Ministerul Educaţiei va extinde programul "Fiecare copil în grădiniţă". Familiile sărace primesc tichete de 50 de lei dacă îşi dau copiii zilnic la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar o treime dintre copiii de 3-5 ani în situaţii de risc din România beneficiază de educaţie timpurie  FOTO: Arhiva Adevărul
Doar o treime dintre copiii de 3-5 ani în situaţii de risc din România beneficiază de educaţie timpurie  FOTO: Arhiva Adevărul

Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii şi Asociaţia OvidiuRo au încheiat un parteneriat în vederea prelungirii programului "Fiecare copil în grădiniţă" până în 2020, în vederea combaterii sărăciei şi a abandonului şcolar.

Parteneriatul creează bazele dezvoltării de politici publice eficiente în domeniul educaţiei preşcolare pentru copiii dezavantajaţi, ştiut fiind faptul că educaţia timpurie are detaşat cea mai mare rată de succes în reducerea abandonului şcolar, a transmis Ministerul Educaţiei.

În acest moment, doar o treime dintre copiii de 3-5 ani în situaţii de risc din România beneficiază de educaţie timpurie.

Copiii care nu frecventează grădiniţa regulat şi ai căror părinţi nu le pot oferi educaţia potrivită acasă riscă să înceapă şcoala târziu şi nepregătiţi şi să nu recupereze niciodată decalajul dintre ei şi ceilalţi copii.

Această inegalitate de şanse, în lipsa intervenţiilor strategice, se traduce în capital uman irosit şi productivitate scăzută la nivel naţional, mai precizează ministerul.

Istoria programului "Fiecare Copil în Grădiniţă"

Lansat de Asociaţia OvidiuRo şi Ministerul Educaţiei în 2010, programul Fiecare Copil în Grădiniţă stimulează părinţii să-şi aducă zilnic copiii la grădiniţă, oferindu-le tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună, condiţionate de prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă.

Copiii se califică pentru program pe baza veniturilor familiei, condiţiilor de trai şi nivelului scăzut de educaţie al părinţilor. În prezent, FCG este implementat în 43 de comunităţi din 11 judeţe şi susţine 2.400 de copii. Programul şi-a demonstrat succesul prin creşterea spectaculoasă a numărului copiilor dezavantajaţi cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani înscrişi la grădiniţă şi a frecvenţei lor zilnice.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite