DOCUMENT Topul judeţelor cu cei mai mulţi elevi navetişti. Cum diferă preţurile abonamentelor decontate de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei a anunţat la sfârşitul lunii mai că a deblocat  50 
de milioane de lei pentru decontarea abonamentelor elevilor, neplătite de anul trecut    FOTO: Adevărul
Ministerul Educaţiei a anunţat la sfârşitul lunii mai că a deblocat  50 de milioane de lei pentru decontarea abonamentelor elevilor, neplătite de anul trecut    FOTO: Adevărul

În jur de 170.000 de elevi din mediul rural fac naveta zilnic, cei mai mulţi în judeţul Prahova, însă pentru aceeaşi distanţă statul plăteşte abonamente şi de aproape 17 ori mai mari, potrivit datelor făcute publice de Ministerul Educaţiei. Miza oficialilor este înlocuirea acestor abonamente cu burse pentru transport acordate direct elevilor.

Ministerul Educaţiei a publicat toate datele privind tarifele operate de firmele care asigură transportul elevilor navetişti, kilometrii parcurşi şi numărul de elevi-beneficiari, centralizate la nivelul luni martie 2013.

Astfel, în total, aproape 170.000 de elevi fac naveta zilnic pentru a merge la şcoală, cele mai multe abonamente de transport fiind decontate de stat în judeţele Prahova, Suceava şi Neamţ.

Analiza Ministerului Educaţiei arată diferenţe foarte mari între abonamentele plătite diferitelor firme pentru transportul elevilor atunci când vorbim despre acelaşi număr de kilometri, cele mai mari pentru distanţele mici, de câţiva kilometri. 

Spre exemplu, pentru transportul elevilor pe o distanţă de 12 kilometri, ministerul a decontat în judeţul Argeş 252 de lei unei firme, în timp ce în Vâlcea s-a plătit un abonament de 15 lei. Aceasta este cea mai mare discrepanţă regăsită în tabelul oficialilor, cu un cost de 16,8 ori mai mare în cazul abonamentului din Argeş.

Cea mai mică diferenţă, de 1 la 3,8, se regăseşte la transportul elevilor pe o distanţă de 47 de kilometri: abonamentul a costat în martie 2013 418 lei în Sibiu, în timp ce în Bihor, a fost achitată suma de 110 lei.

Prin comparaţie, cel mai scump abonament pe cea mai mare distanţă pe care o parcurg elevii navetişti (50 de kilometri), costă 491 de lei şi cel mai ieftin - 42 de lei.

Preturi abonamente pentru naveta elevilor

Top 10 cei mai mulţi elevi navetişti pe judeţ

Cei mai mulţi elevi navetişti sunt în judeţul Prahova, fiind vorba de peste 9.100 de copii care merg cu microbuzul până la şcoală, în fiecare zi. Pe locul al doilea în topul elevilor navetişti este judeţul Suceava, cu mai mult de 7.600 de copii în aflaţi în această situaţie. Urmează judeţul Neamţ, peste 7.100 de elevi şi Bihor, cu mai mult de 6.100 de şcolari navetişti.

  • Judeţul Prahova - 9.157
  • Judeţul Suceava - 7.605
  • Judeţul Neamţ - 7.105
  • Judeţul Bihor - 6.108
  • Judeţul Dâmboviţa - 5.768
  • Judeţul Bacău - 5.422
  • Judeţul Alba - 4.690
  • Judeţul Botoşani - 4.653
  • Judeţul Maramureş - 4.534
  • Judeţul Buzău - 4.419

Numar elevi navetisti/judet

Elevii navetişti au intrat în grevă japoneză

În luna mai, elevii navetişti au intrat în grevă japoneză în urma neplăţii datoriilor de zeci de milioane de lei. Spre exemplu, în judeţul Mureş, unde există elevi care fac naveta şi 50 de kilometri pe zi, iar în unele cazuri, transportul nu a mai fost decontat din luna aprilie 2012, în jur de 150 de elevi din liceele din tot judeţul au intrat în grevă japoneză.

De asemenea, în judeţul Covasna, peste 2.000 de elevi au intrat în grevă japoneză pe 21 mai, întrucât Ministerul Educaţiei nu le-a decontat, din octombrie, banii pentru abonamentele pentru navetă.

În consecinţă, MinisterulEducaţiei a deblocat o primă tranşă de 30 de milioane de lei  pentru acoperirea cheltuielilor de transport, bani care sunt în conturile inspectoratelor şcolare generale. O săptămână mai târziu, pe 30 mai, Guvernul a aprobat o nouă tranşă, de 20 de milioane de lei. În total, s-a achitat aproape 70% din datoria acumulată pe acest segment din 2012 până în prezent.

Bursă de transport în loc de abonament

"Vom înlocui abonamentul, care favorizează firmele de transport, cu o bursă suplimentară de transport, virată direct în contul elevului. Până atunci vom mai încerca să facem rost de bani pentru a mai acoperi din această datorie pe care o avem", a declarat luni Pricopie.

Ministrul a mai spus că s-a făcut o evaluare la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul microbuzelor şcolare necesare transportului elevilor şi inspectorii şcolari au înaintat cifra de 960 de autoturisme, însă la buget nu ar fi prevăzute sume decât pentru 40-45 de microbuze.

„I-am prezentat situaţia premierului şi am decis să începem să cumpărăm sau să luăm în leasing 800 de microbuze şcolare, astfel încât în septembrie-octombrie să poată fi folosite în localităţile care le-au cerut“, a explicat Pricopie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite