BACALAUREAT 2014 A doua lecţie de consiliere: „Ar trebui să existe şcoli pentru părinţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum poate fi îmbunătăţită comunicarea dintre elevi, părinţi şi profesori şi cât de importantă este ea în succesul tinerilor la examenul maturităţii din vară. Despre acest subiect şi alte sfaturi pentru cei care se pregătesc de Bac am discutat la Adevărul Live.

 

În platou a fost prezent coach-ul Costel Coravu, membru al Asociaţiei Române pentru Coaching din anul 2010 şi antrenor implicat în proiectul Zburd-Educaţie prin coaching, prin care persoane voluntare sprijină licee care au avut rezultate slabe la BAC să găsească soluţii la problemele cu care se confruntă: de la abseinteism, la disciplină şi lipsă de motivaţie sau de încredere. Coravu a lucrat cu tinerii de la Colegiul Tehnic din Câmpulung Muscel.

Anul trecut, proiectul a generat o creştere a ratei de promovare la Bac şi de trei ori în câteva licee tehnologice din ţară, cu probleme în acest sens.

De asemenea, s-a aflat în platou şi Cristina Eremia, coach implicat în acest proiect, cea care a lucrat cu elevii de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Terezianum din Sibiu, dar şi cu profesorii şi părinţii lor, iar rezultatul a fost triplarea ratei de promovare.

Prin Skype s-au alăturat discuţiei reprezentanţii colegiului din Câmpulung Muscel, parte din acest proiect, liceu care a reuşit performanţa de a avea o rată de promovare la bac anul trecut de două ori mai mare faţă de anul precedent.

"Am ajuns să-i determinăm pe elevi să-şi asume lucrurile singuri, soluţiile apar pe parcurs. Noi aşteptam soluţii miracol, un an de zile am tot avut discuţii contradictorii cu cei de la proiectul Zburd-Educaţie fiindcă noi vroiam soluţii miracol, iar consultanţii ne învăţat altfel. Trebuie să-ţi doreşti să se întâmple lucrurile şi se vor întâmpla. Am învăţat că este bine şi dacă vin doar unul-doi elevi la început, fiindcă pe parcurs se adună", spun reprezentanţii liceului din Câmpulung Muscel. Ei au explicat cum elevii s-au schimbat când au văzut că sunt ascultaţi şi că părerea lor contează.

Nu există o reţetă miraculoasă

Cristina Eremia spune că schimbarea se poate face dacă îţi asumi puterea interioră pe care o ai, iar părinţii şi elevii ar trebui să înveţe să pună mai multe întrebări. Costel Coravu spune că important este ca oamenii să ştie să asculte. De asemenea, el spune că este foarte important faptul că au creat oportunităţi ca această comunicare să aibă loc. "Nu există o reţetă miraculoasă, totul se face pas cu pas", a spus el.

Eremia subliniază că este de asemenea foarte important că fiecare poate veni cu idei, ceva ce este unic şi personal pentru ei. Profesorii de la liceul din Câmpulung Muscel spun că elevilor le este mai uşor să înveţe unii de la alţii fiindcă au acelaşi limbaj, pe când profesorilor le este uneori mai greu să se coboare la nivelul lor.

"Tinerii caută aprobarea părinţilor şi a profesorilor şi contează foarte mult ca orice succes să fie validat şi apreciat. E foarte important ca atitudinea aceasta de critică să se schimbe într-una de apreciere", spune Eremia.

Coravu: "Ar trebui făcute şcoli pentru părinţi"

"Eu consider că ar trebui făcute şcoli pentru părinţi. Nimeni nu ne învaţă să fim părinţi şi influenţa noastră asupra copiilor este foarte mare. La fel cum se fac cursuri de parenting pentru părinţii celor mici, ar trebui să se facă astfel de cursuri şi pentru părinţii care au copii mai mari", este de părere Coravu.

Experţii spun că elevii ar trebui încurajaţi să facă ore de practică part-time în firme, aşa cum se întâmplă în Germania. "Când văd la faţa locului ce înseamnă meseria pe care o învaţă, devin şi ei mai motivaţi şi îşi dau seama că au un ţel", spun profesorii.

"Părinţii şi profesorii să se întrebe ce pot învăţa de la elevi şi ce pot să le dea mai departe din cunoştinţele lor", spune Eremia. "Noi ca adulţi nu avem niciun merit pentru faptul că ne-am născut mai devreme şi nici ei nu au o vină pentru că s-au născut mai târziu", este de părere Coravu.


Consilierii de la Zburd-Educaţie prin coaching se alătură campaniei ”Adevărul te meditează şi te premiază” săptămâna aceasta, pentru a oferi sfaturi şi modele de bune practică tinerilor care se pregătesc pentru Bacalaureat 2014, dar şi profesorilor şi părinţilor.

Asta pentru că succesul unui elev depinde de buna comunicare şi relaţionare dintre toţi cei trei factori: ei, părinţii şi şcoala, ca un tot, problemele fiind unele sistemice atunci când vorbim de o rată de promovare la nivel naţional de aproape 50%.

Marţi, la prima lecţie de consiliere pentru Bac, au fost prezente la Adevărul Live Oana Stoianovici, executive coach şi director de strategie& dezvoltare la Zburd-Educaţie prin coaching, cea care coordonează întreaga echipă de consilieri şi Simona David-Crisbăşanu, iniţiatorul şi managerul proiectului „Zburd-Educaţie prin coaching”.

Elevii pot să pună întrebări comentând în fereastra de Adevărul Live.


Începând de luni, 14 aprilie, şi până la sfârşitul lunii iunie, vor fi disponibile pe platforma Bacalaureat 2014, integrată în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro, 40 de lecţii video. Profesori de la licee de top din Bucureşti le vor arăta elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la examen şi ce ar trebui să înveţe.

Săptămâna trecută am avut patru lecţii video la Limba şi Literatura Română, predate de profesoara Iulia Pop, care le-a explicat elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la Bacalaureat, ce fel de cerinţe vor primi şi cum ar trebui abordate acestea.

De asemenea, ea le-a explicat  în detaliu cum trebuie redactat eseul de la punctul al treilea, considerat cel mai greu subiect din cadrul probei de Limba Română de la Bac. Doi lecţii au fost pentru cei de la Uman şi alte două pentru cei de la Real. 

Campania le oferă elevilor nu doar lecţii video susţinute de profesori din licee de top ale Capitalei, meditaţii în care pot afla cum să înveţe pentru materiile de la Capacitate şi de la Bacalaureat, ci şi lecţii video de consiliere, menite să-i pregătească pentru stresul şi provocările ridicate de aceste testări.

De asemenea, la Adevărul Live vor fi şi lecţii video destinate pregătirii pentru toate probele orale şi pentru proba scrisă la alegere.

Meditaţii video pentru Evaluarea Naţională

Elevii de clasa a VIII-a vor putea găsi în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro şapte lecţii video, de la sfârşitul lui aprilie şi până la finalul lunii mai. Două dintre acestea vor fi de pregătire teoretică pentru cele două probe (Română şi Matematică) şi cinci de consiliere, de la pregătirea psihică pentru primul examen naţional serios până la completarea corectă a fişei de înscriere la liceu şi alegerea profilului liceului.

Consiliere pentru elevi

Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene.

Marele premiu: 1.000 de euro

În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi.

Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro!

Dorim participanţilor mult succes şi mult spor la învăţat!


Pe aceeaşi temă:

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Ministrul Mihnea Costoiu după dezastrul de la simularea examenului de Bacalaureat: „Nu excludem posibilitatea de a reduce dificultatea subiectelor“

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Rezultate dezastruoase la simulare. Mai puţin de jumătate din candidaţi au luat peste cinci

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite