Programe şcolare pentru patru opţionale, aprobate de ministrul Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programele şcolare pentru disciplinele opţionale "Joc şi mişcare", "Educaţie pentru prevenirea riscului rutier", "Educaţie pentru dezvoltare" şi "Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală" au fost aprobate prin Ordin de Ministru, publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Disciplina "Joc şi mişcare" de la clasele I şi a II-a este gândită special pentru a influenţa pozitiv dezvoltarea cognitivă şi socio-afectivă a copilului, se arată în programa publicată în Monitoru Oficial.

"Potenţialul jocurilor de mişcare poate fi utilizat şi pentru consolidarea cunoştinţelor pe care copiii le dobândesc la alte discipline de studiu (română, matematică, ştiinţele naturii). Maniera integrată de abordare a acestor obiecte de studiu face posibilă învăţarea/consolidarea prin jocuri dinamice a alfabetului, cifrelor, denumirii animalelor, fructelor, legumelor, etc. Prin faptul că îi este specifică activitatea în grup, jocul de mişcare favorizează manifestarea relaţiilor sociale (de cooperare, de întrecere), presupunând armonizarea intereselor individuale şi a eforturilor personale cu cele ale grupului; favorizează încadrarea în colectiv, asumarea de responsabilităţi, manifestarea atitudinii critice şi autocritice, a iniţiativei şi le permite copiilor să înveţe ce înseamnă toleranţa, acceptarea celuilalt, luarea unei decizii şi asumarea consecinţelor acesteia", se arată în programă.

Exemple de jocuri pe care le pot face copiii:

  • "Uriaşii şi piticii" – mers pe vârfuri alternat cu mers ghemuit
  • "Şotronul", "Broscuţele sar în lac", "Leapşa", "Şoarecele şi pisica"
  • "Căpriţele" – mers pe călcâie
  • "Piticii voioşi" – mers ghemuit

Disciplina opţională "Educaţie pentru prevenirea riscului rutier" este dedicată elevilor din clasele I – IV şi poate fi studiată unul sau doi ani şcolari. În cadrul acestui opţional, elevii învaţă, printre altele, să recunoască poliţiştii rutieri, locurile de joacă sigure, locurilor destinate plimbării cu bicicleta, învaţă regulile minimale de circulaţie în siguranţă şi regulile de transport în comun.

"Educaţie pentru dezvoltare" este un opţional care se predă la liceu şi care promovează valorile de justiţie socială, solidaritate, responsabilitate socială şi faţă de mediu, cooperare pentru dezvoltare, atitudine pozitivă faţă de diversitate sau relaţionarea pozitivă cu ceilalţi.

Nu în ultimul rând, disciplina "Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală" este tot un opţional de liceu, programa fiind gândită astfel încât elevii să înveţe despre problematica drepturilor de proprietate intelectuală.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite