FSLI: Prin acordarea burselor pentru rezidenţi se face discriminare între educaţie şi sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
10.000 de profesori membri FSLI au ieşit miercuri în stradă      FOTO: Adevărul
10.000 de profesori membri FSLI au ieşit miercuri în stradă      FOTO: Adevărul

Acordarea burselor pentru rezidenţi majorează veniturile acestora cu până la 75 la sută, iar astfel se face o discriminare între educaţie şi sănătate şi nu creşte interesul pentru a lucra în învăţământ, a declarat luni, pentru Mediafax, preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a precizat că, în educaţie, majorări salariale de până la 10 la sută ar urma să fie făcute celor care au între zero şi şase ani vechime, nu doar debutanţilor, care au cel mult doi ani vechime.

"Nu ştiu exact cum se vor face aceste creşteri. Presupun că vor fi majorări graduale. Însă, dacă unui debutant îi va creşte salariul de bază cu 10 la sută, diferenţa între un debutant şi un angajat cu 10 ani vechime va fi de doar şase lei la salariul de bază. Deci se va ajunge la o aplatizare şi mai mare a grilei. Este total nemulţumitor faţă de ce am cerut noi", a mai spus preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Liderul sindical a adăugat, în acelaşi context, că pentru medicii rezidenţi s-a găsit o soluţie prin introducerea bursei, el considerând că această măsură duce la o situaţie de discriminare între educaţie şi sănătate.

"Probabil că este vorba de raţiuni contabiliceşti. În Educaţie sunt peste 30.000 de angajaţi care au între zero şi şase ani vechime. Această majorare propusă pentru educaţie nu va conduce, din păcate, la o creştere a atractivităţii (pentru acest sistem - n.r.). Trebuia o măsură mai radicală. Dacă se va continua cu aceeaşi politică, numărul celor cu vocaţie va fi tot mai mic în educaţie", a mai spus Hăncescu.

Profesorii debutanţi vor avea o creştere salarială de 10%

Întrebat dacă sindicaliştii din învăţământ iau în calcul alte acţiuni de protest, liderul sindical a precizat că angajaţii vor fi cei care vor hotărî acest lucru.

"Este sigur că vestea nu va fi primită cu bucurie", a mai spus Hancescu.

Cuantumul brut al salariilor de bază şi sporurilor acordate bugetarilor va fi menţinut anul viitor la acelaşi nivel cu luna decembrie 2013, fără să fie aplicată valoarea de referinţă din Legea salarizării unitare, o creştere salarială de până 10% fiind prevăzută doar pentru profesori debutanţi.

Măsura va fi aprobată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă şi justificată prin faptul că neaplicarea acesteia ar genera un impact suplimentar asupra asupra deficitului bugetului general consolidat de 4,6% din produsul intern brut, afectând în mod semnificativ sustenabilitatea finanţelor publice.

Bursele medicilor rezidenţi

Începând cu 1 ianuarie 2014, medicii şi farmaciştii rezidenţi cu un salariu lunar brut mai mic decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei.

Bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Plata bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii.

În 6 noiembrie, peste 7.000 de membri ai FSLI au protestat în Capitală, cerând în primul rând acordarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie.

Simion Hancescu a precizat atunci că, în perioada imediat următoare, va fi organizat un referendum în rândul membrilor FSLI în ceea ce priveşte declanşarea unei greve generale.


Protestele din Educaţie continuă - studenţii ies miercuri în stradă

Studenţii din 11 centre universitare din toată ţara vor ieşi miercuri în stradă pentru a protesta faţă de neajunsurile din sistemul de învăţământ superior. Efortul lor vine în urma protestelor făcute de mii de profesori săptămâna trecută, care au ieşit în stradă. Atât studenţii cât şi dascălii cer în primul rând, acordarea a 6% din PIB Educaţiei.

FOTO VIDEO Aproape 10.000 de profesori au protestat miercuri în Capitală. Discuţii fără rezultate la Guvern

Aproape 10.000 de dascăli au protestat miercuri în Capitală, nemulţumiţi de salariile din educaţie, aproape de 10 ori mai mici decât media europeană, şi ameninţă cu închiderea şcolilor. Profesorii au fost susţinuţi de studenţi, elevi şi părinţi, care cer la rândul lor creşterea salariilor cadrelor didactice. Liderul sindicaliştilor, Simion Hancescu a înaintat "un apel" la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.

FOTO Aproape 1.000 de profesori de la Federaţia „Spiru Haret” au cerut în faţa Parlamentului salarii mai mari

În jur de 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au pichetat luni, la prânz, sediul Parlamentului, cerându-le politicienilor să aloce 6% din PIB pentru învăţământ şi măcar majorarea salariilor debutanţilor.

VIDEO Liderul FSLI, la Adevărul Live: „Trebuie pus accent pe pregătirea forţei de muncă, pe învăţământul profesional”

Aproape 10.000 de dascăli din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt aşteptaţi miercuri la miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi de subfinanţarea cronică din educaţie. Alţi 1.000 de profesori ai FSE Spiru Haret au protestat luni în faţa Parlamentului, cerând 6% din PIB. De ce se mută învăţământul românesc din clasă în stradă, am discutat, luni, la Adevărul Live.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite