Subiectele şi baremele la Română de la a doua simulare pentru Capacitate şi Bac 2013 din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultima simulare de la examenele naţionale este considerată a fi cea mai importantă    FOTO: Arhiva Adevărul
Ultima simulare de la examenele naţionale este considerată a fi cea mai importantă    FOTO: Arhiva Adevărul

Elevii de clasa a XII-a, dar şi cei din clasa a VIII-a din Bucureşti au susţinut, miercuri, simularea la Română pentru examenul de Bacalaureat, respectiv Evaluarea Naţională 2013. Elevii de clasa a VIII-a au primit texte din ”La Medeleni” şi ”Albatrosul”. Liceenii de la Real au avut de analizat poezia ”Dorinţa”, de Mihai Eminescu, cei de la Uman - ”Emoţie de toamnă”, de Nichita Stănescu. Baremele de corectare au fost publicate de Inspectorat.

UPDATE 15.30: Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a publicat pe site-ul său subiectele şi baremele de corectare pentru probele de la simularea la Limba şi Literatura Română, atât pentru Evaluarea Naţională, cât şi pentru Bacalaureat.

Baremul de corectare la Română - Evaluarea Naţională

Barem EN bun_v2

Baremul de corectare la Română - Bacalaureat - profil Real

Barem Real 1_v2

Baremul de corectare la Română - Bacalaureat - profil Uman

Barem Uman 1_v2

UPDATE 14.10: Liceenii de la Uman au primit la Română subiecte mai dificile decât cei de la Real, plecând de la poezia ”Emoţie de toamnă” a lui Nichita Stănescu.

Ei au avut de comentat ultima strofă a poeziei, în 6-10 rânduri, evidenţiind relaţia dintre ideea poetică şi mijloacele artistice.

Textul argumentativ de la subiectul al II-lea a fost despre rolul educaţiei primite în şcoală.

Iar la subiectul al III-lea, au avut de scris un eseu de 2-3 pagini despre relaţia dintre două personaje într-un roman studiat la alegere.

Liceenii de la Uman, de la Liceul ”George Călinescu”, din Capitală, spun că subiectele nu au fost chiar uşoare, mai ales că au fost din toată materia, însă puteau fi rezolvate cu atenţie.

”Nu au fost uşoare, dar nici grele, normal că am fi vrut să fie mai uşor, dar merge şi aşa”, spune unul dintre candidaţi. O colegă a lui, abia ieşită din sala de examen, spune că ”a fost mai greu, în sensul că acum le-au dat din toată materia”.

Cei de la Real, în schimb, spun că a fost uşor şi s-au descurcat, iar la vară va fi bine dacă vor fi atenţi. 

Mihaela Georgescu, profesoară de limba şi literatura română la ”George Călinescu”, a declarat pentru adevarul.ro că ”subiectele de la română au fost uşoare” şi se aşteptau la asta. ”La matematică sunt în general problemele, la simularea trecută am înţeles că au fost peste nivel subiectele, dar la română e previzibil: o poezie, un text narativ”, explică aceasta.

Subiect Uman 1_v2

subiecte simulare romana bac uman 1 subiecte simulare romana bac uman 2

UPDATE 13.30: O parte dintre liceenii din Bucureşti au ieşit deja de la a doua simulare a probei la Limba şi Literatura Română pentru Bac-ul din vară, programată să se încheie la ora 14.00.

Subiecte ”uşoare” la Real, la Bac

Cei mai mulţi au spus că subiectele de data aceasta li s-au părut mai uşoare decât cele primite la prima simulare, din iarnă.

Este vorba despre subiectele date celor de la profilul real, primul subiect fiind poezia ”Dorinţa”, scrisă de Mihai Eminescu, care a presupus, în afară de cerinţele gramaticale, prezentarea unor figuri de stil, ilustrarea genului liric şi ”evidenţierea relaţiei dintre ideea poetică şi mijloacele artistice”.

La subiectul al II-lea, liceenii de la Real au avut de scris un text argumentativ de 15-30 de rânduri despre ”modul în care perseverenţa ajută la reuşita în viaţă”.

La subiectul al III-lea li s-a cerut să redacteze un eseu de 2-3 pagini în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un roman studiat la alegere.

Două dintre candidatele de la Liceul ”Virgil Madgearu” (economic) din Capitală au spus că subiectele au fost mai accesibile decât la prima simulare. ”A fost mult mai uşor ca la prima simulare, ne-a ajutat şi faptul că am recapitulat. Recapitularea materiei a fost cheia. Am vrea subiecte la fel de uşoare şi la vară”, spune una dintre ele. ”Suntem pregătite şi pentru proba de matematică. Ştiu că rata de promovare a fost mică, dar nu avem probleme cu materia, şi aici am recapitulat destul de mult”, spune colega ei.

image
subiecte romana simulare bac capitala 2

UPDATE 13.10: Elevii care au dat proba la Limba şi Literatura Română la simularea pentru Capacitate au ieşit de la examen.

În ceea ce priveşte subiectele primite de aceştia, o parte au spus că au fost mai uşoare decât cele date la prima evaluare, din ianuarie 2013, alţii că mai au de recuperat din materie totuşi.

”Mi s-au părut mai uşoare subiectele decât la prima evaluare, cred că mă voi descurca la Evaluarea din vară, ne-a ajutat faptul că am apucat să recapitulăm din materie”, spune una dintre candidatele de la Şcoala nr. 5 din Bucureşti.

Colega ei spune însă că ”i s-au părut puţin mai grele”. ”Sper ca după ce termin recapitularea materiei să nu mai am probleme. Oricum, simulările ne ajută foarte mult să ne dăm seama unde greşim şi ce nu ştim şi asta e cel mai important”, a adăugat eleva de clasa a VIII-a.

SUBIECTELE LA EVALUARE NAŢIONALĂ:

La primul subiect, elevii au avut de rezolvat cinci cerinţe gramaticale plecând de la un text din ”La Medeleni”, scris de Ionel Teodoreanu, dar şi să analizeze trăsăturile unei opere epice plecând de la pasajul selectat. 

La subiectul al doilea au primit un text din Alexandru Marinescu - Albatrosul. Prinţul vastei ţări în vol. Umbra cornului de rinocer, pe baza căruia au avut de rezolvat cerinţe care vizau înţelegerea textului şi probleme de sintaxă.

A doua parte a vizat redactarea unei compuneri de 10-15 rânduri în care să descrie o pasăre sau un animal.

subiecte simulare capacitate bucuresti romana 1
subiecte simulare capacitate bucuresti romana 2

Simularea probei de română de la BAC 2013 se desfăşoară în intervalul 11:00-14:00 şi respectă rigorile de la examenul propriu-zis, cu camere video, profesori supraveghetori şi subiecte unice pentru care elevii trebuie să ştie toată materia din cei patru ani de liceu.

Tot miercuri vor da proba la română şi elevii de clasa a VIII-a care se pregătesc pentru Capacitate (Evaluarea Naţională).

A doua serie de simulări din Capitală va continua vineri, cu proba la matematică, respectiv istorie, pentru cei de clasa a XII-a, în timp ce elevii de clasa a VIII-a vor avea proba la matematică, potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

A doua simulare în Capitală

Probele de la simularea evaluării naţionale vor avea loc în intervalul 11.00-13.00, iar cele de la simularea bacalaureatului, între 11.00 şi 14.00, a precizat ISMB.

"Aceasta este simularea cea mai importantă, fiind ultima, mai ales că au parcurs deja o mare parte din materie“, a declarat inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru.

Subiectele uşoare la prima simulare la Română 

La primele testări la Română din Capitală, organizate la sfârşitul lunii ianuarie 2013, la care au participat în jur de 30.000 de tineri, cei mai mulţi elevi şi liceeni au spus că nu au considerat subiectele primite foarte dificile. Idee susţinută şi de profesorii de limba şi literatura română.

La Evaluarea Naţională, la primul subiect s-a dat poezia "După ploaie" de Otilia Cazimir pentru care, la punctul A, s-a cerut găsirea unui sinonim pentru sensul din text al cuvintelor "fumurie", "aude" şi "se uită", selectarea unei personificări şi unui epitet din textul dat şi prezentarea semnificaţia a trei versuri: "Şi toate florile subţiri şi crude/Se-ntorc pe-o parte şi pe alta-n vânt/S-arate soarelui cât de frumoase sunt".

La punctul B s-a cerut redactarea unei compuneri de 15-25 de rânduri în care elevii să-şi exprime opinia despre semnificaţia titlului poeziei "După ploaie". Primul subiect valorează 42 de puncte din notă.

La al doilea subiect s-a dat un text de Andrei Dimulescu din revista Unica - "Grădina Clujului". La punctul A s-a cerut formularea unui enunţ din care să se înţeleagă cine a înfiinţat Grădin Botanică din Cluj-Napoca şi prin ce este reprezentată flora Româniai în aceasta.

La următorul punct elevii au trebuit să redacteze o scurtă naraţiune de 10-15 rânduri în care să prezinte o întâmplare din timpul unei vizite imaginare în Grădina Botanică din Cluj. Subectul al doilea valorează 36 de puncte, iar lucrarea are din oficiu 10 puncte.

La simularea pentru Bac, subiectele au fost diferite în funcţie de profilul studiat - uman sau real.

Subiectele primite la simularea pentru Bacalaureat 2013, la Română, profil Uman:

subiecte_bac_romana_uman by

Subiectele primite la simularea pentru Bacalaureat 2013, la Română, profil Real:

Subiectele la simularea pentru Bac, limba şi literatura română, profil real by

A doua simulare pentru Bac a început luni, cu proba la alegere

Luni, elevii de a XII-a au susţinut proba la alegere la una din materiile: fizică, chimie şi biologie, sau geografie, filozofie, logică economie şi sociologie. Vineri se va susţine proba de matematică, cea care creează cele mai mari probleme elevilor şi care a avut rezultate dezastruoase la ultima simulare din ianuarie-februarie.

Alături de elevii din Capitală, şi tinerii din alte câteva judeţe (cum ar fi Olt, Iaşi, Prahova, Dolj şi Cluj) au dat testări pentru Bacalaureat, o parte şi pentru Capacitate. În Olt este chiar prima simulare pentru examenul din vară, o a doua fiind programată în mai, atunci când vor mai avea testări şi alte judeţe.

Marţi a început o nouă simulare pentru elevii din alte câteva judeţe (Alba, Constanţa, Mureş şi Maramureş – prima simulare), iar în Teleorman miercuri va fi prima probă pentru simularea Evaluării Naţionale. Corespondenţi „Adevărul“

Dezastru la prima simulare din februarie din Capitală

Cele două examene naţionale au fost simulate şi în februarie, când notele au fost trecute sau nu în catalog, în funcţie de opţiunile comune ale părinţilor, elevilor şi profesorilor.

Promovabilitatea la simularea din februarie din Capitală pentru examenele naţionale a fost de 24% la proba de matematică şi 59,09% la cea de limba romană de la bacalaureat, iar la evaluarea naţională, de 35% şi, respectiv, 85%.

La prima simulare, rezultatele au fost considerate mai puţin importante, prioritară fiind prezenţa, după cum a spus inspectorul general şcolar al Capitalei, profesor Constantin Trăistaru.

În februarie, prezenţa la simularea examenelor naţionale din Capitală a fost de 95% la evaluarea naţională şi de 83,9% la bacalaureat, au precizat reprezentanţii ISMB. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite