RAPORT Ştefania Duminică a „plagiat integral”, lucrarea de disertaţie este o „fotocopie”. Universitatea din Bucureşti solicită retragerea titlului de master

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrarea de disertaţie a Ştefaniei Duminică este „un plagiat integral al lucrării doamnei Camelia Voiculescu. De la Titlu, Cuprins până la Concluziile personale, totul este copiat identic. De fapt, este vorba de o fotocopie a lucrării sursă, în care s-au produs câteva modificări minore care trădează efortul superficial de înlăturare a posibilităţii de identificare a lucrării sursă”, arată Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB).

UPDATE: Prof. univ. dr. Marian Popescu, Preşedintele Comisiei de Etică a UB, a declarat pentru adevarul.ro că lucrarea analizată de comisie este „un plagiat evident, grosolan”, care „afectează în primul rând imaginea comunităţii academice, pentru că, dincolo de funcţia de demnitar chiar în Ministerul Educaţiei, Doamna Duminică este doctorand şi de asemenea ţine şi ore la facultate”.

Acesta a mai spus că ţine de Senatul Universităţii din Bucureşti să decidă dacă secretarul de stat acuzat de plagiat va mai putea continua doctoratul şi, prin urmare, să mai predea.

Duminică este doctorand, în Ştiinţele Educaţiei, iar din 2008 este lector universitar la Departamentul de Formare a Profesorilor din cadrul Universităţii din Bucureşti şi, de asemenea, profesor de limba şi literatura română în învăţământul preuniversitar.

A fost şi expert în formarea continuă a personalului didactic în cadrul fostului Centru Naţional pentru Formarea Personalului din Învăţământul Preuniversitar (2005-2009) şi în cadrul MEN (2009-2013).


Universitatea din Bucureşti (UB) a transmis rezultatul anchetei Comsiei de Etică în cazul acuzaţiilor de plagiat vizând-o pe Ştefania Duminică, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Concluzia unanimă experţilor UB: oficialul a plagiat integral lucrarea semnată de Camelia Voiculescu, de la titlu, cuprins până la concluzii, aşadar lucrarea ei de disertaţie este o „fotocopie” a lucrării plagiate. Mai mult, spun ei, „fiind fotocopie, lucrarea-plagiat preia şi erorile de culegere” din textul iniţial.

Ca atare, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti solicită rectoratului Universităţii din Bucureşti să propună Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării să retragă doamnei Ştefania Duminică titlul de master acordat pentru această lucrare de disertaţie.

Ulterior, UB a anunţat că va cere consiliului din minister retragerea acestui titlu.

„În urma expertizei efectuate de către Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, care constată fără niciun dubiu plagiatul în cazul doamnei Ştefania Vasilica (Duminică) Voicu, conducerea Universităţii din Bucureşti solicită Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării să retragă doamnei Ştefania Duminică titlul de master acordat pentru această lucrare de disertaţie”, se arată în comunicatul UB.

Iată sinteza raportului:

„Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti s-a autosesizat, în conformitate cu regulamentul său, în legătură cu semnalarea,  în emisiunea „Sub semnul  întrebării”, realizată de Robert Turcescu în data de 04.02.2014 la postul  B1 TV, a cazului de plagiat în lucrarea de disertaţie „Pagini web în prezentarea elementelor de geografie a României în ciclul primar” de Ştefania Vasilica (Duminică) Voicu, susţinută în 2012, în cadrul Departamentului CREDIS al Universităţii din Bucureşti.

Autoarea este doctorandă  la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţiii din Bucureşti unde susţine activităţi de predare în conformitate cu statutul de doctorand. Lucrarea a fost semnalată ca fiind un plagiat după lucrarea cu acelaşi titlu de Camelia Voiculescu, susţinută în 2008 în cadrul Departamentului pentru pregătirea personalului didactic al Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti.

Comisia de Etică a analizat cele două lucrări şi a constatat fără dubiu următoarele:

  • Lucrarea de disertaţie a doamnei Ştefania Vasilica (Duminică) Voicu este un plagiat integral al lucrării doamnei Camelia Voiculescu. De la Titlu, Cuprins până la Concluziile personale, totul este copiat identic. De fapt, este vorba de o fotocopie a lucrării sursă în care s-au produs câteva modificări minore care trădează efortul superficial de înlăturare a posibilităţii de identificare a lucrării sursă. Raportul Comisiei, anexat acestui Proces verbal, detaliază tehnic plagiatul.
  • Comisia s-a pronunţat în unanimitate în legătură cu acest grosolan atentat la integritatea academică produs printr-o gravă abandonare a simplelor şi bunelor practici academice.
  • Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti solicită rectoratului Universităţii din Bucureşti să propună Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării să retragă doamnei Ştefania Duminică titlul de master acordat pentru această lucrare de disertaţie.
  • Comisia de Etică este preocupată de faptul că un demnitar al statului, dar membru al comunităţii academice, este într-o gravă culpă care contribuie la decredibilizarea Educaţiei în România. Chiar dacă o lege specială dedicată demnitarilor aflaţi în culpă academică îi sustrage pe aceştia judecării de către comunitatea care le-a acordat titlurile academice, Comisia de Etică atrage atenţia asupra acestui caz care pune sistemul educaţional românesc într-o lumină foarte proastă.


Pentru conformitate

Prof. univ. dr. Marian Popescu

Preşedintele Comisiei de Etică”.

Duminică a plagiat integral primele 118 pagini din lucrarea originală

Primele pagini ale celor două lucrări sunt identice, Duminică a plagiat inclusiv titlul lucrării: “Pagini  web în prezentarea elementelor de geografie a României în ciclul primar”, susţin experţii Comisiei de Etică.

Pagina de Cuprins este identică, e fotocopie (numerotarea e identică, titlurile şi subtitlurile sunt identice, ca şi succesiunea lor în ”Cuprins”).

Diferenţa aparentă, formală,  e că în lucrarea-plagiat, în „Cuprins”, înainte de ”Bibliografie”, apare sintagma “ANEXE Proiecte de lecţie (Disciplina informatică) Teme – Elementele componente ale computerului Prezentări PowerPoint Delta Dunării”. Dar toate acestea apar în interiorul lucrării-surse, nu la Cuprins.

Preluări şi din altă sursă

Paginile 3-7 din lucrarea-plagiat nu se regăsesc în lucrarea-sursă pentru că sunt preluate copy-paste din ”Instruirea asistată de calculator. E-learning şi cursuri on-line” de asist.univ.dr. Theodora Chicioreanu.

Lucrarea este plagiată prin copy-paste până la pagina 118 inclusiv (v. Anexa-Corespondenţa paginilor fotocopiate).

În continuare, pagina 120 din lucrarea-plagiat e copy-paste după pagina 111 din lucrarea-sursă. De asemenea, paginile 121 – 122 (”4. Concluzii şi contribuţii personale”) din lucrarea-plagiat sunt copy-paste după paginile 119-120 din lucrarea-sursă.În plus, planurile de lecţie şi Anexele din lucrarea-sursă sunt copiate identic în lucrarea-plagiat.

Mici modificări pentru ştergerea urmelor plagiatului: a înlocuit câteva poze iniţiale

Comisia de Etică a mai scos la iveală şi faptul că Ştefania Duminică a făcut câteva mici modificări pentru ştergerea urmelor plagiatului:

  • „Din cele nouă fotografii la pag. 33 a lucrării-sursă, au fost păstrate numai şase în lucrarea-plagiat (lipsesc trei fotografii cu grupuri mari de elevi şi profesoare)
  • Din screen-print-ul de la pag. 56 sus din lucrarea-sursă au fost eliminate cele două fotografii de sus în lucrarea-plagiat la pagina 71, în care apar şcoala din localitatea natală şi un grup de elevi şi profesori
  • Citarea din Savelyev şi Venda (1989), prezentă în lucrarea sursă, este eliminată în lucrarea doamnei Ştefania Duminică, dar nu şi textul la care citarea făcea corect referinţă
  • Mai mult, fiind fotocopie, lucrarea-plagiat preia şi erorile de culegere. Spre exemplu, la pag. 14, rândul 10 ( pag. 7, ultimul rând, în lucrarea-sursă), pag. 28, rândul 2 (pagina 19, rândul 3 de jos)”, se arată în raportul integral al Comisiei.

Raport_Comsia_de_Etica_Stefania_Duminica

Nicio decizie politică privind demiterea oficialului de plagiat

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat joi că a avut mai multe discuţii cu secretarul de stat Ştefania Duminică, cea care este acuzată că a plagiat, şi a înţeles că aceasta se va retrage. Acesta a mai precizat că demisia este un act personal, iar o eventuală demitere nu ţine de el, ci de Guvern.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că decizia aparţine PNL. Purtătorul de cuvânt al PNL spune că partidul nu se opune demiterii. Premierul Victor Ponta poate lua oricând orice decizie în cazul secretarului de stat Ştefania Duminică, menţionând că liberalii nu vor se vor împotrivi în cazul unei măsuri de demitere, a declarat  purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, pentru Mediafax.

Traian Băsescu a cerut revocarea secretarului de stat Duminică

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că îi cere premierului Victor Ponta revocarea secretarului de stat în Ministerul Educaţiei Ştefania Duminică pentru plagiat, menţionând că ştie că şefului Guvernului o să îi fie greu să sancţioneze astfel o faptă de plagiat.

Şeful statului a arătat că a confruntat cele două lucrări, cea a lui Dumnică şi a colegei care terminase cu patru ani în urmă aceleaşi cursuri pentru masterat, şi nu există niciun dubiu.

„Chiar dacă nu sunt specialist, este bine să o revoce. Ştiu că lui Victor Ponta îi este foarte greu să revoce pe cineva pentru plagiat, pentru că nu s-a autorevocat pe el, pentru plagiat, dar doamna Duminică nu mai are niciun fel de autoritate morală în calitate de hoţ”, a spus preşedintele.

Băsescu a mai spus că „Ştefania Duminică a furat, ca şi premierul”. „Furt intelectual se numeşte şi este bine să plece din funcţii de demnitate publică”, a spus preşedintele.

PNL nu s-a pronunţat, deocamdată, în legătură cu retragerea din Ministerul Educaţiei Naţionale a secretarului de stat Ştefania Duminică, suspectată că şi-ar fi copiat întreaga lucrare de disertaţie pentru master, potrivit unor surse oficiale.

Anchetă la Universitatea din Bucureşti

Vineri, 7 februarie, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a anunţat oficial că „s-a autosesizat în cazul suspiciunii de plagiat referitoare la lucrarea de disertaţie a doamnei Ştefania Duminică, ca urmare a semnalării acestei situaţii în mass-media”, ceea ce „Adevărul” dezvăluise anterior.

„Comisia a declanşat analiza cazului conform regulamentelor în vigoare ((Regulamentul de funcţionare a Comisiei de Etică a Universităţii din BucureştiCodul de Etică al Universităţii din Bucureşti şi Carta Universităţii din Bucureşti). Rezultatele analizei vor fi făcute publice în cel mai scurt timp”, se arată într-un comunicat de presă oficial al UB.

Duminică, acuzată că şi-ar copiat integral lucrarea de master

Secretarul de stat Ştefania Duminică ar fi copiat integral lucrarea de masterat din 2012 după o lucrare din 2008, potrivit unor documente prezentate într-o emisiune a postului de televiziune B1. Ştefania Duminică este secretar de stat în Ministerul Educaţiei, lector universitar la Departamentul de formare a profesorilor din cadrul Universităţii din Bucureşti şi profesor de limba şi literatura română în învăţământul preuniversitar.

A absolvit Liceul Pedagogic din Bucuresti, şi-a luat licenţa la Facultatea de Litere a UB şi a făcut un master în management educaţional la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a UB, fiind doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi, în domeniul Ştiinţele educaţiei.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Preşedintele Băsescu a cerut revocarea secretarului de stat de la Educaţie acuzat de plagiat: „Am confruntat cele două lucrări şi nu este niciun dubiu”

Preşedintele ţării, Traian Băsescu, a cerut miercuri seară public premierului Victor Ponta să o revoce din funcţia de secretar de stat în Ministerul Educaţiei pe Ştefania Duminică, acuzată că ar fi plagiat în lucrarea de disertaţie de la master.

Ministrul Pricopie: lucrarea de disertaţie a Ştefaniei Duminică, acuzată de plagiat, analizată de o comisie de specialitate; are timp până marţi să clarifice situaţia

Lucrarea secretarului de stat din Ministerul Educaţiei, Ştefania Duminică, suspectată că ar fi un plagiat, va fi analizată de o comisie de specialitate pentru a se vedea în ce măsură ceea ce a apărut în spaţiul public se confirmă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, la Braşov, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, potrivit presei locale. Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a anunţat public anchetarea demnitarului.

UB: lucrarea de disertaţie a secretarului de stat de la Educaţie, acuzat de plagiat, nu a fost verificată cu softul antiplagiat

Reprezentanţii Universităţii din Bucureşti (UB), care verifică acuzaţiile de plagiat la master aduse secretarului de stat pe preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Ştefania Duminică, au declarat pentru „Adevărul” că lucrarea de disertaţie a oficialului nu a fost trecută printr-un soft antiplagiat. Motivul: această verificare nu este obligatorie şi se face prin sondaj, la cererea facultăţii.

EXCLUSIV Secretarul de stat de la Educaţie Valentina Duminică, acuzată de furt intelectual la master, a declarat pe proprie răspundere că nu a plagiat

Valentina Ştefania Duminică, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar la Educaţie, acuzată că ar fi copiat o întreagă lucrare pentru master, potrivit B1 TV, a depus la dosarul de susţinere a dizertaţiei declaraţia obligatorie pe proprie răspundere potrivit căreia lucrarea este originală, potrivit reprezentanţilor Universităţii din Bucureşti (UB), care vor analiza cazul. Oficialii Ministerului Educaţiei nu au anunţat încă nicio decizie.

Curtea Supremă va analiza pe 3 martie plângerea împotriva neînceperii urmăririi penale în cazul acuzaţiilor de plagiat aduse lui Ponta

Magistraţii Curţii Supreme vor analiza pe 3 martie contestaţia formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru împotriva deciziei procurorului de neîncepere a urmăririi penale în cazul plagiatului lui Victor Ponta. Premierul este acuzat că ar fi plagiat 113 din cele 292 de pagini ale lucrării „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”.

Profesor în Comisia de Etică: o sentinţă definitivă în cazul de plagiat al lui Gheorghe Stanca, precedent cu efecte inclusiv în dosarul lui Victor Ponta

Publicistul Gheorghe Stanca, acuzat că a plagiat „Jurnalul” lui Lev Tolstoi, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în noiembrie, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au menţinut decizia Tribunalului Bucureşti din aprilie 2011. Decizia nu e definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă, însă ar putea fi un precedent în cazurile de plagiat aflate pe rolul instanţelor.

Iniţiativă academică în premieră: bază de date la Ministerul Educaţiei cu operele publicate, pentru prevenirea plagiatului

O organizaţie care militează pentru reformarea şi perfecţionarea societăţii româneşti din perspectivă academică a propus Ministerului Educaţiei înfiinţarea unei arhive electronice a operelor publicate, pentru prevenirea plagiatului.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite