Ministrul Educaţiei: Este nevoie de o nouă Lege a Educaţiei şi o altă clasificare a universităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de învăţământ are nevoie de o nouă Lege a Educaţiei, având în vedere că legea promulgată în 2011 este deja amendat prin trei ordonanţe de urgenţă, dar şi de un alt sistem de clasificare a universităţilor şi de internaţionalizarea acestora, a declarat, vineri, noul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Clasificarea Universităţilor trebuie făcută "într-o modalitate transparentă", fiind necesare criterii general acceptate şi asumate,  a spus noul ministru al Educaţiei la ceremonia de predare a mandatului. 

"Am avut clasificare şi ierarhizare pe baza unor criterii neasumate şi nerecunoscute de nimeni. Trebuie să se ţină seama că nu putem compara universităţi politehnice cu cele de muzică, iar pe cele de medicină cu cele de educaţie fizică", a explicat Cîmpeanu.

Ministrul spune că este necesară o nouă noua lege a educaţiei pentru că actualul act normativ a fost deja amendat prin trei ordonanţe de urgenţă (în decembrie 2012, decembrie 2013 şi în vara aceasta).

O nouă lege, a adăugat el, trebuie să fie "rezultatul negocierilor" între toţi cei interesaţi din sistem. 

Legea educaţiei, „măcelărită” în fiecare an prin OUG

Guvernul Ponta a modificat radical, în luna iunie 2014, Legea educaţiei pentru a treia oară, tot prin OUG. Actul normativ a fost atacat dur atât de opoziţie, cât şi de experţii în educaţie.

Cea de-a treia ordonanţă de urgenţă (49/2014) care modifică radical Legea educaţiei, publicată pe 30 iunie în Monitorul Oficial, prevede, pe scurt, că persoanele fizice pot să înfiinţeze o universitate şi să rămână cu tot patrimoniul după ce o desfiinţează, se dă undă verde la cea de-a treia sesiune de bacalaureat, concursul de ocupare a funcţiilor de director de şcoală este organizat de către inspectorate.

În plus, doctoratul se poate face şi la frecvenţă redusă, iar rectorii şi-ar putea prelungi mandatele pe termen nelimitat. Conţinutul actului normativ a siderat opoziţia, care acuză Guvernul Victor Ponta că încurajează mediocritatea în toate formele de învăţământ şi, în acelaşi timp, dă o lovitură descentralizării. Părere împărtăşită şi de experţi, care condamnă paşii înapoi în educaţie.


Pe aceeaşi temă:

Avocatul Poporului consfinţeşte măcelul din Educaţie

DOCUMENT De ce a decis Victor Ciorbea să nu atace la CCR ordonanţa de modificare a legii educaţiei

UPDATE Reacţia Avocatului Poporului la a doua sesizare a preşedintelui: se va pronunţa privind modificarea Legii educaţiei după răspunsul sindicatelor

Avocatul Poporului spune că nu poate sesiza CCR privind ordonanţa din educaţie. Rectorii susţin modificările

UPDATE Băsescu i-a scris lui Ciorbea să sesizeze CCR pe OUG care măcelăreşte Legea educaţiei. Avocatul Poporului va analiza cererea preşedintelui

Legea Educaţiei, măcelărită de Guvern

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite