Nume de seamă au participat la ceremonia de absolvire a cursului de diplomaţie şi afaceri internaţionale Lauder-Reut
0La finalul unui deceniu de parteneriat în educaţie cu Ministerul Afacerilor Externe - Institutul Diplomatic Român, Fundaţia Ronald S. Lauder România - Complexul Educaţional Lauder-Reut au desfăşurat luni, la Ministerul Afacerilor Externe, ceremonia de absolvire a cursurilor de diplomaţie şi afaceri internaţionale de către elevii liceului bilingv Lauder-Reut.
La eveniment au participat Ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statului Israel, Tamar Samash, Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, Preşedintele Fundaţiei Ronald S. Lauder România, Tova Ben Nun-Cherbis, precum şi alţi oficiali şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, diplomaţi de carieră, elevi şi profesori.
Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, şi-a manifestat bucuria de a dialoga cu tinerii, cărora le-a înmânat personal diplomele de absolvire. Ministrul şi-a exprimat convingerea asupra potenţialului tinerilor de a contribui la promovarea României şi a valorilor sale în străinătate, i-a felicitat pentru acest segment de drum parcurs până acum şi i-a invitat să participe la stagii de practică în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Ambasadorul Statului Israel, Tamar Samash, le-a vorbit elevilor despre importanţa diplomaţiei ca modalitate de rezolvare paşnică a conflictelor, subliniind faptul că un diplomat bun este acela care îşi înţelege ţara pe toate planurile, dar este în acelaşi timp un om pentru care grija faţă de umanitate este crucială.
Preşedintele Complexului Educaţional Lauder-Reut, Tova Ben Nun-Cherbis, a adus mulţumiri şi a transmis recunoştinţă profundă tuturor celor implicaţi în desfăşurarea cursului de diplomaţie – parteneri, profesori, elevi – şi a prezentat evenimentele cheie ale acestuia pentru anul şcolar 2015-2016, precum vizita la Parlamentul European de la Bruxelles, vizitele de studii la ambasadele României la Berlin şi Paris şi la UNESCO, Conferinţa Lauder de diplomaţie şi afaceri internaţionale pentru învăţământul liceal – „2Day Ambassador“, conferinţele Model United Nations desfăşurate în România şi străinătate la Birmingham, Herzliyah, Varşovia, dar şi cea de a patra ediţie a Conferinţei LauderMUN, care tocmai s-a încheiat.
În partea a doua a evenimentului, au luat cuvântul Aurel Vainer, Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, care le-a vorbit elevilor despre necesitatea diplomaţiei în viaţa de zi cu zi; Dan Petre, Directorul General al Institutului Diplomatic Român, care le-a oferit sfaturi pentru a deveni buni diplomaţi; Radu Dudău, Profesor Asociat la Universitatea Bucureşti, care a subliniat importanţa acestui program de diplomaţie desfăşurat în cadrul Liceului Lauder-Reut, drept unul ambiţios, unic în România, o sursă nepreţuită de educaţie prin prisma faptului că elevii pot pune întrebări şi pot primi răspunsuri de primă mână de la experţi în domeniu; şi Ruxandra Ivan, Profesor la Universitatea Bucureşti, care i-a felicitat pe elevi pentru entuziasmul dovedit pe parcursul acestui an şcolar când au studiat împreună tainele diplomaţiei.
Evenimentul s-a finalizat cu prezentări realizate de elevii participanţi, atât despre vizitele de studiu de la Berlin şi Paris, cât şi rezoluţii ale Conferinţei LauderMUN, rezultate în urma simulărilor de sesiuni ale comisiilor ONU DISEC (Disarmament and International Security Committee), Security Council şi NATO, pe tema violenţei, din perspectiva dezarmării nucleare, a terorismului în Europa şi a situaţiei din Siria.
Despre Complexul Educaţional Lauder-Reut
În cele aproape două decenii de existenţă sub tutela Fundaţiei R.S. Lauder, Complexul Educational Lauder-Reut, acreditat pentru toate nivelurile de învăţământ, a atins performanţe neobişnuite, garantate de oferta educaţională, dar şi de pregătirea individualizată a elevilor, de către profesori selectaţi cu exigenţă. Oferta educaţională cuprinde profil teoretic bilingv (engleză) - real şi umanist, bacalaureat la limba ebraică, proiecte şi parteneriate internaţionale (Comenius, Gruntvig, Cannes Lions), vizite internaţionale de studiu, schimb de elevi şi profesori cu şcoli din toată Europa şi Israel, pregătire academică timpurie - cursuri de Business şi Legal English, comunicare, media, diplomaţie, protocol, relaţii internaţionale, public speaking şi debate.
Cursurile sunt furnizate şi certificate de parteneri academici de prestigiu din România şi din străinătate: Institutul Diplomatic Român - Ministerul Afacerilor Externe, Cannes Lions România, British Council, Lauder School of Government, Diplomacy and Strategy, Israel, Raphael Recanati International School, Israel. Pe lângă promovabilitatea de 100% la examenul de bacalaureat, cu rezultate deosebite, şi procentul impresionant de elevi olimpici la disciplinele din trunchiul comun, Lauder-Reut mai are un punct forte: oferta extracurriculară, care s-a consacrat şi transformat într-un punct de referinţă pentru sistemul educaţional: artă şi multimedia pentru grădiniţă şi şcoala primară, business, media şi diplomaţie pentru liceu, orele şi cluburile de limbi străine (engleză, ebraică, franceză, spaniolă, italiană, germană, chineză), de jurnalism, fotografie, informatică, arte, drama, dans, instrument muzical, matematică, şah, sport etc.