FOTO Meseriile preferate de candidaţii la şcolile profesionale, alese astfel încât să le permită elevilor slujbe în Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima etapă de înscrieri în învăţământul profesional cu durata de 3 ani a luat sfârşit, iar absolvenţii claselor a VIII-a care nu vor să urmeze un liceu s-au înghesuit la câteva specializări despre care cred că le vor deschide mai multe uşi în viaţă

Frizer, bucătar sau ospătar sunt printre meseriile cele mai căutate de tinerii care anul acesta termină clasa a VIII-a şi nu doresc să urmeze un liceu. Din punctul lor de vedere, dacă urmează aceste specializări la o şcoală profesională, în trei ani vor avea un loc de muncă sigur care i-ar putea ajuta să-şi împlinească şi alte vise, cum ar fi să călătorească pe vase de croazieră şi să vadă lumea. În plus, până termină şcoala, tinerii vor primi bani să se întreţină, o masă caldă pe zi şi vor beneficiaşi de transport gratuit.

„Deja s-a încheiat prima etapă de înscrieri în învăţământul profesional, iar în perioada aceasta au loc probele de selecţie acolo unde sunt mai mulţi candidaţi pe un loc. Cele mai căutate specializări sunt cele de frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, ospătar, bucătar, operator comandă numerică (cei care operează maşinile din fabrici), confecţioner produse textile şi pielărie sau sculer matriţer”, arată experţii în Educaţie.

Şi domeniul turismului este foarte căutat de tinerii care îşi doresc ă muncească în străinătate, pe vase de croazieră în special, însă meseria de mecanic auto este de departe cea mai cerută pe piaţa muncii. Felicia Săndulescu, inspector de specialitate în cadrul Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT), a explicat că, anul acesta, învăţământul profesional are o durată de 3 ani şi o ofertă educaţională de aproximativ 38.000 de locuri. Dintre acestea, cea mai mare cerere pe piaţa muncii este pentru domeniul de mecanică (14.000), 6.000 din aceste locuri fiind pentru specializarea mecanic auto, urmată îndeaproape de tinichigiu-vopsitor auto.

Şcoala profesională de mecanici auto

FOTO: Arhiva Adevărul

Motivaţia: un loc de muncă sigur

La singura şcoală profesională cu statut juridic din România, Kronstadt din Braşov, sunt 388 de elevi înscrişi pe cele 196 de locuri oferite, potrivit directoarei Ramona Ţiţeiu. „Cea mai căutată specializare este operator comandă numerică, 313 candidaţi fiind înscrişi aici. În perioada aceasta au loc probele de selecţie – un test scris şi un interviu cu agentul economic, prin care firmele vor să identifice dacă elevii sunt motivaţi să urmeze meseria pentru care au optat. Testul scris are elemente de fizică şi de matematică, elemente de logică şi de înţelegere a unui text“, a explicat Ţiţeiu.

Alte specializări căutate la Kronstadt sunt electromecanică, unde s-au înscris 50 de elevi, confecţioner articole piele, sculer-matriţer şi sudor. Odată acceptaţi, elevii vor primi burse ca să se poată întreţine (200 de lei din partea statului şi încă 200 de lei din partea firmei care organizează, împreună cu şcoala, clasa de profesională).

„Ai şi transportul gratuit şi o masă caldă gratuită pe zi. Adevărata lor motivaţie nu o reprezintă, însă, aceste beneficii, ci faptul că au un loc de muncă asigurat. Anul trecut, spre exemplu, am avut o rată de angajare de 97%“, a mai spus directoarea.

brasov practica elevi kronstadt

Atelier la Şcoala Profesională Kronstadt din Braşov    FOTO: Arhiva Adevărul

Specializări în funcţie de judeţ

Şi inspectorul de specialitate din judeţul Braşov, Daniela Ţucanu, confirmă că aceste specializări sunt la mare căutare, dar mai sunt şi altele. „Turismul atrage mulţi elevi, în special profesiile de ospătar şi de bucătar, copiii visând să lucreze pe vase de croazieră, spre exemplu. La noi se mai caută mecanic auto, confecţioner produse textile şi la domeniul silvicultură se caută pădurari. De asemenea, în construcţii, elevii caută specializările zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar, dar una dintre cele mai populare specializări o reprezintă frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist“, a spus inspectorul.  Dacă în Braşov se caută pădurari, în judeţul Iaşi se caută agricultori. În afară de specializările căutate peste tot la nivel naţional, în mediul rural din judeţul Iaşi, elevii caută specializări care ţin de domeniul agriculturii. „Momentan, după prima etapă de înscrieri, avem peste 1.200 de înscrişi pe cele 2.464 de locuri, ceea ce arată că încet, încet, învăţământul profesional se reabilitează, iar tinerii se orientează spre piaţa muncii“, a apreciat inspectorul şcolar general Camelia Gavrilă, din Iaşi.

Bucătăria, o meserie cu gust

În ceea ce priveşte specializările căutate în Bucureşti, două meserii sunt foarte populare în momentul de faţă: frizer-coafor şi bucătar. La Şcoala Profesională de la UCECOM „Spiru Haret“, cea mai căutată specializare de departe este cea de frizer-coafor, spune directorul Gabriel Zorzini. „Am format deja două clase pentru această specializare, mai avem cereri şi pentru ospătar/bucătar şi mecanic auto“, arată Zorzini, care a explicat că pentru toate calificările din oferta educaţională, locul de muncă este practic asigurat.

image

FOTO: Colegiul Economic Viilor

La Colegiul Economic Viilor, specializarea bucătar este foarte populară, spune directoarea Viorica Dorin. „Avem 30 de locuri şi s-au înscris deja 36 de copii. Pe 30 iunie vom avea probă de departajare – examen scris din materia Educaţie Tehnologică de clasa a VIII-a. De ce aleg să fie bucătari? Pentru că îşi găsesc foarte uşor de muncă, au salarii bune şi este o meserie gustoasă“, a spus Dorin.

image

FOTO: Colegiul Economic Viilor

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite