Pro şi contra Religiei în şcoli pe adevarul.ro. Cum au comentat cititorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezbaterea lansată de Adevărul despre înlocuirea cursului de Religie cu Etică şi cultură civică a născut un aprig schimb de replici şi între cititorii adevarul.ro, care au comentat, cu argumente pro şi contra, una dintre cele mai controversate teme publice din ultimii ani.

Cele mai multe comentarii postate de cititorii adevarul.ro la cele două articole lansate joi de Adevărul, lansarea temei privind posibilitatea ca Religia să fie înlocuită în trunchiul comun cu un curs de Etică şi cultură civică şi dezbaterea de la Adevărul live, susţin ideea că acest curs nu ar trebui să fie obligatoriu.

De la părerile mai „aşezate“, de genul „Religia trebuie să existe, însă nu şi îndoctrinarea“, la acuzaţii dure şi legături directe cu politica („În România, religia este foarte amestecată în politică“ sau „Ar fi periculos să avem o generaţie care nu pupă oase“), cei mai mulţi ar vrea o altfel de Religie în şcolile din România, dacă nu chiar eliminarea ei, pe principiul că „îndoctrinează“, serveşte intereselor unei caste sau că nu a produs efectele scontate (avem tineri violenţi, prostituţie, crime etc).

De cealaltă parte, cititorii care susţin existenţa cursului de Religie în rândul materiilor studiate de toţi copiii la şcoală, conform propriului cult religios, argumentează prin faptul că majoritatea părinţilor (85%) vor asta, având în vedere că suntem un popor creştin ortodox în marea majoritate, dar susţin ideea ca alegerea să îi aparţină copilului.

În plus, spun ei, cei care nu sunt de acord cu acest sistem instituţionalizat de predare a normelor religioase, de cultură generală, care stau la baza, la „rădăcina“, moralei, pot merge în şcolile particulare. Un alt argument invocat este faptul că astfel de cursuri de Religie există aproape în toate şcolile din Uniunea Europeană şi că eliminarea acestui curs cu siguranţă nu va aduce pe drumul cel bun tânără generaţie „pierdută“.

Iată câteva comentarii pro religie:

  • „Ora de religie este DORITĂ de toată populaţia României şi de părinţii copiilor. Atâta timp cât 95% din părinţi OPTEAZĂ pentru participarea la ora de religie pe care o consideră BUNĂ, de unde discuţia asta ?“
  • „Dacă îl întrebi pe Adi a lui Alexandru, matematica nu are ce căuta în şcoli. Dacă îl întrebi pe fiu-miu, merge matematica, dar să se scoată musai muzica şi desenul. Până una alta societatea e un mecanism colectiv. Şi dacă te raportezi la acest colectiv, el e fundamentat creştin şi ortodox. Pentru cei care nu suportă ideea, există şcoli particulare. Ceea ce e surprinzător e că şi acolo se face religie. Dar vă puteţi face nişte şcoli speciale, atee. Etice. În loc de Biblie să se predea codul penal, în loc de Isaia să se predea despre Iustinian şi Napoleon, cei doi corifei ai dreptului modern.“
  • „Copiii trebuie să ştie despre posbilitatea existenţei unui Dumnezeu, să i se prezinte faptele aşa cum au fost ele d.p.d.v. istoric, iar alegerea va veni de la sine când va creşte şi va avea capacitatea de discernământ. A nu-i vorbi de Dumnezeu e un gol capital in informarea lui şi o greşeală gravă, aceea de a omite o istorie ce are o vechime de mii de ani. Altfel spus, să stabilească copilul dacă pt el toate acestea sunt simple poveşti sau realităţi de necontestat. E o temă falsă, de care se agaţă unii ca tovarăşul Cernea, şi ateii, care iau foc atunci când aud de Dumnezeu.“
  • „Copilul meu merge la ora de Religie, nu vine să-mi povestească cine ştie ce bazaconii de la această blamată oră, nu e vb de doctrină, de dogmă şi de alte asemenea înşiruiri, e vb de o istorie pe care o au toate popoarele lumii şi pe care copiii trebuie s-o cunoască. E simplu, dar vă place să vă credeţi docţi, când de fapt sunteţi doar ignoranţi.“
  • „Tare ne mai place ca ori de câte ori trebuie să facem ceva să invocăm : Aşa e în UE ..., trebuie să fim în rând cu europenii ...! Nu şi de data asta, nu convine foştilor comunişti, dosniacilor şi misionarilor altor culte. Religia este studiată în toate ţările europene, cu excepţia a 3 ( trei ), dintre care Franţa şi Albania. Şi, atâta vreme cât Religia în şcoli este materie opţională şi marea majoritate a părinţilor sunt de acord, de ce insistă cei "anti"?“
  • „Morala nu poate fi rupta,separata de religie pentru ca ea de acolo isi extrage seva. Daca vorbesti de ,,morala moderna,, te referi la viciile devenite obisnuinta oferite celor ca tine de catre societatea postmoderna ,promotoare a distrugerii persoanei pentru a face loc individului,post-individului adica dividuumului, numarului. Ramai un numar fara Radacina( religare=radacina) si te vei pierde in nirvana globalismului amice.“
  • „Morala nu poate fi rupta,separata de religie pentru ca ea de acolo isi extrage seva. Daca vorbesti de ,,morala moderna,, te referi la viciile devenite obisnuinta oferite celor ca tine de catre societatea postmoderna ,promotoare a distrugerii persoanei pentru a face loc individului,post-individului adica dividuumului, numarului. Ramai un numar fara Radacina( religare=radacina) si te vei pierde in nirvana globalismului amice.“

O părere nuanţată:

„Mie unuia mi se pare absurd ca copiii nostrii sa cunoasca mai bine elemente de doctrina decat reguli in statul de drept. Eu unul consider ca a sti drepturile si responsabilitatile societatii, precum si modul de functionare a statului si societatii civile sunt mult mai utile decat a avea idee de ceva povestiri. Biserica ortodoxa romana si religia vor sa ne ofere raspunsuri, insa se uita un singur lucru: toata civilizatia umana nu are la baza raspunsurile, ci intrebarile. Si animalele pot comunica, insa ele accepta realitatea asa cum ii este expusa, fara macar a pune o intrebare toata viata sa. Asadar, oameni buni, am o intrebare pe care eu o consider cel putin pertinenta: Daca am renunta la religie si am deveni un stat laic, cum ar arata viitorul? Se omite adesea in randurile forumurilor atee si agnostice contributia religiei in arta si civilizatie, insa ea exista.. Religia trebuie sa existe, insa nu si indoctrinarea. Religia este o chestiune de opinie personala, si, daca este sa judecam la rece referitor la faptul ca religia face parte din trunchiul comun al materiilor de studiu, putem accepta si ideea ca statul degeaba ar trebui sa fie o materie optionala obligatorie, precum si tehnicile de evaziune financiara, NLP-ul pe animale de companie dar si istoria si civilizatia culturilor extraterestre.. De ce? Pentru ca se poate.. Sa invatam sa stam degeaba in mod util, zic eu! Religia si dogmatica trebuie sa se limiteze la usa lacasurilor de cult. Scoala este o istitutie laica, cu profunde radacini stiintifice, dogma nu are ce cauta in acest cadru!“

Păreri contra Religiei în şcoli:

  • „Tocmai asta e problema, NU este materie optionala ! S-a luat acordul parintelui ? Inca o data, NU ! De ce nu accepti o idee de bun simt - sa faca religie numai copiii celor care au cerut asta explicit ? Cica "nu convine" lui X si lui Y (simple lozinci, de altfel) ! Pai asa gandesti mata ? De CORECTITUDINE ai auzit ? De dreptul la libertate de constiinta ai auzit ? Pretindeti ca religie=morala, dar va pretati la abuzuri extrem de "necrestinesti" ! In realitate, Bisericile (toate) nu sunt decat organizatii politico-mafiote avand ca scop extorcarea de fonduri“.
  • „Religia nu e optionala deloc. Elevul sau parintele trebuie sa poata bifa la inceputul anului scolar unul din n optionale, din care una poate fii religia (cum defapt se intampla in tarile europene de care spui tu). Bineinteles ca BOR nu o sa fie de acord niciodata cu asa ceva pt ca ei stiu ca majoritatea elevilor/parintilor ii doare fix in cot de religie si de ortodoxie. de 25 de ani se preda religia in scoli iar romania este o tara corupta si imorala pana in crestetul capului“.
  • „Sa devenim adulti !Nu lasati religia sa intervina in viata publica ,sa lasam persoanele sa aiba un spirit critic ,sa judece ele insasi !Pentru aceasta sa redam scolii publice si laice adevarata ei misiune, invatatura stiintifica.Sa dam copiilor nostri o sansa sa fie liberi ,misiunea scolii publice nu este de a studia fenomenul religios.Nu avem ce cauta in Europa cu o astfel de gandire .De aceea Romania are un aer de asezare rurala dominata de religie de la inceputul anilor 1900 si nici cum de un stat European al anilor 2014. Mai degraba ar trebui sa ne intrebam :cine profita de introducera religiei in scoli si de ce ?
  • Religia este ceva personal si trebuie sa ramana personala. S a umplut tara de Talibani(popi),rochitele lor lungi seamana mai degraba cu ale talibanilor decat cu un costum civilizat.Stiinta si religia nu fac un amestec bun. In ce tara din Europa de Vest se mai preda religia in scolile de stat?!!!“.
  • „Of, of, ce hal de fariseism bantuie printre slujitorii Bisericii (dar firesc, RAMAN FARA BANI !) si complicii lor, politicienii ! Este scarbos de-a dreptul ... Solutia opririi scandalului este simpla si se vede de la o posta : vor parintii ca sa fie predata religie in scolile publice ? SA FACA CERERE ! Si NU INVERS, religia obligatorie de facto ! Sa vedeti atunci cum va scadea DRASTIC numarul de doritori ! Iar cei care predau sa fie PROFESORI (absolventi ai unui curs de pedagogie, ca si la orice alt obiect !), nu orice cetatean care poarta sutana ! Iar ei sa dea socoteala Ministerului Invatamantului, nu unei terte parti ! Religia este anacronica si este pe cale de disparitie in Occident. Numai Orientul sarac si incult tine cu dintii de "traditie" - vezi-i si pe aia care taie capete ! Credeti ca sunteti departe de ei ? Si la aia religia este obligatorie.“
  • „Din pacate nu va trece mai departe aceasta initiativa, pentru ca din seria "mandru ca sunt ortodox" si pentru ca agenti electorali in sutana. Religia nu are nici cea mai mica legatura cu moralitatea moderna, insa ca de obicei, adeptii acesteia nici macar nu s-au obosit sa-si citeasca cartea "sfanta", pe care vor sa o impuna celor mici, pentru a vedea ce grozavii sunt scrise acolo: unicornulroz.info/2014/08/26/morala-crestina-vs-morala-moderna/ Ar fi cu adevarat periculos sa avem o generatie care nu se teme de propria umbra, care se inghesuie in biblioteci si nu la pupat oase si care voteaza dupa ce s-a informat in prealabil, nu dupa cum i-a dictat sutana abonata la fondurile publice... “
  • „Pentru a aprecia dacă religia trebuie să fie predată în şcoli sau mai bine să rămână în biserică, trebuie văzute efectele predării religiei în şcoli, timp de un sfert de secol. A scăzut violenţa în şcoli sau ne-am pomenit, în plus, cu droguri şi eleve prostituate ? Răspunsul este foarte simplu, fiecare să-şi vadă de meseria lui !“
  • „Religia de tip confesinal nu are ce căuta în şcoală deoarece este intolerantă şi discriminatorie, susţinând că doar acea confesiune este singura cale.“

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Adevărul Live. Dispută între Remus Cernea şi preoţi pe statutul orei de Religie în şcoli: e sau nu obligatorie?

Îndoctrinare sau spălare pe creier?!

DEZBATERE Religia în şcoli, înlocuită cu Etică şi educaţie civică. Ce şanse are legea să treacă şi cât de oportună e schimbarea

Ministrul Costoiu: „Nimeni nu are dreptul să spună unei persoane cărui Dumnezeu să se roage”

Religia rămâne opţional obligatoriu

VIDEO Ce aduce nou Protocolul încheiat de Ministerul Educaţiei cu Patriarhia despre predarea Religiei în şcoli, la Adevărul Live

DOCUMENT Ce prevede protocolul pentru predarea Religiei în şcoli, publicat luni de Ministerul Educaţiei

Religia în şcoli: protocol secret între stat şi biserică

Pricopie, despre protocolul de predare a religiei: nu e vorba de un amestec al Bisericii în sistemul de educaţie

Protocol pentru predarea religiei ortodoxe: reguli stricte pentru şcoli şi teologi, preoţi în inspecţiile de la clasă

DEZBATERE Cum vor arăta noile manuale de religie pentru clasele primare

Noile manuale de religie, pe „masa” societăţii civile

Manualele de religie ar trebui să fie în acord cu informaţiile ştiinţifice

Pericolul predării religiei în şcoli!

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite