Licitaţia pentru primele manuale digitale, lansată vineri. Pricopie: pe mine nu mă interesează afacerile numănui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Remus Pricopie, în prima clasă complet digitalizată de la Liceul Kreţulescu, un model pentru învăţământ, susţine oficialul
Ministrul Remus Pricopie, în prima clasă complet digitalizată de la Liceul Kreţulescu, un model pentru învăţământ, susţine oficialul

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat joi că astăzi va aproba prin ordin metodologia privind evaluarea şi achiziţionarea manualelor şcolare pentru clasele I si a II-a, iar vineri va fi lansată licitaţia pentru noile manuale clasice şi digitale, potrivit calendarului anunţat acum o săptămână.

Ministrul Educaţiei a atras însă atenţia că există interese în piaţă privind stoparea acestei reforme a manualelor. 

"Sunt anumiţi actori pe piaţă care au interesul să se conserve ceea ce există acum, pentru că orice modificare le afectează afacerile. Pe mine nu mă interesează afacerile nimănui. Pe mine ma intereseaza ca pe bancile copiilor nostri sa fie manuale de calitate", a declarat ministrul Remus Pricopie, la o conferinţă organizată la Parlament de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), potrivit HotNews.ro.

Oficialul a subliniat că este valabil calendarul anunţat: ”la 5 septembrie 2014 eu îmi doresc manualele pe băncile şcolii".

Pricopie a precizat că nu a aprobat până acum metodologia privind noile manuale şcolare pentru clasele I şi II ”pentru a lăsa timp suficient să se exprime toată lumea, să se trimită observaţii, puncte de vedere" şi că au analizat toate propunerile primite, inclusiv de la asociaţia editorilor.

Acesta a mai declarat că "în momentul de faţă, dacă ne uităm în jurul României vom constata ca în Turcia există manuale digitale şi, culmea, în multe dintre aceste proiecte sunt implicate firme româneşti pentru că în România nu ai ce să faci pentru ca procesul a fost blocat. În Polonia sunt manuale digitale, în Albania se pilotează manuale digitale, în Bulgaria începe să apară această discuţie, iar noi ne chinuim de şase luni să aprobăm o metodologie pentru că întotdeauna sunt comentarii".

Editorii reclamă preţuri ”derizorii” 

Pricopie a mai declarat joi la parlament că editorii s-au plâns şi de "preţurile la care sunt cumpărate manualele de către Ministerul Educaţiei, spunând că sunt pur şi simplu preţuri derizorii". "Ne-am uitat la cifre, am spus că tind să le dau dreptate şi că mă interesează să existe o piaţă a manualelor aşezată pe principii corecte, nu pe principiul subfinanţării. Prin urmare, pentru bugetul din 2013 a existat o sumă ceva mai mare pentru manuale faţă de anii anteriori", a explicat Pricopie.

Însă, oficialul a reiterat că nu va mai accepta nicio nouă amânare, susţinând că de un an şi jumătate se discută pe tema noilor manuale. ”Nu cred că mai poate cineva să spună că timpul este prea scurt, nu cred că mai poate cineva să spună că au fost informaţii pe care nu le-au avut pe masă. Am avut patru consultări publice, ultima este cea din ultimele 10 zile. La un moment dat trebuie să iei decizia", a explicat Pricopie.

Ministrul a declarat că există bani pentru realizarea acestor manuale, însă a evitat să dea o sumă "pentru că dacă ar spune acest lucru, înseamnă că ar orienta deja competiţia care urmează să aibă loc".

"Ceea ce pot să vă spun este că Ministerul Educaţiei va declanşa procedura de licitaţie. (...) Prin urmare, preţul manualelor şi bugetul asociat manualelor va rezulta în urma licitaţiei care urmează să aibă loc. Estimările noastre sunt făcute deja, ne vom încadra în bugetul pe care îl avem la dispoziţie şi avem chiar rezerva să folosim fonduri structurale. În cazul în care să zicem că nu ne ajung banii de la buget, să avem fonduri structurale pe care să le accesăm şi să acoperim valoarea acestor manuale", a explicat Pricopie.

Ministrul a adăugat că, deşi calendarul prevede consultarea profesorilor în perioada 1-11 iulie 2014, când sunt în vacanţă teoretic, se va putea realiza şi această etapă. "Noi prima dată am spus că vom face în aşa fel încât profesorii să aibă un timp cât mai larg la dispoziţie pentru a consulta aceste manuale. După care s-a spus că acordăm un timp mult prea scurt pentru dezbaterea metodologiei. Calendarul este acelaşi: la 5 septembrie eu îmi doresc manualele pe băncile şcolii. Eu cred că va exista timpul necesar, inclusiv pentru consultare", este de părere Remus Pricopie. 

Ce vor învăţa elevii din manualele digitale

De anul viitor, elevii din clasele I şi a II-a vor învăţa să scrie, să citească, să calculeze, dar şi despre natură şi religie din manuale digitale. Ei vor învăţa Religia, Matematica, Ştiinţele Naturii, dar şi Comunicarea cu ajutorul filmuleţelor, hărţilor şi al exerciţiilor interactive. „Manualele digitale vor cuprinde atât conţinutul celor tipărite, cât şi exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii, filme şi simulări”, a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Practic, noile manuale le vor completa pe cele de la materiile obligatorii: Comunicare în limba română/maternă, Matematică şi Explorarea mediului, Limba modernă şi Religie, şi ar trebui să ajungă în şcoli cel târziu pe 5 septembrie 2014, potrivit documentelor publicate de Ministerul Educaţiei Naţionale. În documentele publicate de MEN, mai exact în Caietul de sarcini, este menţionat că manualele digitale vor putea fi accesate de pe platforma manuale.edu.ro, care momentan nu este funcţională. Pentru aceasta se vor crea trei tipuri de utilizatori care vor putea intra pe site fiecare cu o parolă: elevul, părintele şi profesorul.


ANALIZĂ Cum vor fi digitalizaţi primii doi ani de şcoală, începând din 2014

De anul viitor, elevii din clasele I şi a II-a vor învăţa să scrie, să citească, să calculeze, dar şi despre natură şi religie din manuale digitale. Mai marii de la Educaţie speră să le capteze astfel atenţia copiilor, însă învăţătorii nu ştiu cum vor face faţă predării online.

Noile manuale la română, religie, limba modernă, matematică şi explorarea mediului de la clasele I şi a II-a vor ajunge în şcoli până pe 5 septembrie 2014

De anul viitor, elevii din clasele întâi şi a II-a vor avea parte de manuale noi la materiile obligatorii Comunicare în limba română/maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă, dar şi la Religie, inclusiv în format digital, o premieră aşteptată în învăţământul românesc. Noile manuale electronice vor fi accesate atât de elevi şi de profesori, cât şi de părinţi, pe conturi diferite, potrivit documentelor Ministerului Educaţiei.

Editorii susţin că lansarea noilor manuale, inclusiv cele digitale, ar putea fi din nou amânată

Editorii sunt îngrijoraţi că nici anul viitor nu vor fi scoase noile manuale pentru clasele I şi a II-a, spunând că nu au mai primit niciun semn de la Ministerul Educaţiei, după ce Remus Pricopie a anunţat că metodologia a fost finalizată şi va fi aprobată cel mai probabil în septembrie, termen depăşit. Ca atare, ar putea fi amânată şi introducerea manualelor digitale.

Costoiu: peste 2.400 de şcoli, conectate la internet în 2013. Restul, în 2014

Ofertele pentru conectarea la Internet a peste 2.400 de şcoli se află în stadiul final de evaluare, în perioada următoare urmând să fie anunţat câştigătorul, a declarat miercuri ministrul delegat pentru învăţământul superior, cercetare şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, prezent la conferinţa Future Communities. Oficialul a anunţat că anul viitor ar trebui să fie conectate toate şcolile din ţară.

Metodologia pentru noile manuale şcolare, finalizată până la 1 septembrie

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a explicat joi că introducerea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a respectă ultimul calendar convenit cu editorii: metodologia va fi gata până la 1 septembrie 2013, urmând ca în termen de şase luni să fie gata şi primele manuale-pilot. Ceea ce înseamnă că noua generaţie de şcolari va învăţa după manualele de anul trecut.

INTERVIU Ministrul Educaţiei: „De anul viitor vom avea manuale digitale“

Primele manuale digitale, pentru clasa I şi a II-a, vor fi pe băncile elevilor de anul viitor, în timp ce problema şcolilor care se dărâmă ar putea fi soluţionată abia în doi-trei ani. Aşa a anunţat ieri ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un interviu pentru Adevărul Live.

Liceul Kretzulescu. Cum se învaţă în prima clasă „inteligentă“ din România. „Cursurile sunt ca un teambuilding”

Prima clasă digitală, inaugurată la începutul anului, este locul unde elevii şi profesorii comunică şi învaţă împreună pe tablete şi manuale digitale. În timp ce dascălii sunt timoraţi de experienţă, tinerii spun că se simt ca în teambuilding

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite