Calendarul Admiterii la liceu 2014. Cum se calculează media de intrare

Calendarul Admiterii la liceu 2014. Cum se calculează media de intrare

Elevii trebuie să înveţe mai mult pentru examenul de Capacitate anul acesta dacă vor să intre la licee bune FOTO: Adevărul

Anul şcolar 2014-2015 începe luni, 16 septembrie, iar elevii care intră acum în clasa a VIII-a vor termina cursurile pe 13 iunie, având în vedere că pe 23 iunie încep probele la Evaluarea naţională 2014. Faţă de 2013, notele la acest examen naţional reprezintă 75% din media de admitere la liceul dorit. Ministerul Educaţiei a publicat calendarul admiterii şi noua metodă de calcul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Admiterea la liceu din 2014 va demara, ca anul trecut, după Evaluarea Naţională 2014, cu precizarea că elevii care ţintesc un liceu bilingv sau cu profil vocaţional trebuie să treacă întâi de probele de aptitudini/limbi moderne. 

Astfel, potrivit Calendarului Admiterii la liceu 2014 publicat de Ministerulul Educaţiei, în luna mai ar urma să fie publicată de fiecare inspectorat şcolar judeţean broşura admiterii, cu ofertele tuturor liceelor, urmată de probele de aptitudini, la finele lui mai, iar în iulie demarează procedura propriu-zisă de admitere.

Calendarul admiterii la liceu 2014, pe scurt:

  • 26-27 mai: înscrierea pentru susţinerea probelor de aptitudini/limbă modernă
  • 28-30 mai: susţinerea acestor probe
  • 1-7 mai: publicarea şi transmiterea broşurilor de admitere la liceu 2014
  • 4 iulie: afişarea mediilor de admitere ale elevilor şi a ierarhiei pe judeţ
  • 4-8 iulie: completarea de către elevi şi părinţi a opţiunilor (liceelor dorite) în fişele de admitere
  • 15 iulie: repartizarea computerizată de către Ministerul Educaţiei - etapa I
  • 16 iulie: afişarea rezultatelor repartizării computerizate la şcoli, licee şi online (admitere.edu.ro)
  • 17-25 iulie: depunerea dosarelor de înscriere la licee
  • 16-31 iulie: a doua etapă a admiterii la liceu (pentru cei rămaşi nerepartizaţi după etapa anterioară)
  • 1 august-8 septembrie: a treia etapă a admiterii la liceu (pentru cei rămaşi nerepartizaţi după cele două etape)


Calendarul Admiterii la liceu 2014

 

Ordin Structura an Scolar 2013 2014

Cum se calculează media de admitere la liceu în 2014

Noutatea în 2014, faţă de admiterea de anul acesta, este scăderea ponderii mediilor din anii de gimnaziu în calculul mediei finale utilizate la repartizarea computerizată la liceu, de la 50% la 25%, ca atare nota de la Evaluarea Naţională 2014 va reprezenta 75% din media de admitere, potrivit unei decizii luate de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la finele lunii august.

Calcul Medie Admitere Liceu 2014

 

Citiţi pe aceeaşi temă:

Se modifică metodologia admiterii la liceu. Notele din clasele V-VIII vor conta doar în proporţie de 25%. Funeriu: "Măsura este o cârpeală binevenită"

Ponderea notelor din clasele V-VIII va conta numai în proporţie de 25%, în timp ce media de la Evaluarea Naţională va conta în proporţie de 75% la admiterea la liceu de anul viitor, a anunţat, vineri, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, spune că măsura este "o cârpeală binevenită", însă mai corectă era măsura din lege, în care este prevăzut si un examen de admitere la liceu.

Şcolile unde sunt diferenţe mari între notele la simulări şi cele la examene vor fi monitorizate de Ministerul Educaţiei

Începând cu noul an şcolar, vor fi introduse controale care vor urmări prezenţa la şcoală, ce se întâmplă în clasă şi modul în care decurge evaluarea, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax. Ministrul precizează că primele controlate, chiar din septembrie-octombrie, vor fi şcolile unde au fost variaţii foarte mari între evaluările la clasă şi Evaluările Naţionale.

Consiliul Elevilor susţine noul sistem de admitere la liceu, bazat mai ales pe media de la Evaluarea Naţională

Consiliul Naţional al Elevilor salută măsura anunţată de ministrul Educaţiei privind creşterea ponderii mediei de la Evaluarea Naţională la admiterea în învăţământul liceal, dar critică lipsa dialogului şi a unei consultări prealabile pe această temă.

Calendarul Evaluării Naţionale 2014, publicat de Ministerul Educaţiei

Examenele de la următoarea Evaluare Naţională din 2014 încep pe 23 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română, în timp ce pe 1 iulie 2014 să se afişeze rezultatele finale. Calendarul a fost publicat în Monitorul Oficial de vineri, 6 septembrie. La fel ca în acest an, candidaţii vor fi supravegheaţi atât de profesori, cât şi de camere video, care vor fi instalate în sălile de concurs.

 

citeste totul despre: