REPORTAJ Porţi deschise pentru copii spre lumea reflectoarelor, la Şcoala de televiziune Junior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala de televiziune Junior a deschis astăzi porţile copiilor pasionaţi de arta audio-vizuală. Cei mici au putut participa la cursurile de actorie, au vizitat platourile de filmare şi au văzut cum se face un jurnal de ştiri. Şi echipa Adevărul a mers la sediul şcolii de pe Barbu Văcărescu, pentru a afla cum reuşeşte un grup de copii să realizeze, în fiecare săptămână, un jurnal de ştiri profesionist difuzat de posturile naţionale.

Când am sosit la şcoala de televiziune, copiii se aflau la clasa de actorie. Pare o activitate complicată pentru vârsta lor, însă cei mici învaţă secretele scenei prin jocuri amuzante.

“Dirli-da, dirli-da, dirli-dirli-dirli-da” – toţi copiii cântă şi se ţin de mâini, în horă. Apoi încep să rostească jocuri de cuvinte şi pasează sarcina continuării unui coleg. Unii chicotesc, alţii se concentrează ca pentru o misiune foarte importantă.

“Acestea sunt exerciţii care se fac în primul an de facultate la UNATC. Deşi par naive, jocurile au rolul de a dezvolta atenţia, imaginaţia, dar şi disciplina. Cei mici se descurcă poate chiar mai bine decât studenţii deoarece fac totul cu credinţă, nu sunt prinşi în plasa grijilor zilnice, ceea ce le permite să fie mai receptivi”, povesteşte profesorul de actorie Cătălin Stănciulescu, care susţine acest curs împreună cu colegul său Alin Brancu.

image

De la actorie, la public speaking şi tehnici de montaj

Şcoala de televiziune Junior este dedicată copiilor cu vârste cuprinse între şapte şi 14 ani. Grupele sunt formate din maximum 20 de copii şi sunt împărţite pe grupe de vârstă: pentru copii între 7 şi 10 ani şi, respectiv, între 11 şi 14 ani.

“Vin din luna decembrie aici şi mă simt foarte bine. Pot să prezint ştiri şi îmi place tot ce facem. Când mă uitam acasă la televizor, credeam că această meserie este mai grea, dar nu este aşa, ne distrăm foarte mult”, ne povesteşte cu entuziasm Dalida, o fetită de 12 ani care tocmai a descoperit lumea televiziunii.

image

Aşa cum se întâmplă şi la cursul de actorie, copiii învaţă totul într-un mod aplicat, fără să simtă că fac un efort. În plus, cunoştinţele dobândite astfel le vor fi folositoare şi la şcoală sau mai târziu, în carieră. Mai exact, copiii învaţă să susţină discursuri, să se exprime corect şi cursiv, cu o dicţie impecabilă şi studiază tehnici de montaj şi fotografie.

“Eu sunt nouă, asta este prima zi când vin aici. Sunt drăguţi colegii, mi-ar plăcea să mai vin să fac televiziune dacă mă lasă mama”, spune Amelie, o fetiţă de opt ani, care a venit împreună cu mama la Ziua Porţilor Deschise, să viziteze platourile de filmare ale şcolii de televiziune.

Emisiunile copiilor, difuzate la Prima TV

Amelie şi-ar dori să prezinte şi ea într-o bună zi jurnalul de ştiri “Happy Hour”, pe care îl urmăreşte în fiecare sâmbătă dimineaţă la Prima TV. Este realizat de copiii de la şcoala de televiziune, care sunt susţinuţi de profesionişti din domeniu, precum prezentatoarea TV Ioana Maria Moldovan, vedeta TVR Raluca Moianu şi Carmen Ivanov, realizatoare de emisiuni radio şi trainer de dicţie.

“Îi învăţ pe copii să citească de pe prompter, cum să-şi gestioneze emoţiile şi cam tot ce am învăţat eu în cei 12 ani de televiziune. Dacă nu aş fi intrat în lumea televiziunii, probabil că aş fi fost educatoare. Mă simt foarte bine printre ei. Această şcoală poate fi o rampă de lansare foarte bună pentru o viitoare carieră în domeniu, având în vedere că este singura şcoala TV cu emisiuni difuzate de posturile TV”, a explicat vedeta Prima TV Ioana Maria Moldovan, care este şi realizatoarea jurnalului de ştiri “Happy Hour” de la Şcoala de televiziune Junior.

Ioana Maria Moldovan participă împreună cu copiii la clasa de actorie

image

Veniti din pasiune pentru media sau doar din curiozitate, toţi copiii de la şcoala de televiziune s-au îndrăgostit de meseria de prezentator TV şi visează deja să lucreze într-o bună zi pe platourile de filmare. Se aşează fără emoţie la pupitrul ştirilor şi privesc cu încredere spre camerele de filmat, conştienţi că îi va urmări o lume întreagă.

“Mă văd lucrând în media într-o bună zi. Iubesc pe toată lumea de aici. Abia aştept să mergem pe teren şi să luăm interviuri de la oameni celebri. Mi-ar plăcea să fiu reporter sau prezentator la ştirile sportive pentru că am înţeles că acolo este mai greu şi mie îmi plac provocările”, spune Manrico Pregnolato, un adolesecent ambiţios, care la 13 ani ştie deja ce vrea de la viaţă.

“Acest jurnal este o mare oportunitate pentru noi. Să apari la TV săptămânal nu e lucru puţin. Mă simt foarte mândră când mă văd la televizor, dar din bine ştiu că se poate şi mai bine. Eu mă văd prezentatoare de ştiri, dar nu ştiu ce îmi va aduce viaţa”, îl completează pe băiat Ana Maria Lăutaru, colega de pupitru.

Manrico Pregnolato şi Ana Maria Lăutaru, la pupitrul jurnalului de ştiri "Happy Hour"

image

Şcoala de televiziune cu educaţie continuă

Cunoştinţele şi abilităţile pe care le deprind copiii îi entuziasmează în aceeaşi măsură şi pe părinţi. Din acest motiv, cursurile care durau iniţial patru luni au fost prelungite, cu program flexibil şi plată lunară, astfel încât copiii să poată petrece cât mai mult timp pe platourile de filmare.

“L-am adus aici pe băiatul meu pentru că am vrut altceva pentru el. Ştim cu toţii că în şcolile de stat lucrurile nu merg foarte bine şi dacă statul nu se implică, am vrut să fac eu ceva pentru copil. Băiatul meu, deşi este la primul contact cu televiziunea, este foarte destins, comunică foarte bine. Nu are trac în faţa camerei, face dicţie şi actorie, jocuri de logică, sunt activităţi importante pentru dezvoltarea copiilor”, a spus Florinela Dina.

Asta şi pentru că cei mici beneficiază de toate condiţiile pentru performanţă. Şcoala pune la dispoziţia lor un sediu de peste 1000 de metri pătraţi, care cuprinde trei platouri cu decoruri complete de ştiri, emisiuni de divertisment si talk show-uri. Aceste spaţii sunt echipate cu doua regii de emisie, camere TV broadcast şi film, sisteme complete de sunet şi lumini, grupuri de editare video, studio de machiaj, studio foto, redacţie de stiri, dar şi săli de curs.

Anca Serea, prezentatoarea ştirilor sportive de la Prima TV, şi-a adus copiii la Ziua Porţilor Deschise de la Şcoala de televiziune Junior pentru a-i familiariza cu platourile de filmare

image

De la şcoala, la carieră în televiziune

Deoarece şcoala pentru cei mici este parte integrantă a Şcolii de televiziune “Tudor Vornicu”, spaţiile sunt folosite şi pentru grupele de tineri, care după absolvirea şcolii îşi găsesc repede un loc în echipele televiziunilor din România.

Adelina Pestriţu – Kanal D, Anisa Lupu - Antena 2, Denise Rifai - Realitatea TV , Sonia Simionov – Antena 1 sau Valentin Butnaru - Antena 1 sunt doar câţiva dintre absolvenţii care au reuşit în scurt timp de la finalizarea cursurilor, să se afirme în domeniu.

“Am depăşit aşteptările de la momentul lansării, în urmă cu şase ani. Speram atunci la o inserţie a absolvenţilor de 5-10%. Acum însă 32% din ei lucrează în mass-media.

Şi conceptul jurnalului de ştiri ‘Happy Hour’ a prins foarte bine, cu audienţe rezonabile, pentru că se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor. Însă cea mai mare realizare este faptul că tot jurnalul este realizat împreună cu copiii”, a concluzionat Vlad Ionescu, vedetă TV şi fondatorul Şcolii de televiziune ”Tudor Vornicu”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite