Directori repetenţi şi directori eminenţi. Radiografia rezultatelor concursului de directori de şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 8 ani de la ultimul concurs pentru ocuparea funcţiilor de director de şcoală şi după un examen presărat cu „presiuni, emoţii şi acuzaţii”, peste 4.000 de posturi din cele 6.427 scoase la concurs au fost ocupate. Sunt colegii şi şcoli de top unde niciun profesor nu a promovat concursul de director şi altele unde au rămas aceiaşi dascăli.

Concursul pentru funcţia de director de şcoală s-a încheiat oficial după ce, miercuri seara, Ministerul Educaţiei a anunţat rezultatele finale (după soluţionarea contestaţiilor). 

Astfel, potrivit datelor centralizate de minister, rata de ocupare a posturilor de conducere din şcoli este de 63,26% pentru posturile de directori, ceea ce înseamnă 4.066 de posturi ocupate din 6.427 de posturi scoase la concurs. Dintre posturile ocupate prin concurs, 3.513 vor fi ocupate de cadre didactice care anterior concursului au deţinut această poziţie în aceeaşi şcoală. 

Pentru posturile rămase vacante, vor fi numiţi directori prin detaşare, până la organizarea unui nou concurs. Numirile trebuie făcute până cel târziu la finalul anului şcolar 2016-2017, mai ales că sunt multe unităţi şcolare printre care colegii dintre cele mai bine cotate care au rămas atât fără director general, cât şi fără director adjunct. Într-o astfel de situaţie se află Colegiul Naţional „George Coşbuc”, dar şi Şcoala Gimnazială 309 din Capitală. 

Directori noi

La Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” este o situaţie mai specială după ce atât actualul director în funcţie, Raluca Ivănuş, cât şi directorul adjunct, Horia Pătraşcu, care au candidat pentru un nou mandat, au fost respinşi. Pentru fotoliul de director s-a înscris doar Ivănuş şi de aceea postul va rămâne vacant. Însă funcţia de director adjunct va fi ocupată de Anemaria Cîrlan, care a promovat cu 121.875 de puncte. O situaţie asemănătoare este şi la Colegiul Naţional „Spiru Haret” unde vechii manageri nu au mai candidat, iar profesorii care şi-au dorit fotoliile de şefi la această unitate nu au luat examenul. Însă Colegiul va avea director adjunct, după ce Mariana Comăniţa a obţinut 132.125 în urma examenului.

Însă la „Gheorghe Lazăr”, un alt colegiu aflat în top 10 cele mai bune unităţi şcolare din ţară, au fost admişi ambii candidaţi la funcţia de director, astfel că postul va fi ocupat, potrivit metodologiei, de candidatul cu cel mai mare punctaj, respectiv de Vlad Drinceanu care a obţinut 133.750 de puncte. Actualul director adjunct care a candidat pentru funcţia de director general a obţinut 128.625.

Rămân pe post

La Colegiul Naţional „Tudor Vianu” vor rămâne în funcţie atât directorul plin, Corina Elena Vinţ, care a obţinut un punctaj de 143.125, cât şi directorul adjunct, Mirela Marinescu, care a promovat cu 130.000 de puncte.

Şi la „Sfântul Sava” rămâne în funcţie actualul director, Elena Crocnan, dar candidatul pentru funcţia de director adjunct, Alina Voiculescu, a fost respins. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la Colegiul „I.L.Caragiale” unde rămâne în funcţie directorul actual, profesoara Mihaela Bodea, după ce a promovat cu 138.000 de puncte. Contracandidata sa, directorul adjunct în funcţie Andreea Mihaela Popescu, nu a luat examenul nici pentru funcţia de director adjunct. 

Astfel, atât Colegiul „Sfântul Sava”, cât şi „I.L.Caragiale” rămân fără diectori adjuncţi, cel puţin până când Inspectoratul va numi pe cineva la propunerea colegiului profesoral.

Detaşaţi de inspectorat, dar propuşi de consiliul profesoral

Potrivit metodologiei de concurs, dacă nu există un alt candidat admis, funcţia rămâne vacantă, în schimb, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, posturile nu vor rămâne aşa. „Reprezentanţii consiliului profesoral pot nominaliza pe cineva Inspectoratului Şcolar şi reprezentanţii acestuia numesc în interesul învăţământului un director până la organizarea unui nou concurs”, a explicat pentru „Adevărul“ Mirabela Amarandei.

Directorul Colegiului „I.L.Caragiale”, Andreia Bodea, a intrat mai mult în amănunte: „Consiliul profesoral prin vot secret îşi alege director, respectiv director adjunct, care rămâne în funcţie până la organizarea următorului concurs. Noi până acum eram numiţi de ISMB, nici măcar nu era întrebat consiliul profesoral al şcolii. Acum, din fericire, colegiul profesoral poate propune ISMB un profesor, care, sigur, trebuie să fie titular în sistemul de învăţământ şi să fie membru în corpul de experţi.  «Caragiale» are patru oameni, au de unde alege directorul adjunct”, a explicat Andreia Bodea. 

Pe 16 decembrie, consiliile de administraţie ale inspectoratelor şcolare urmau să valideze rezultatele concursului şi să numească noii directori, urmând ca pe 9 ianuarie câştigătorii posturilor să-şi ia în primire mandatele. 

De unde vin noii directori

În total, 5.405 candidaţi au promovat concursul naţional de ocupare a funcţiilor vacanţe de director şi director adjunct. Pentru posturile de directori adjuncţi, rata de ocupare este de 53,84% - 1.339 de posturi ocupate din 2.487 de posturi scoase la concurs. Dintre cele 4.066 de posturi de director ocupate prin concurs:

- 3.513 de posturi vor fi ocupate de cadre didactice care anterior concursului au deţinut această poziţie în aceeaşi şcoală;

- 32 de posturi vor reveni unor profesori care anterior au deţinut funcţia de director în altă şcoală;

- 124 de posturi vor reveni unor cadre didactice care au ocupat anterior funcţia de director adjunct în aceeaşi şcoală;

- 5 posturi vor fi ocupate de persoane care anterior au îndeplinit funcţia de director adjunct în altă şcoală;

- 307 posturi vor fi ocupate de profesori din aceeaşi şcoală care nu au mai ocupat funcţii de director/director adjunct;

- 85 de posturi vor reveni unor cadre didactice fără funcţii de conducere în prealabil, dar provin din altă şcoală.

Ministrul: Concursul pentru directori este şi un exerciţiu de înţelegere a modului cum a fost învăţat „sistemul“ să funcţioneze

„Presiuni, emoţie pusă la bătaie şi multe acuzaţii fără acoperire. Minciuni, multe minciuni, chiar. Au fost voci vehemente care au urmărit oprirea concursului şi, implicit, continuarea unei practici nocive pentru şcoală”. Aceasta a fost prima reacţie a ministrului Mircea Dumitru imediat după publicarea rezultatelor finale.

El a arătat pe pagina sa de Facebook că concursul pentru directori este şi un exerciţiu de înţelegere a modului cum a fost învăţat „sistemul“ să funcţioneze. „Pentru că „sistemul” s-a repliat şi a înţeles unde are cale de manevră: comisiile judeţene de evaluare. Acolo s-au purtat adevărate lupte de gherilă. Am primit sute de mesaje pe e-mail, ori aici, pe Facebook. Dar contestaţii, puţin sub 300. Soluţionate favorabil, aproape toate“, explică demnitarul. El a adăugat că unele dintre sesizările primite vor ajunge la Parchet, altele fiind deja anchetate. 

„Unele dintre sesizările primite vor ajunge la Parchet. Alte situaţii din judeţe sunt deja anchetate. Pentru că, oricât şi-ar fi dorit «sistemul» să ne oprească, noi am mers mai departe cu principii, valori, responsabilitate“, a afirmat ministrul. El a felicitat toţi profesorii care au promovat concursul. „Dacă vrem să transformăm cu adevărat educaţia, dacă ne dorim ca vorbele frumoase şi visurile copiilor noştri să nu se oprească la porţile şcolilor, suntem datori cu o altfel de politică a şcolii. Una care nu are nimic de-a face cu politica de partid“, conchide Mircea Dumitru. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite