Liderii sindicali vor face parte din consiliile de administraţie ale şcolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii de sindicat puteau fi invitaţi până acum la şedinţele consiliilor de administraţie în funcţie de tematica acestora FOTO: edu.ro
Liderii de sindicat puteau fi invitaţi până acum la şedinţele consiliilor de administraţie în funcţie de tematica acestora FOTO: edu.ro

Liderii de sindicat vor face parte din consiliile de administraţie ale şcolilor şi liceelor, dar cu statut de observator, potrivit unei modificări adusă Legii Educaţiei Naţionale (LEN). Până acum, din consiliile de administraţie făceau parte numai părinţi, profesori, directorul şcolii, reprezentanţi ai consiliului local, un reprezentant al primarului şi unul al elevilor, cu statut de observator, însă nu şi liderii sindicali.

"Consiliul de administraţie este organul de conducere al unităţii de învăţământ. La şedinţele consiliului de administraţie participă, de regulă, un lider de sindicat şi un reprezentant al elevilor, cu statut de observator", se arată în legea 62/2013, publicată în Monitorul Oficial marţi, 26 martie.

Documentul a modificat aliniatul 3 de la articolul 96 al Legii Educaţiei Naţionale (LEN) în care scria: "Consiliul de administraţie este organul de conducere al unităţii de învăţământ. La şedinţele consiliului de administraţie participă, de regulă, şi un reprezentant al elevilor, cu statul de observator".

Iniţiată, în 2011, de către şapte deputaţi şi senatori din PSD şi PNL, legea 62 pentru modificarea LEN a fost adoptată de către Senat (camera decizională) pe 19 februarie 2013 şi promulgată de către Preşedintele României pe 20 martie. Astfel, din data de 21 martie, documentul devine lege, modificând componenţa consiliilor de administraţie în şcoli.

Care a fost motivaţia iniţiatorilor

Iniţiatorii proiectului de lege au fost atunci deputatul PSD Duşa Mircea, deputaţii PNL Ionuţ Dimitrică, Titi Holban, Gabriel Plăiaşu, Adriana Săftoiu, George Scutaru şi senatorul PNL Marian Bîgiu.

Ei au motivat modificarea adusă LEN invocând Legea dialogului social (62/2011) care prevede că "angajatorul poate invita sindicatul la nivel de unitate să participe în consiliul de administraţie la discutarea problemelor de interes profesional, economic şi social", ori Legea Educaţiei nu oferea această posibilitate, susţin iniţiatorii.

Guvernul a avizat negativ proiectul de lege

În punctul de vedere al Guvernului de atunci (decembrie 2011), condus de premierul Emil Boc, privind modificarea pe care legea 62 a adus-o LEN, scrie că "Guvernul nu susţine adoptarea acestei propuneri legislative", invocând "evitarea paralelismului în procesul de legiferare", adică ceea ce este stipulat în Legea dialogului social a fost considerat de guvernanţi ca fiind suficient, nemaifiind nevoie ca aceeaşi prevedere să fie trecută şi în LEN.

De asemenea, guvernul Boc a mai atras atenţia atunci că, potrivit Legii Educaţiei, liderii de sindicat au calitate de membri în diverse comisii sau calitatea de observatori în luarea anumitor decizii care privesc personalul din cadrul unităţii de învăţământ. În funcţie de tematica şedinţei consiliului de administraţie, poate fi invitat şi liderul de sindicat.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite