Rezultate Simulare Bac 2015. Misterul ratei de promovare la simularea Bacalaureatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de clasa a XI-a şi a XII-a au susţinut la începutul lunii martie simularea examenului e Bac  FOTO: Arhiva Adevărul
Elevii de clasa a XI-a şi a XII-a au susţinut la începutul lunii martie simularea examenului e Bac  FOTO: Arhiva Adevărul

Pentru al doilea an la rând, Ministerul Educaţiei nu a comunicat rata de promovare la nivel naţional a simulării examenului de Bacalaureat, atrag atenţia experţii. Cifrele comunicate de Minister reprezintă doar procentele notelor peste cinci defalcate pe probe, însă pentru a promova Bac-ul, trebuie ca media totală a probelor să fie de cel puţin 6.

Astfel, nu ştim exact care este rata de promovare a simulării de Bacalaureat, ce ar trebui să ne indice cu aproximaţie rata de promovare a examenului din vară, atrage atenţia expertul în educaţie Marian Staş. "Mi se pare că povestea asta cu procentul elevilor care au luat peste cinci la probe induce în eroare. Ministerul Educaţiei joacă malonest pentru că nu vor lua Bac-ul decât cei care au medii peste 6", a spus Staş.

În ceea ce priveşte procentul notelor, observăm o creştere semnificativă a nivelului de pregătire a generaţiei de clasa a XII-a, aceiaşi copii care anul trecut au susţinut în premieră simularea Bac-ului la clasa a XI-a.

Practic la Limba Română, procentul a crescut de la o rată de promovare de 44% pe vremea când erau în clasa a XI-a anul trecut, la 61% anul acesta, când sunt în clasa a XII-a. În continuare, la Istorie şi Matematică (proba obligatorie a profilului), rata a crescut de la 36% la 52%. Practic, într-un an de zile, aceşti elevi au învăţat şi s-au pregătit mai bine pentru examen, a concluzionat Staş.

La rândul său, profesoara de limba Română Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Capitală spune că simularea este foarte bine venită şi că elevii îşi schimbă atitudinea faţă de examen după ce trec printr-o simulare. "Îşi dau seama că trebuie să respecte nişte paradigme şi a fost destul de grea pentru ei simularea. Exerciţiul acesta le este de folos", a spus Stanca. Totuşi, ea crede că ar fi fost şi mai bine dacă lucrările nu erau corectate de profesorii din liceul la care învaţă elevii.

Profesorul de Istorie Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" spune că deşi rezultatele sunt mai bune ca anul trecut, elevii nu fac încă un efort pe măsură. De asemenea, el mai atrage atenţia că la clasa a XI-a nu prea se ia în serios simularea şi asta se vede în rezultate. "O mare problemă este că generaţiile actuale sunt debusolate în condiţiile în care văd că absolvenţii de studii superioare nu îşi găsesc un loc de muncă, elevii nu mai văd valoarea examenului de Bac", a spus profesorul.

Datele publicate de Ministerul Educaţiei arată astfel:

Clasa a XII-a, ponderea notelor peste 5

  • Limba Română - 61,36% (procentaj superior celui de anul trecut: 52,80%),
  • Limba Maternă - 75,49%
  • Proba obligatorie a profilului (Matematică/Istorie) - 52,49% (procentaj superior faţă de 2014 - 42,51%),
  • Proba la alegere a profilului - 60,30% (cu peste 7 procente în raport 2014 - 53,92%).

Clasa a XI-a, ponderea notelor peste 5

  • Limba română - 51,77% (în creştere cu peste 7 procente faţă de 2014 - 44,22%),
  • Proba obligatorie a profilului (Matematică/Istorie) - 42,35% (în creştere cu peste 6 procente faţă de anul trecut - 36,32%) şi
  • Limba maternă - 56,97% (în scădere faţă de 2014 - 62,42%).


Rata de participare a fost de 86,41% la clasa a XI-a (128.052 de elevi prezenţi din 148.143 de elevi înscrişi), respectiv 83,31% la clasa a XII-a (147.454 de elevi prezenţi din 177.000 de elevi înscrişi).

Probele susţinute la simulare

În data de 2 martie, elevii de clasa a XI-a şi cei de a XII-a au susţinut proba de Limba Română la simularea examenului de Bac 2015, unde, la clasa a XII-a au primit la ultimul subiect poezia, la fel ca la sesiunile de examen din ultimii doi ani.

Pe 3 martie, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a au susţinut simularea probei de Limbă Maternă a examenului de Bac 2015, dedicată minorităţilor naţionale. Testarea la limba maternă se susţine la limbile maghiară, germană, slovacă, turcă, sârbă, croată şi ucraineană, cu subiect unic la nivel naţional la fiecare dintre acestea.

În data de 4 martie, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a au susţinut proba de Matematică sau Istorie la simularea Bac-ului, în funcţie de specializare.

Pe 6 martie, elevii din clasele a XII-a au susţinut proba la alegere a profilului şi specializării în cadrul simulării examenului de Bacalaureat 2015. Ei au putut opta între Anatomie şi fiziologie umană, Genetică şi ecologie umană, Biologie, Chimie, Economice, Fizică, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, Argumentare şi comunicare, Psihologie sau Sociologie.

Calendarul examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 

  • 25 - 29 mai: înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
  • 29 mai: încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 8 - 10 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română 
  • 10 - 12 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă 
  • 15 - 19 iunie: evaluarea competenţelor digitale 
  • 22 - 26 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională 
  • Probele scrise: 
  • 29 iunie: Limba şi literatura română 
  • 30 iunie: Limba şi literatura maternă 
  • 1 iulie:  proba obligatorie a profilului 
  • 3 iulie: proba la alegere a profilului şi specializării 
  • 6 iulie: afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) 
  • 6 iulie: depunerea contestaţiilor (orele 12.00 - 16.00)
  • 7 - 9 iulie: rezolvarea contestaţiilor
  • 10 iulie: afişarea rezultatelor finale

SUBIECTE BAC 2015 Rezolvarea subiectelor de la simularea probei de Română

BACALAUREAT 2015 PERLE de la simularea probei de Limba Română. Sinonimul lui „mâhnire“ este „abureală“

SUBIECTE BAC 2015 VIDEO Rezolvarea subiectelor de la simularea probei de Istorie

SUBIECTE BAC 2015 VIDEO Rezolvarea subiectelor de la simularea probei de Matematică

Simulare Bac 2015 Geografie şi Biologie: Rezolvarea subiectelor, la Adevărul Live

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite