Zeci de mii de români îşi petrec Crăciunul în staţiuni. Acum avem şi Autoritate Naţională pentru Turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensiunile rurale domină topul preferinţelor românilor care nu stau acasă de Crăciun
Pensiunile rurale domină topul preferinţelor românilor care nu stau acasă de Crăciun

Aproape 60.000 de români sunt aşteptaţi în acest an de Crăciun în hotelurile şi pensiunile din ţară, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Organizaţia estimează că românii din staţiuni vor cheltui pe cazare şi masă peste opt milioane de euro. O altă federaţie patronală din acest sector - FPTS, condusă de Dan Matei Agathon - salută înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Turism.

"Cu toate că românii visează la destinaţii dintre cele mai diverse, de la ţările vecine şi până la plaje exotice, Crăciunul este sărbătoarea pe care preferă să o petreacă în România. Aici, aproape 60.000 de români aleg să meargă de Crăciun într-un hotel sau o pensiune", a declarat Dragoş Răducan, videpreşedintele FPTR, citat de Mediafax.

Pensiunile rurale, 80% ocupate

Din estimările federaţiei, cheltuielile cu cazarea şi masa vor depăşi 36 de milione de lei (peste opt milioane de euro).
Cele mai solicitate structuri de cazare sunt pensiunile rurale, unde gradul de ocupare depăşeşte 80%, fiind aşteptaţi aproximativ 28.000 de turişti. Costul mediu al unui pachet de Crăciun la pensiune este de 550 de lei.
Pe locul următor în topul preferinţelor se află staţiunile montane, unde sunt asteptaţi peste 18.000 de turişti, care nu vor ocupa însă mai mult de jumătate din locurile de cazare.
Tarifele percepute sunt cuprinse între 350 şi 700 de lei de persoană, în funcţie de gradul de confort şi numărul de zile de sejur.
În staţiunile balneo au fost vândute aproximativ 10.000 de locuri, la fel ca în Bucureşti, pe litoral vor merge aproximativ 100 de turişti, iar în Deltă în jur de 80.

Gătitul acasă pierde teren

"Turismul extern are o pondere foarte mică în opţiunile românilor pentru Crăciun. Doar câteva sute de turişti români se vor afla în această perioadă în vacanţă în străinătate, în diferite destinaţii sau în circuite", a mai spus Răducan.
El estimează o creştere cu 15% a numărului de turişti în staţiunile interne faţă de anul trecut.
"Sunt din ce în ce mai mulţi români care nu mai vor ca de Crăciun să stea acasă şi să gătească", a mai spus el.

Agathon: "ANT, o şansă pentru turism"

„Înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) de către noul Guvern reprezintă o şansă acordată turismului românesc. Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) a solicitat în numeroase rânduri această măsură, iar realizarea ei este un semn de deschidere faţă de cerinţele patronatelor din domeniu“, arată într-un comunicat Dan Matei Agathon, preşedintele FPTS.
El solicită noii Autorităţi să iniţieze imediat discuţii cu reprezentanţii industriei turismului pentru a cunoaşte exact problemele cu care acesta se confruntă şi pentru a stabili împreună soluţiile care pot fi luate în vederea relansării acestui sector.
„Autoritatea Naţională pentru Turism trebuie să pună capăt marginalizării sectorului turistic şi să vină în sprijinul investitorilor şi operatorilor din turism în aşa fel încât regretele permanente că din România pleacă mai mulţi turişti decât cei care vin din afara ţării la noi să ia sfârşit pentru totdeauna“, conchide liderul patronal.
 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite