UPDATE Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu invitată la Adevărul Live: "Bac-ul profesional i-ar fi ajutat pe tineri să se angajeze mai uşor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Educaţiei şi actualul preşedinte al Comisiei de Învăţământ din Senatul României, Ecaterina Andronescu, a fost la Adevărul Live. Ea a declarat că "militează pentru autonomie universitară" şi că mediul universitar este "cel mai curat din societatea actuală".

UPDATE 18:25 - Andronescu spune că Bacalaureatul profesional i-ar fi dat elevului posibilitatea de a se angaja mai uşor, pentru că firmele, în general, resping candidaţii care nu au diplomă de Bac.

UPDATE 18:23 - Cauza promovabilităţii mici de la Bac este inadecvarea subiectelor, spune Andronescu. Iar în ceea ce priveşte rezultatele de la simulări, senatoarea consideră că este mai bine ca acestea să fie organizate la nivel naţional de către Ministerul Educaţiei şi nu de către inspectoratele şcolare.

UPDATE 18:21 - Fostul ministru al Educaţiei mai spune că era prevăzut ca noile manuale pentru clasa I să fie aprobate anul acesta.

De asemenea, senatoarea a mai spus că ar vrea ca şcolile să poată cumpăra tablete din fonduri europene, iar copiii să le primească la începutul anului şcolar pentru folosinţă şi să le dea înapoi la sfârşit.

În ceea ce priveşte şcolile care nu sunt conectate la internet, există un program al ministerului Educaţiei care va rezolva şi această problemă.

UPDATE 18:16 - Andronescu spune că urgenţa cea mai mare a sistemului de educaţie din România este refacerea programei şcolare pentru învăţământul preuniversitar.

UPDATE 18:10 - "Militez pentru autonomia universitară. Universităţile nu sunt instituţii pline cu răufăcători", susţine fostul ministru al Educaţiei.

UPDATE 18:08 - "Trebuie să-i dăm dreptul rectorului de a acţiona în justiţie retragerea unei diplome. Justiţia este cea care face dreptate", spune Andronescu.

Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei, în direct la Adevărul LIVE

UPDATE 17:57 - Ecaterina Andronescu neagă ca l-a numit pe fostul rector al SNSPA, Paul Dobrescu, preşedinte al Consiliului Naţional de Etică.

UPDATE 17:46 - "Rectorii nu capătă dreptul de a ocupa o funcţie publică, ci li se elimină interdicţia de a face lucrul acesta. De ce este rău ca un rector să ajungă parlamentar?", spune Andronescu.

UPDATE 17:42 - "Universităţile româneşti  fac minuni cu bugetele de care dispun. Trebuie să ai bani să îi plăteşti pe cei mai buni profesori, ori la noi este foarte greu să-i menţii în universitate şi să poţi plăti pentru resursele necesare", a spus Andronescu.

UPDATE 17:37 - În ceea ce priveşte "fabricile de diplome", Andronescu spune că este de datoria Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) să evalueaze periodic universităţile şi să sesizeze dacă ceva nu este în regulă. Fostul ministru al Educaţiei a mai spus că universităţile trebuie să aibă un mecanism intern care să asigure calitatea.

UPDATE 17:27 - "Mediul universitar a rămas cel mai curat mediu din societate. Nu putem să sancţionăm o instituţie pentru neputinţa unor conducători de a lua o decizie corectă. Eu, ca rector, nu mi-aş fi putut imagina că pot să iau o decizie fără votul Senatului universitar", a spus Andronescu, care a mai precizat că este nevoie de un buget al Educaţiei mai mare. "Mi-aş dori că România să poată face asta. De asemenea, să ştiţi că stăm mai prost ca înainte de '89 în ceea ce priveşte studenţii străini", a menţionat senatoarea.

UPDATE 17:18 - "Ordonanţa 92 era absolut necesară. În primul rând, dispăruse din Legea Educaţiei funcţia de educator şi învăţător, ori în sistem avem 30.000 de astfel de cadre didactice. Legea salarizării s-a construit după vechea lege a Educaţiei care prevedea aceste funcţii. Dacă se schimbă din nou legea Salarizării, atunci ce facem cu învăţătorii şi educatorii? A trebuit să reparăm asta", a explicat Andronescu.


Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, de asemenea preşedinte al PSD Bucureşti şi al Comisiei de Învăţământ din Senat, va discuta despre schimbările anunţate în sistemul de educaţie din România, într-un interviu la Adevărul Live, începând cu ora 17.00.

Proiectul de modificare a Legii Educaţiei Naţionale, început chiar de Andronescu printr-o ordonanţă de urgenţă în decembrie 2012, când era ministru, a trecut deja de Camera Deputaţilor şi se află în dezbaterea comisiei de specialitate din Senat, pe care o coordonează acum, din funcţia de senator. 

De aici este posibil să iasă mai degrabă o lege nouă decât o ordonanţă de urgenţă modificată de Parlament, au declarat membrii Comisiei de Învăţământ din Senat, mai ales că multe dintre amendamentele venite de la deputaţi au fost de fapt propuneri de la Ministerul Educaţiei, condus în prezent de Remus Pricopie.

Principalele modificări aduse de deputaţi legii iniţiate de fostul ministru Daniel Funeriu vizează:

- trecerea dreptului de anulare a diplomelor obţinute ilegal de la rectori la instanţe

- eliminarea sancţiunilor financiare pe care ministerul le poate aplica universităţilor care încalcă legile şi normele etice

-  li se redă universităţilor de stat dreptul de a concesiona patrimoniul lor, adică de a acorda dreptul de folosinţă şi administrare asupra bunurilor proprietate publică ca „aport al universităţii la capitalul social al unei societăţi comerciale, fundaţii sau asociaţii“ unde este acţionar

revenirea clasei a IX-a la liceu

- eliminarea probei transdisciplinare la Evaluarea Naţională şi introducerea competenţelor lingvistice şi digitale pentru admiterea la liceu

educatorii cu studii medii vor putea rămâne la catedră, iar cei cu funcţii de conducere şi sindicaliştii cu funcţii de monitorizare ar putea scăpa de orele de predare

schimbarea componenţei consiliilor de administraţie ale şcolilor, revenind la situaţia anterioară, când profesorii alcătuiau majoritatea în comisii - acum majoritatea membrilor consiliilor trebuie să vină din rândul comunităţii, adică reprezentanţii părinţilor şi ai autorităţilor locale

şi copiii dascălilor pensionaţi vor fi scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învăţământul superior şi beneficiază de gratuitate la cazare în cămine şi internate.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite