18.000 de euro şi consultanţă NASA pentru elevii premianţi ai Tech School

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceanul Constantin Voiniciuc, creatorul unui prototip de mână bionică, a câştigat marele premiu de 7.000 de euro la prima competiţie Tech School
Liceanul Constantin Voiniciuc, creatorul unui prototip de mână bionică, a câştigat marele premiu de 7.000 de euro la prima competiţie Tech School

Primii patru elevi ai programului educaţional Tech School, iniţiat de UPC România în 2012, au fost premiaţi pentru invenţiile lor, suma totală fiind de 18.000 de euro. Premiile constau în bugete alocate pentru implementarea proiectelor clasate pe primele trei locuri şi o excursie în tabăra organizată de NASA – premiul special acordat unui proiect de astronomie.

Patru elevi români, care au participat cu invenţiile lor la programul Tech School, iniţiat de UPC România anul trecut, au fost declaraţi premianţii şcolii destinate susţinerii micilor savanţi şi vor fi susţinuţi financiar pentru a-şi pune în aplicare proiectele.

Constantin Voiniciuc, elev în clasa a XII-a în Botoşani, care a proiectat o mână bionică, Costin Costea, elev în clasa a X-a în Slobozia, creatorul tricoului de la care îţi poţi încărca telefonul mobil, Florin Gheorghe, elev în clasa a XII-a în Ploieşti, a cărui aplicaţie – iGrammar – realizează automat online analize de sintaxă şi de corectitudine a topicii şi Miriam Buzgău, din Satu Mare, care a venit cu ideea unui observator mobil pentru copiii din localităţi ce nu beneficiază de observatoare astronomice au fost premiaţi joi, suma totală fiind de 18.000 de euro, se arată într-un comunicat de presă.

Premiile constau în bugete alocate pentru implementarea proiectelor clasate pe primele trei locuri şi o excursie în tabăra organizată de NASA – premiul special acordat unui proiect de astronomie. 

Robo Hand, viitorul medicinei

„Robo Hand”, proiectul mâinii bionice realizat de liceanul Constantin Voiniciuc, este marele câştigător al primei ediţii Tech School şi este considerat ”medicul viitorului”. 

”Chirurgia robotică este unul dintre domeniile de viitor ale tehnologiei cu impact în lume – în ţara noastră s-au efectuat până în prezent peste 600 de operaţii ce utilizează această tehnologie. Numărul acestora şi capacitatea de a realiza operaţii la distanţă ar putea creşte exponenţial în următorii 5 ani datorită proiectului mâinii bionice, realizat de elevul român Constantin Voiniciuc. Astfel, utilizarea noilor tehnologii cu impact în medicină, energie sustenabilă sau educaţie digitală devine esenţială pentru avansarea şi inovarea în aceste domenii”, se mai arată în comunicat.

Constantin a câştigat un buget de 7.000 de euro, menit să-l ajute să dezvolte şi să implementeze o versiune avansată a prototipului la care lucrează deja din timpul competiţiei.

Tricoul-încărcător de telefon

Costin Costea, elev în clasa a X-a în Slobozia, creatorul tricoului de la care îţi poţi încărca telefonul mobil, are, de asemenea, un prototip în lucru. ”Modul în care generaţia actuală percepe şi utilizează energia convenţională poate fi transformat definitiv prin dezvoltarea acestui tip de invenţie”, spune Costin. 

Cu ajutorul celor 5.000 EURO, ghidat de sfaturi din partea mentorilor şi specialiştilor Tech School, el va putea să extindă capabilităţile de utilizare ale tricoului la alte dispozitive mobile şi să optimizeze timpii de încărcare. 

Costin are, astfel, în plan să devină unul din promotorii, în România, ai tendinţei globale de tehnologie ce interacţionează cu îmbrăcămintea oamenilor.

iGrammar, sau cum să vorbim corect româneşte

”Mi-am dorit să creez o aplicaţie care să determine o tendinţă printre tinerii din România. Prin iGrammar, ei pot să înveţe mult mai uşor şi mai natural regulile limbii române”, spune Florin Gheorghe, elev în clasa a XII-a în Ploieşti, a cărui aplicaţie – iGrammar – realizează automat online analize de sintaxă şi de corectitudine a topicii. 

El plănuieşte să utilizeze grant-ul de 3.000 EURO pentru a dezvolta o suită de aplicaţii pentru PC-uri şi dispozitive mobile în domeniul gramaticii şi vocabularului, domeniu ce a cunoscut un declin în ultimii ani în România.

Observatorul astronomic mobil

Ideea de a creea un observator mobil pentru copiii din localităţile ce nu beneficiază de observatoare astronomice i-a adus lui Miriam Buzgău premiul special Tech School, la categoria astronomie. 

Miriam a câştigat o participare la tabăra de vară organizată de Kennedy Space Center – centrul educaţional al NASA, premiu care valorează aproximativ 3.000 de EURO. Ea va avea astfel oportunitatea să cunoască cele mai noi şi importante tehnologii digitale în domeniul înţelegerii astronomiei pentru generaţiile actuale.

“Cu Tech School am reuşit să descoperim tineri extraordinari şi idei îndrăzneţe, să facem cunoscute proiectele lor inovatoare – combinaţia ideală între creativitate şi tehnologie. Inovaţia este pentru noi, UPC, un modus vivendi. Iar tinerii din Tech School au dovedit că acest lucru este valabil şi pentru ei. Cred că cea mai mare realizare Tech School şi motivul principal de mândrie pentru UPC este că am reuşit să aducem în atenţia tuturor potenţialul enorm al generaţiei actuale de tineri, care inovează şi folosesc tehnologiile într-o varietate de moduri creative şi cu o uşurinţă uimitoare. Suntem aici pentru a-i susţine în continuare, a le oferi platforma şi resursele de care ei au nevoie pentru a-şi duce mai departe visurile. Cred că spiritul inovator al acestei generaţii şi potenţialul pe care îl are pot fi un adevărat brand pentru ţara noastră”, a explicat Severina Pascu, CEO UPC România.

Invenţiile elevilor, viitoarele tehnologii

Cred că odată cu Tech School, copiii din România nu mai trebuie doar să viseze la următoarele invenţii. Platforma, mentorii, comunitatea formată şi acum, cei 4 câştigători sunt tot atâtea motive pentru ca ei să înceapă să imagineze şi să creeze cu adevărat tehnologii care să ne impacteze viaţa din prezent şi să ne determine să ne gândim la cum va arăta viitorul datorită lor”, declară Aurora Simionescu, Einstein Fellowship la Stanford / NASA.

Tech School are la bază o competiţie pe 3 arii ale tehnologiei – programare, robotică şi astronomie. În această competiţie au participat copii de gimnaziu şi liceu care şi-au înscris pe platforma TechSchool.ro ideile despre cum pot schimba viaţa de zi cu zi a oamenilor prin tehnologie. Ei au concurat pentru 4 premii, 3 dintre acestea constând în implementarea propriilor proiecte, premiul special fiind participarea în tabăra de vară pentru elevi organizată de NASA.

Competiţia de proiecte din cadrul programului educaţional Tech School a beneficiat de un juriu internaţional în cadrul căruia au analizat fezabilitatea şi ingeniozitatea proiectelor oameni de ştiinţă români, mentori în cadrul programului, precum Adrian Stoica – Advanced Robotics Research la NASA/JPL, Aurora Simionescu – Einstein Fellowship Research, Stanford/NASA, Adrian Buzatu – cercetător în cadrul proiectului Atlas la CERN, Cătălin Buliga – CTO al UPC România şi Alin Jderu, multiplu premiat în cadrul concursurilor internaţionale de robotică.

În cadrul programului, peste 220.000 de pasionaţi de tehnologie au interacţionat pe platforma online în primele 6 luni de la lansare. În jurul celor 3 domenii de tehnologie s-a format o comunitate activă de 3.700 utilizatori şi promotori ai Tech School care au generat peste 530 de proiecte. Tinerii au acces în continuare pe TechSchool.ro la ştiri, tutoriale, materiale video şi interviuri din aria celor mai noi tehnologii.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite