Dezbatem împreună, decidem împreună: Elevii din sectorul 6 par să-şi dorească introducerea uniformelor obligatorii în şcoli

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viceprimarul Gabriel Petrea la dezbaterea despre uniforme

Sunt din ce în ce mai mândru de elevii din sectorul 6, iar ziua de ieri a avut efectul de a mă convinge că în Sectorul nostru sunt copii deştepţi, curajoşi, care ştiu ce vor şi care au curajul şi responsabilitatea să spună încă de foarte tineri ce cred şi ce-şi doresc.

În cadrul dezbaterilor “Dezbatem împreună, decidem împreună”, am organizat ieri dezbaterea cu elevii din Sectorul 6 pentru a vedea care este opinia lor în legătură cu introducerea uniformelor în şcolile din sector.

Evenimentul s-a desfăşurat în Sala Mică de Festivităţi a Liceului Teoretic Tudor Vladimirescu, unde au participat la discuţii Adriana Stoica, inspectorul şcolar al Sectorului 6; psihologul Mihaela Ghiţescu; directorul Liceului Tudor Vladimirescu, Pavel Lazarov şi directorul Liceului Marin Preda, Liviu Pavel,  alături de peste o sută de elevi din diferite cicluri de învăţământ din toate unităţile de învăţământ din Sectorul 6. 

Prima bucurie am avut-o atunci când am văzut că mai bine de jumătate dintre elevii prezenţi au venit îmbrăcaţi în uniformele şcolilor pe care le reprezintă. Cu atât mai important a fost acest fapt, cu cât elevii care purtau deja uniformă au putut să împărtăşească celorlalţi din experienţa lor referitoare la uniformă.

Însă cea mai mare bucurie a zilei de ieri a fost în momentul în care am coborât în mijlocul elevilor şi, trecând de la unii la alţii, întrebându-i dacă doresc sau nu introducerea uniformelor, am putut să-i ascult cu adevărat şi să intru în dialog cu ei.

Timizi la început, din ce în ce mai hotărâţi, spre final, cei peste 100 de elevi au avut, aşa cum era de aşteptat, păreri diferite:

-          Marea majoritate a elevilor prezenţi s-a declarat de acord cu introducerea uniformei. Cele mai frecvente argumente aduse de elevi au vizat eliminarea diferenţelor dintre elevi, în condiţiile în care unii vin cu haine scumpe şi alţii nu-şi permit astfel de îmbrăcăminte pentru şcoală. Însă au fost şi alte argumente: unii elevi au vorbit despre sentimentul de apartenenţă şi de mândrie faţă de şcoala unde învaţă, în timp ce un grup de fete de la o şcoală din sector a vorbit despre un argument practic şi pragmatic: elevul în uniformă poate să fie mai uşor identificat şi ajutat în cazul în care, Doamne Fereşte, are loc un eveniment neplăcut.

-          Un număr important de elevi s-a declarat nu neapărat în favoarea uniformei, ci au susţinut introducerea unui cod vestimentar, care să permită decenţa în prezentarea elevilor şi care ar facilita şi acesta eliminarea diferenţelor dintre elevi.

-          O altă parte dintre elevii prezenţi nu a fost de acord cu introducerea uniformei, argumentând că astfel se inhibă exprimarea liberă a personalităţii lor sau afirmând că sunt şi alte metode prin care se poate manifesta apartenenţa la o unitate de învăţământ.

Vreau să fac o menţiune specială pentru tânărul care a venit cu o idee cu totul şi cu totul specială: De ce doar elevii să poarte uniforme şi nu şi profesorii sau cei din conducerea şcolilor? Propunerea sa a stârnit aplauze în sală şi vreau să-l asigur pe această cale că voi lua cât se poate de serios în discuţie ideea sa şi chiar voi ridica acest subiect în cadrul dezbaterii cu profesorii pe care o voi organiza în perioada viitoare. Îl invit pe acest tânăr să urmărească dezbaterea referitoare la introducerea uniformelor în şcoli şi să continue să participe cu idei, atât aici, pe blog, cât şi pe pagina mea de Facebook, cât şi în cadrul unităţii de învăţământ unde activează.

            Ceea ce le-am spus tinerilor din sală, repet aici, pentru toţi elevii din sector: dezbaterea va continua, iar în perioada viitoare vom dezbate subiectul cu profesorii cu părinţii şi bunicii, şi, nu în ultimul rând, vom cere şi sfatul unor creatori de modă, care să vină cu idei şi propuneri de uniforme, pe care apoi le vom supune atenţiei elevilor, pentru că ei sunt cei care sunt cei mai afectaţi de această măsură. Trebuie să arătăm că uniforma nu este ceva demodat, ci poate fi şi foarte cool.

Evenimentul s-a încheiat cu contribuţia doamnei psiholog Mihaela Ghiţescu, pe care doresc să o citez cu două dintre concluzii: Şcoala trebuie să reprezinte scena vieţii elevilor, nu un podium de prezentare, introducerea uniformelor în şcoli vizând nu uniformizarea elevilor şi eliminarea diferenţelor personalităţilor fiecăruia, ci introducerea decenţei vestimentare.

Evenimentele din cadrul campaniei “Dezbatem împreună, decidem împreună” vor continua şi pe perioada verii, pentru că orice decizie care afectează viitorul copiilor noştri trebuie luată numai după o serioasă şi îndelungată consultare.

Încă o dată, vreau să-i felicit şi să le mulţumesc elevilor care au venit la Liceul Tudor Vladimirescu şi să le transmit că sunt foarte mândru de calitatea elevilor din Sectorul nostru.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite