Miniştrii încearcă să-i liniştească pe dascălii care nu vor să ia cei 150 de euro: „Nu veţi fi obligaţi să returnaţi banii!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii au primit de la guvernanţi, la finele lui octombrie, mai multe promisiuni, după protestele de anul trecut
Profesorii au primit de la guvernanţi, la finele lui octombrie, mai multe promisiuni, după protestele de anul trecut

După ce mai mulţi dascăli au refuzat să primească cei 150 de euro pentru dezvoltare profesională, daţi de guvernanţi cu o săptămână înainte de turul II al alegerilor prezidentiale 2014, miniştrii Educaţiei şi Fondurilor Europene au trimis comunicate de presă prin care le transmit dascălilor să ia banii cu încredere, motivând că nu vor fi nevoiţi să-i returneze.

„Resping categoric informaţiile conform cărora «profesorii ar putea fi obligaţi să dea înapoi cei 700 de lei acordaţi pentru dezvoltarea profesională». Este o informaţie falsă şi o încercare de a atrage educaţia în campania electorală. Niciun profesor nu va fi obligat să returneze banii primiţi”, le-a transmis joi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un comunicat oficial.

Acesta a spus că este vorba de o sumă forfetară, acordată ca a continuare a legii din 2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice, care prevedea suma de 100 de euro.

„Astăzi, prin O.U.G. nr. 58/2014, guvernul Ponta reintroduce această subvenţie acordată profesorilor, cu două mari noutăţi: suma creşte de la 100 la 150 de euro şi se acordă atât profesorilor din învăţământul preuniversitar, cât si personalului didactic din învăţământul superior”, a explicat oficialul.

Ministerul Fondurilor Europene: fondurile europene nu sunt folosite în scop electoral

Ulterior, şi Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a dat un comunicat în care „dezminte informaţiile apărute în presă în ultima perioadă”.

„Cadrele didactice nu vor înapoia niciun ban din subvenţia de 150 de euro (aproximativ 700 de lei). Proiectul aprobat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane respectă toate regulile europene”, arată oficialii de la MFE.

”Conform procedurilor în vigoare, implementarea acestui proiect va fi asigurată de Ministerul Educaţiei Naţionale, în calitate de beneficiar al proiectului, iar verificarea implementării va fi efectuată de Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, după ce beneficiarul proiectului va solicita rambursarea cheltuielilor. Ministerul Fondurilor Europene precizează că fondurile europene alocate României nu sunt folosite în scop electoral şi face un apel public să fie oprite dezinformările şi manipulările cu caracter electoral”, au mai explicat ei.

Acord între sindicate şi Guvern cu promisiuni pentru dascăli

Acordarea celor 150 de euro face parte dintr-un set de promisiuni prevăzute într-un acord semnat de sindicatele din Educaţie la finele lunii octombrie cu mai mulţi miniştri din Cabinetul Victor Ponta.

Acordul conţine o serie întreagă de drepturi promise dascălilor: fond de salarii majorat în şase etape, cu câte 5%, în 2015, 2016 şi 2017, o nouă lege a educaţiei, dar şi deblocarea posturilor din învăţământ.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite