PROIECT Cursuri de prim ajutor pentru elevii din 12 şcoli din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursurile de prim ajutor vor fi predate elevilor de către medici   FOTO: Ana Maria Tănăsescu/Adevărul
Cursurile de prim ajutor vor fi predate elevilor de către medici   FOTO: Ana Maria Tănăsescu/Adevărul

Începând din luna decembrie, elevii din 12 şcoli din Bucureşti vor învăţa câte o oră pe săptămână noţiuni de educaţie medicală, de prim ajutor, de prevenire a afecţiunilor transmisibile, ce să facă în caz de cutremur, inundaţii sau incendiu, de ce sunt nocive drogurile, alcoolul şi tutunul, când şi de ce se utilizează apelul telefonic la 112.

Proiectul pilot se implementează momentan numai pentru clasele I-VIII şi se vor ţine practic în câte o clasă din două şcoli din fiecare sector. Cursurile sunt predate de specialişti medicali (doctori şi asistenţi) angajaţi ai Serviciul de Ambulanţă din Bucureşti sau voluntari de la Societatea de Salvare Bucureşti.

„Toţi sunt instructori pregătiţi. În momentul de faţă am avem 12 medici şi asistenţi medicali implicaţi, dar numărul lor va fi mai mare în timp”, a explicat Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă din Bucureşti, la o conferinţă de presă de luni, despre această iniţiativă sprijinită de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, Consiliul Naţional Român de Resuscitare şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

300 de elevi instruiţi

Practic, în total este vorba de aproximativ 300 de elevi bucureşteni care învaţă anul acesta, începând din luna decembrie, noţiuni de prim-ajutor, iar de la anul ar putea fi implicate în proiect câte 10 şcoli din fiecare sector. 

Elevii vor face simulări de situaţii de urgenţă, iar evaluarea se va face cu ajutorul unor concusruri în care vor exista şi premii pentru câştigători. Elevii nu vor primi note la aceste ore.

Ei vor utiliza şi un manual auxiliar: ghidul de educaţie medicală şi prim ajutor „Sunt primul ajutor – SPA Junior!”.

Secretarul de Stat Raed Arafat, fondatorul serviciilor de ambulanţă SMURD, autor moral al proiectului spune că instruirea copiilor se poate face în mai multe etape.

„Pe copilul mic nu poţi să-l înveţi masajul cardiac, dar poţi să-l înveţi cum să anunţe 112 şi ce să zică – deja e o parte de prim-ajutor; anul următor învaţă cum să recunoască stopul cardiac şi cum să oprească o hemoragie, astfel încât, atunci când termină şcoala să fie instruit complet pe toate aspectele de prim-ajutor de bază”, a spus Arafat.

Ce vor învăţa elevii la orele de prim ajutor:

  • însuşirea teoretică a noţiunilor de educaţie medicală şi de prim ajutor de către grupuri de elevi din şcoli desemnate ca „centre pilot” din Bucureşti
  • însuşirea noţiunilor de prevenire a afecţiunilor transmisibile
  • prezentarea noţiunillor privind modul de organizare, funcţionare şi utilizare a Sistemului Naţional Unic pentru Apel de Urgenţă 112
  • însuşirea noţiunilor de prevenire a accidentelor casnice, şcolare şi rutiere
  • conştientizarea obiceiurilor cu mare risc: droguri tutun, alcool
  • conştientizarea importanţei donării voluntare de sânge
  • prevenirea situaţiilor de urgenţă în şcoli şi în afara lor: cutremur, incendiu, furtună, inundaţie, caniculă


28% dintre apelurile la 112 sunt false

Coordonatorii proiectului spun că motivul pentru care au vrut să includă în curs predarea noţiunilor de utilizare a numărului pentru apelurile de urgenţă este fiindcă 28% dintre apelurile făcute la 112 sunt false.

„Toţi ne dorim ca beneficiarii, care sunt de fapt copiii noştri, să ştie să reacţioneze în situaţii critice, să ştie să se salveze singuri în situaţii de urgenţă şi să cunoască cât mai multe noţiuni despre ceea ce înseamnă de fapt sănătatea lor. Este uşor să blamăm două sisteme, cel de învăţământ şi cel de sănătate, dar este foarte greu să facem ceva prin care să schimbăm ceea ce nu funcţionează corespunzător în prezent”, au spus iniţiatorii proiectului.

Şcolile implicate în proiect anul acesta:

Sector 1 - Şcoala Gimnazială „Pia Brătianu”, Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuţă”
Sector 2 – Liceul Teoretic Ady Endre, Şcoala Gimnazială nr. 28
Sector 3 - Şcoala Gimnazială federico Garcia Lorca, Şcoala Gimnazială nr. 92
Sector 4 - Şcoala Gimnazială nr. 129, Şcoala Gimnazială „Eremia Grigorescu”
Sector 5 - Şcoala Gimnazială nr. 188, Şcoala Gimnazială nr. 150
Sector 6 - Şcoala Gimnazială nr. 164, Colegiul Naţional Elena Cuza.


Alocaţia de stat pentru copii nu va creşte în 2014, dar cei săraci vor primi burse şi tichete pentru uniforme sau rechizite

Alocaţia de stat pentru copii nu va fi majorată în 2014, a anunţat la RFI ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, discutând despre o iniţiativă parlamentară care prevedea ca acest ajutor social să ajungă la 200 de lei. Oficialul a explicat însă că statul ar putea acorda copiilor nevoiaşi tichete pentru uniforme sau rechizite.

Preşedintele CNAS: Din 2014 spitalele vor fi sancţionate dacă pacienţii vor mai fi puşi să-şi cumpere medicamente

Spitalele care vor trimite bolnavii să-şi cumpere medicamente şi totodată vor solicita caselor de asigurări de sănătate decontarea tratamentelor, deşi nu au fost administrate, vor fi sancţionate din 2014. Asta a declarat luni preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi.

Să învăţăm cum se moare! Exerciţii la limba şi literatura română

Vă mai aduceţi aminte de „Puiul“? Sau de bietul copil care asistă la uciderea de către tată a unei frumoase căprioare? „Weekend Adevărul“ vă propune o dezbatere despre câteva texte pe care copiii din ciclul primar le studiază la şcoală şi despre potenţiala influenţă a acestora în raport cu vârsta lor. Citiţi şi plângeţi!

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite