară” festivitatea de începere a noului an şcolar a avut loc la ora 10.00, însă înainte de aceasta elevii au putut să-şi vizitele clasele.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului României, urmată de o scurtă rugăciune. Cuvântul de început l-au avut reprezentanţii şcolii, ai autorităţilor locale, dar şi ai celor două universităţi arădene.

În prima zi de şcoala, ca pe catwalk

După o vară plină de excursii şi nopţi pierdute cu prietenii a venit vremea ca elevii bistriţeni să se reîntoarcă în sălile de clasă. Şi asta nu se face oricum, ci se face cu stil, cu atitudine, după cum s-a putut observa astăzi la mai toate liceele din Bistriţa-Năsăud.

La ora 9:00, prin curţile marilor licee bistriţene au început să mişune sute de elevi. După îmbrăţişările de rigoare, câteva conversaţii la nelipsitul telefon mobil, care este tot mai accesorizat, fiind „împodobit” ca un pom de Crăciun cu cristale şi sclipici, a început şi socializarea care sfida indicaţiile venite de la un domn care încerca să organizeze ceata de şcolari pe clase.

Discuţiile nu vizau programa şcolară cum s-ar aştepta profesorii, ci schimbări de look, vacanţe exotice sau ultimele noutăţi din viaţa amoroasă a unora.

Un nou an şcolar, probleme vechi. În câteva sate din Vaslui copiii vor învăţa în dispensarul medical, cantonul silvic sau casă de paiantă

Ca şi în anii trecuţi, sute de elevi din judeţul Vaslui vor învăţa în spaţii improprii, ce le vor pune viaţa în pericol, în ciuda promisiunilor făcute an de an de cei care au vrut voturile oamenilor.

Cu siguranţă, prima zi de şcoală va fi emoţionantă pentru toţi copii, însă, cei mai bucuroşi vor fi acei copii care învaţă în şcoli noi, cu săli de clasă mari şi curate. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre copii din trei comune vasluiene, pentru care începutul de an şcolar a însemnat dezamăgire.

Spre exemplu, la şcoala din satul Pădureni, comuna Oşeşti, cei aproape 70 de copii vor învăţa într-o casă construită acum 200 de ani din paiantă, care le pune viaţa în pericol celor mici, dar şi cadrelor didactice.

Peste 80.000 de elevi s-au întors astăzi în bănci. Părinţii speră la stabilitate în sistemul de învăţământ

Elevii au intrat cu emoţie în sălile de clasă după trei luni de vacanţă. În timp ce copiii speră să io note bune, părinţii le cer guvernanţilor mai multă stabilitate în învăţământ.

Edilii au ales anul acesta Şcoala Generală nr. 6 pentru deschiderea oficială a anului şcolar. Instituţia este una dintre şcolile de elită din Braşov.

„Calitatea personalului, a serviciilor şi implicarea cadrelor didactice şi a doamnei director din această şcoală m-au făcut să dau curs invitaţiei de a deschide aici anul şcolar. Este un etalon pentru şcolile din Braşov , iar părinţii care şi-au adus aici copiii la şcoală au făcut o alegere foarte bună. Însă aceasta nu însemnă că nu avem şcoli bune în Braşov, iar eu, ca primar, sunt responsabil pentru toate, fie ele şcoli, grădiniţe, licea sau creşe.

Mă bucur că astăzi nu avem nicio şcoală care să nu fie funcţională, iar zilele trecute am inaugurat şi cea mai mare şi mai modernă creşă din Braşov, pe strada Carierei. Le urez un an bun şi plin de succes şi realizări atât copiilor, cât şi părinţilor şi cadrelor didactice, din toate şcolile Braşovului“, a declarat primarul George Scripcaru în cadrul festivităţii de deschidere.

Emoţii în şcolile din Bărăgan. Declaraţia unui boboc: „Abia aşteptam să înceapă şcoala!”

Luni 16 septembrie elevii din întreaga ţară au început un nou an şcolar. În Ialomiţa emoţiile au fost peste măsură. Elevii le-au dăruit învăţătoarelor, dirigintelor şi profesoarelor buchete întregi de flori.

Noul an şcolar a debutat fără probleme în judeţul Ialomiţa. Îmbrăcaţi exemplar elevii au participat la careurile de deschidere şi au primit cu bucurie glasul clopoţelului. Alexandru (6 ani) a intrat în clasa pregătitoare. 

A început şcoala. Clopoţelul a sunat pentru zeci de mii de elevi din Dolj

Plini de emoţii, dar şi cu bucuria prilejuită de reîntâlnirea cu colegii, elevii din Dolj au păşit astăzi pe porţile şcolilor pentru a începe un nou an şcolar.

Clopoţelul a sunat pentru prima oară şi pentru copiii care au mers astăzi pentru prima oară la şcoală. Alexandra în vârstă de 7 ani a păşit în această dimineaţă cu emoţii pe poarta şcolii cu clasele I-VIII nr.12 „Decebal“. Fetiţa a declarat cu zâmbetul pe buză că abia aşteaptă să îşi cunoscă noii colegi. 

„Mama mi-a spus că trebuie să fiu cuminte şi să o ascult pe domana învăţătoare. Am emoţii şi vreau să văd ce o să se întâmple astăzi. Cred că o să mă descurc, iar în câteva zile îmi voi face şi prieteni noi“, a spus Alexandra.

PLOIEŞTI. Inflaţie de autorităţi şi politicieni, la deschiderea anului şcolar de la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul”. Valeriu Zgonea, deputaţi şi senatori de Prahova şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, au sunat clopoţelul pentru prima zi de şcoală

La acest material au participat Ionela Stănilă, Andreea Mitrache, Mădălin Sofronie, Simona Suciu, Ionuţ Balaban, Bianca Sara, Untaru Claudia, Ştefan Borcea, Mugurel Manea, Vali Silaghi, Cristina Cicău, Iulian Bunilă, Dana Mihai, Annamaria Kozma.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite