SONDAJ. Părinţilor nu le convine începerea anului şcolar mai devreme, din data de 5 septembrie
0După ce Ministerul Educaţiei a modificat structura anului şcolar viitor astfel încât din 2016, şcoala să înceapă pe 5 septembrie majoritatea părinţilor vin şi spun că nu sunt de acord cu asta. Potrivit unui studiu Avangarde, peste 60% dintre părinţii respondenţi nu vor ca elevii să revină mai devreme la cursuri. Motivul: anul şcolar nu se va încheia mai devreme, însă vacanţa de vară se scurtează cu o săptămână.
Părinţii nu sunt încântaţi că şcoala începe mai devreme anul viitor, modificare care a avut loc în structura anului şcolar la sugestia reprezentanţilor profesorilor. Oana Nistor, preşedintele Asociaţiei de părinţi de la Şcoala Gimnazială 172 din Bucureşti, spune că nu este de acord ca începerea anului şcolar mai devreme să scurteze vacanţa copiilor. "Dacă vacanţa de vară are acelaşi număr de zile ca şi acum, poate ar fi ok, numai să nu le scurteze vacanţa", şi-a exprima ea îngrijorarea.
Venind cu un răspuns la neliniştile părinţilor, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), Horia Oniţă, aminteşte că propunerea elevilor pentru începerea şcolii mai devreme presupune şi terminarea anului şcolar mai devreme, deci nu se scurtează vacanţa de vară.
"Probabil că părinţii respondenţi au crezut că s-a scurtat vacanţa de vară, dar nu este aşa, vacanţa începe mai devreme. Nu văd de ce părinţii ar fi revoltaţi de asta având în vedere argumentele cu care am venit şi anume, faptul că pe timpul verii abia se mai fac ore, că din cauza căldurii elevii nu mai sunt atenţi", a explicat Horia Oniţă.
Şi reprezentanţii profesorilor susţin această modificare a structurii anului şcolar spunând că există cel puţin două argumente în favoare. "Avem două argumente solide. În primul rând, dacă prima zi de şcoală este la începutul lui septembrie, atunci se poate mări cu o săptămână vacanţa de iarnă, ceea ce ar duce la diminuarea costurilor de întreţinere a şcolilor la încălzire. Apoi, se pot muta examenele din vară mai devreme, când nu este atât de mare căldura. Toate acestea ar fi în primul rând în avantajul elevilor", a explicat Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Ministrul Educaţiei e de acord cu modificarea structurii anului şcolar
În iunie, elevii au propus modificarea structurii anului şcolar, încă din această toamnă, astfel încât vacanţa să înceapă mai devreme.
„Semestrul I să înceapă cu o săptămână mai devreme faţă de cum este propus, pe data de 7 septembrie 2015, urmând ca semestrul al II-lea să se finalizeze cu o săptămână mai devreme, pe data de 11 iunie 2016. De asemenea, cursurile pentru clasele terminale din învăţământul liceal, respectiv pentru clasa a VIII-a, să se finalizeze pe data de 20 mai 2016, respectiv pe data de 3 iunie 2016. La baza acestei propuneri stă faptul că elevii îşi pierd concretarea odată cu sosirea verii”, este una dintre propunerile Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu a fost de acord cu ideea, dar nu din anul şcolar 2015/2016, ci din următorul.
„Am avut o discuţie cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, care au avut o solicitare extrem de pertinentă şi de matură: au solicitat ca începerea anului şcolar să fie cu o săptămână mai devreme, dar au solicitat ca acest lucru să se facă începând cu anul şcolar 2016-2017, nu de acum. Este o solicitare înţeleaptă pentru că este mult prea târziu pentru a anunţa o schimbare atât de importantă la nivelul calendarului şcolar. Sunt planificate foarte multe activităţi specifice sistemului de educaţie deja luând ca referinţă pentru începerea anului şcolar data de 15 septembrie", a spus Sorin Mihai Cîmpeanu într-o conferinţă de presă, cu ocazia anunţării rezultatelor de la Evaluarea Naţională 2015. El a adăugat că ia în calcul această modificare propusă de Consiliul Naţional al Elevilor.
"Eu, personal, iau în calcul această modificare, pentru că sunt foarte multe argumente prezentate de către elevi (...), pe care le apreciez ca fiind în avantajul procesului de învăţământ", a spus ministrul. Cîmpeanu a precizat că ordinul de ministru în acest sens poate să îl pregătească de acum. „Eu sunt convins că, dacă vom agrea cu cei implicaţi, indiferent cine va rămâne ministru, va rămâne ordinul aşa cum el este agreat cu cei implicaţi", a afirmat ministrul Educaţiei.
Următoarea vacanţă de vară se încheie pe 4 septembrie
Zis şi făcut. În structura noului an şcolar 2015-2016, vacanţa de vară începe pe 18 iunie 2016, cu două zile mai devreme decât anul şcolar 2014/2015 şi se încheie cu 10 zile mai devreme, pe 4 septembrie 2016.
În această toamnă însă, elevii vor începe şcoala pe 14 septembrie şi vor intra în prima vacanţă pe 19 decembrie. Anul şcolar 2015-2016 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare, însă, pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de Bacalaureat, se arată în documentele postate pe edu.ro.
Cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 27 mai 2016. De asemenea, o altă excepţie o reprezintă elevii din clasa a VIII-a, pentru care anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 10 iunie 2016.
Semestrul I
Cursuri – luni, 14 septembrie 2015 – vineri, 18 decembrie 2015
În perioada 31 octombrie - 8 noiembrie 2015, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
Vacanţa de iarnă – sâmbătă, 19 decembrie 2015 – duminică, 3 ianuarie 2016
Cursuri – luni, 4 ianuarie 2016 – vineri, 29 ianuarie 2016
Vacanţa intersemestrială– sâmbătă, 30 ianuarie 2016 – duminică, 7 februarie 2016
Semestrul al II-lea
Cursuri – luni, 8 februarie 2016 – vineri, 22 aprilie 2016
Vacanţa de primăvară – sâmbătă, 23 aprilie 2016 – marţi, 3 mai 2016
Cursuri – miercuri, 4 mai 2016 – vineri, 17 iunie 2016
Vacanţa de vară – sâmbătă, 18 iunie 2016 – duminică, 4 septembrie 2016
În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri.
Tezele din semestrul I al anului şcolar 2015-2016 se susţin, de regulă, până la data de 11 decembrie 2015, iar cele din semestrul al II-lea se susţin, de regulă, până la data de 20 mai 2016.
Care a fost structura anului trecut
În anul şcolar 2014-2015 şcoala a început pe 15 septembrie 2014 şi s-a încheiat pe 20 iunie 2015.