Drepturile salariale obţinute în instanţă de profesori, plătite din Fondul de rezervă al Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii au protestat pentru a primi integral salariile pe care le aveau înainte de tăierile operate în 2009
Profesorii au protestat pentru a primi integral salariile pe care le aveau înainte de tăierile operate în 2009

Bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale va putea fi suplimentat din Fondul de rezervă bugetară pentru a achita drepturile salariale obţinute de cadrele didactice în urma unor decizii judecătoreşti, se arată într-o ordonanţă de urgenţă adoptată luni de Guvern.

Vicepremierul Liviu Dragnea a arătat că ordonanţa mai stabileşte ca ministerul de resort şi instituţiile de învăţământ universitar de stat să poată finanţa din bugetele proprii activităţi sportive, culturale şi artistice, precum şi activităţi profesionale pentru asociaţii şi organizaţii studenţeşti, potrivit Mediafax.

Dragnea a precizat că ordonanţa nu prevede însă ca finanţarea organizaţiilor studenţeşti să fie prin suplimentarea bugetelor instituţiilor de învăţământ, ci doar din resursele aprobate deja.

Proteste în ţară din cauza salariilor

Sute de profesori au ieşit în stradă în luna mai, nemulţumiţi de salariile din educaţie.

Peste 100 de profesori din Buzău şi mai mult de 60 din judeţul Vaslui au protestat, marţi, în faţa prefecturilor de judeţ, nemulţumiţi de salarizarea personalului din învăţământ. Ei au solicitat reîntregirea salariilor la nivelul anului 2010, plata navetei, dar şi a drepturilor câştigate în instanţă. Proteste au mai avut loc şi în Suceava, Gorj şi Arad, susţin sindicaliştii, însă probleme cu plata navetei au fost reclamate şi în Prahova.

Drepturi recâştigate de o parte din cei afectaţi de tăierile din 2009

Şi artiştii, sportivii şi academicienii care aveau drepturi conferite printr-o lege din 2002, dar care au fost suspendate de către Guvernul Boc vor primi din nou aceste drepturi, în baza unei ordonanţe aflate pe agenda şedinţei de luni a Guvernului, a declarat premierul Victor Ponta.

"Este vorba de repunerea în drepturi a artiştilor, sportivilor şi academicienilor care aveau drepturi conferite printr-o lege din 2002, suspendate de către Guvernul Boc", a precizat Ponta.

La finalul şedinţei, ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, iniţiatorul actului normativ, a precizat că au fost deblocate plafoanele pentru indemnizaţia destinată artiştilor liber-profesionişti, cuantumul actual fiind împărţit în trei categorii, respectiv 339 lei pentru artişti cu atestat categoria I, 254 lei pentru artişti cu atestat categoria II şi 198 lei pentru artişti cu atestat categoria III.


Pe aceeaşi temă:

Prefectura Buzău, pichetată de o sută de profesori

Senatorii au decis ca transportul şcolar să fie scutit de taxa pentru obţinerea licenţei de transport de persoane

Povestea olimpicului care învaţă în tren

Ponta: Abonamentele pentru naveta elevilor, mai scumpe ca la Paris. 500 de şcoli, finalizate cu bani europeni

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite