Virgil Popescu: Lucrăm pe mai multe scenarii pentru reducerea consumului cu 15%. România a umplut deja 59% din depozitele de gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
virgil popescu Foto Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat miercuri în şedinţa de Guvern că la nivelul ministerului se lucrează pe mai multe scenarii pentru reducerea consumului de energie cu 15%, cerut de Comisia Europeană, şi că România a umplut deja 59% din depozitele de gaze.

Legat de decizia Consiliului pe Energie al UE în legătură cu reducerea voluntară cu 15 % a consumului de gaze, ministrul a precizat că aceasta presupune o serie de grade de flexibilitate care diminuează acest procent.

„De exemplu, dacă este depăşită ţinta asumată în faţa Comisiei Europene de umplere a depozitelor (ceea ce România a făcut până acum), atunci diferenţa cu care este depăşită ţinta se scade din cantitatea de gaze care trebuie redusă.

Mai mult, din procentul de 15% se scade consumul aferent industriei neenergetice. Acum, România nu este nevoită să ia vreo măsură de reducere a consumului, deoarece gradul de umplere este mult peste cel asumat, iar nivelul producţiei interne asigură aprovizionarea clienţilor protejaţi (cei casnici, cei care produc energie electrică şi termică, spitale, şcoli, etc).

Dacă se va ajunge la nivelul Uniunii Europene să se declare stare de alertă, atunci se va pune problema unei eventuale reduceri de consum de gaze naturale, dar, repet, nu pentru clienţii protejaţi!”, a declarat ministrul.

Gradul de umplere este de aproape 60%

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că gradul de umplere al depozitelor de gaze naturale este de aproape 60 la sută, peste graficul asumat cu Comisia Europeană, precizând că fluxurile de intrare a gazelor în ţara noastră sunt în parametri normali.

"Astăzi dimineaţă, la ora 8, aveam un stoc de un miliard 826 de milioane de metri cubi, un grad de grad de umplere total de 59,48 la sută. Suntem peste graficul asumat în faţa Comisiei Europene. Am depăşit inclusiv ţinta pe care ar trebui să o avem la data de 1 septembrie 2022, respectiv 57%. Ne dorim să depăşim cu mult tinta de 80% la data de 1 noiembrie”, a afirmat Virgil Popescu, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul Nicolae Ciucă a intervenit şi a cerut lămuriri dacă vom avea cantităţile necesare de gaze dacă temperaturile scad la iarnă sub minus 15 grade. 

“Îndeplinirea acestor ţinte de depozitare şi alinierea la graficele europene este importantă, dar dincolo de acestea, avem nevoie de asigurarea coerentă a gazului, atât din producţia proprie, cât şi cel de care avem nevoie pe perioada iernii, să avem asigurate cantităţile necesare atunci când temperaturile scad sub minus 15 grade şi aici v-aş ruga dacă puteţi să prezentaţi câteva detalii legate de demersurile pe care le-aţi luat până în acest moment”, a afirmat premierul.

Ministrul Energiei a explicat că în prezent fluxurile de intrare a gazelor în România sunt în parametri normali. 

“În acest moment fluxurile de intrare a gazelor în România sunt în parametri normali. Nu am observat absolut nicio scădere de fluxuri, atât pe zona de sud, cât şi pe zona de vest a României. De aceea gradul de umplere este într-un ritm susţinut. Suntem în continuare în discuţii spre finalizare şi discutăm despre aducerea unor cantităţi de gaze atât din Azerbaidjan, cât şi din Statele Unite ale Americii şi Emiratele Arabe Unite. 

Discutăm în principal în momentul de faţă, cu privire la tranzitul acestor gaze prin diverse state: Turcia, Bulgaria, Grecia şi descărcarea gazului lichefiat în porturile din Grecia sau Turcia. Când vom finaliza toate aceste aspecte, vom anunţa public, tocmai ca pe perioada iernii să avem asigurate şi fluxuri suplimentare de gaze naturale în aşa fel încât să putem trece peste zilele cu temperaturi foarte scăzute, în care e necesar un volum mai mare de gaze naturale”, a mai transmis Virgil Popescu.

Consumatorii casnici pot fi asiguraţi din producţia internă

Consumatorii protejaţi, categorie în care intră şi cei casnici, pot fi asiguraţi din producţia internă, au spus premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Energiei, Virgil Popescu

„Noi producem 9 miliarde de metri cubi de gaz şi consumăm 11 miliarde şi producem 50-53 terawaţi de energie electrică şi consumam 57 de terawaţi. Deci avem nevoie şi de importuri de energie electrică şi gaze”, a spus Popescu, la Digi24.

Popescu a explicat că reducerea cu 15% a consumului de gaze, decisă de Uniunea Europeană, se bazează pe o medie a consumului din ultimii 5 ani pentru perioada 1 august-31 martie.

„Sunt mai multe grade de flexibilitate. Deja depăşim nivelele intermediare – în loc de 46% avem deja 59% de gaz în depozite. România îşi poate asigura din producţia internă toţi consumatorii protejaţi. Lucrăm pe mai multe paliere, pe mai multe scenarii. Principalul scenariu e să avem cât mai multe gaze în depozite, să depăşim pragul de 80% în septembrie.

Profilul de producţie al României e diferit. Ne-a dat Dumnezeu gaze şi din producţia internă ne putem umple vara şi toamna depozitele ca să avem la iarnă. Acest lucru se şi întâmplă, mergem spre un grad de umplere cât mai mare, să avem cel puţin 90%”, a spus Popescu.

Ministrul a explicat că e vorba despre o reducere voluntară a consumului de energie, în caz de nevoie, şi că la nivelul Uniunii nu au fost stabilite toate detaliile.

„Populaţia, care face parte din categoria clienţilor protejaţi, nu trebuie să sufere. Faptul că ar putea fi o eventuală reducere de x procente, maximum 15% dintr-o formulă de calcul, e clar că nu va afecta populaţia”, a explicat el.

„În momentul de faţă nu avem de ce să reducem”, a adăugat Popescu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite