Elevii români au obţinut cinci medalii şi locul 1 în Europa la Olimpiada de Fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un rezultat mult mai bun l-a obţinut lotul olimpic la Chimie: primul loc mondial, lot premiat şi de Guvern
Un rezultat mult mai bun l-a obţinut lotul olimpic la Chimie: primul loc mondial, lot premiat şi de Guvern

Olimpicii români au înregistrat un succes de excepţie la Olimpiada Internaţională de Fizică din 2014: cinci medalii, dintre care două medalii de aur, două medalii de argint şi o medalie de bronz, ceea ce i-a plasat pe primul loc în Europa şi pe locul 10 în lume.

„Olimpicii români au obţinut încă un rezultat de prestigiu la Olimpiada Internaţională de Fizică: cinci medalii, dintre care două medalii de aur, două medalii de argint şi o medalie de bronz. Datorită acestui rezultat, România s-a clasat pe primul loc în Europa, respectiv pe locul 10 la nivel mondial, fiind printre puţinele echipe ai căror componenţi au fost medaliaţi in corpore”, potivit Ministerului Educaţiei.

Medaliile de aur au fost cucerite de Cristian Alexandru Frunză (clasa a XI-a), distins cu aur şi la ediţia precedentă, şi Ştefan Eniceicu (clasa a X-a). 

Medaliile de argint au fost obţinute de Denis Turcu (clasa a XII-a), laureat cu argint şi anul trecut, şi Tudor Creţu (clasa a X-a). Gabriel Găitan (clasa a XII-a) a intrat în posesia medaliei de bronz. 

Toţi elevii provin de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, cunoscut drept liceul olimpicilor.

Delegaţia României a fost condusă de Adrian Dafinei, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti şi însoţită de Sebastian Popescu, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Fizică a Universităţii „A.I. Cuza” din Iaşi.

A 45-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Fizică s-a desfăşurat în Kazahstan (Astana), în perioada 13-21 iulie, reunind peste 190 de concurenţi din 48 de ţări.

Peformanţă maximă la Chimie

Elevii români au obţinut locul I pe echipe la Olimpiada Internaţională de Chimie „D. Mendeleev”, desfăşurată în Rusia. În total, elevii români au obţinut şapte medalii - cinci de aur, una de argint şi una de bronz, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria participărilor României la competiţie. Ţara gazdă a ocupat locul doi în cadrul competiţiei, cu trei medalii de aur, informează Ministerul Educaţiei.

Cei cinci elevi medaliaţi cu aur sunt Andreea Maria Filip(clasa a XII-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Ştefan Bogdan Ivan (clasa a XII-a/Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti),Dumitru Călugăru (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu), Andrei Iliescu (clasa a X-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Radu Costin Bîzgă-Nicolescu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Piteşti).

Medalia de argint a fost obţinută de Vlad-Mihai Mandric(clasa a XI-a/Colegiul Naţional„Sfântul Sava” din Bucureşti), iar medalia de bronz a fost obţinută de Gabriel Dragoş Negreanu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ).

La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, a 48-a din istorie, au participat 105 elevi din 16 ţări. Concursul s-a desfăşurat la Moscova, în perioada 11-17 mai.

Ca atare, Prim-ministrul Victor Ponta i-a premiat de curând pe aceştia, oferindu-le sume dublate faţă de cele stabilite de lege pentru performanţele la olimpiadele internaţionale.

Pe aceeaşi temă:

România a luat şase medalii la Balcaniada de Matematică, două de aur

Lotul olimpic al României participă, în premieră, la Olimpiada de Fizică din Asia

BACALAUREAT 2014 Listele cu olimpicii care vor susţine examenul în sesiunea specială

România vine cu o medalie de aur şi trei de argint de la Balcaniada de Informatică

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite