Oraşele din România în care este interzisă utilizarea laptopului în anumite cafenele. „Trăim din consumația pe care o fac oaspeții noștri”

0
Publicat:

După ce tonul a fost dat în mai multe ţări europene, unde multe cafenele au impus reguli în ceea ce priveşte utilizarea laptopului sau chiar au restricţionat accesul la wifi, ideea a câştigat tot mai mult teren şi în România.

În unele oraşe europene, regulile privind laptopul sunt stricte, foto arhivă
În unele oraşe europene, regulile privind laptopul sunt stricte, foto arhivă

Pentru că au observat că unii dintre clienţii lor petrec uneori ore în şir cu doar o cafea în faţă şi cu ochii în ecran şi sunt atât de concentraţi asupra muncii, încât uită şi să mai facă o comandă măcar din când în când, mai mulţi patroni de cafenele din România au hotărât să ia măsuri, relatează Antena3.

Se întâmplă deja în mai multe cafenele din București și din Cluj, unde proprietarii au început să le interzică clienților folosirea laptopului în timpul weekend-ului. După ce, din cauza pandemiei de Covid-19 şi tot mai mulţi oameni au lucrat acasă, o parte semnificativă a lor a continuat telemunca şi după ridicarea restricţiilor. Acesta este motivul pentru care mai tinerii au ajuns să îşi mute biroul, din ce în ce mai des, la cafenea.

Simona Croitoru, care deţine un astfel de local în Bucureşti, spune că, pe lângă faptul că nu fac cine ştie ce consumaţie, unele persoane care lucrează la laptop din cafenea au şi pretenţia de a nu fi deranjate de ceilalţi sau de muzica ambientală. Astfel ea a luat decizia ca pe timpul weekendului să fie interzisă folosirea unor astfel de dispozitive în cafenea.

„Nu este un mediu propice de lucru în weekend, pentru că avem oaspeți copii, este multă gălăgie, e agitație și nu ar fi corect nici pentru oaspeții care vin să se relaxeze ca cineva lângă ei să lucreze și să zică să fie dată muzica mai încet. Și, până la urmă, suntem o cafenea și noi trăim din consumația pe care o fac oaspeții noștri”, spune proprietara cafenelei.

Deși acest regulament intern funcționează de un an, există, în continuare și persoane nemulţumite, care consideră că regula le încalcă unele drepturi.

„Mie mi s-ar părea ok să pot folosi laptopul. E treaba mea acum când îl folosesc: în weekend, în timpul săptămânii, n-aș vrea să fiu îngrădit. De obicei, vin la cafenele oameni care am văzut că vor să muncească și nu e chiar mediul cel mai bun. Mai bine s-ar concentra poate acasă, dar fiecare lucrează unde vrea”, spunea clientul unei cafenele.

În România, restricţiile privind utilizarea laptop-urilor în cafenele se aplică în mai multe astfel de localuri din Bucureşti și din Cluj-Napoca, însă în alte ţări europene ele sunt extinse la nivel naţional. În Spania, de exemplu, sunt reguli și mai stricte. În marile oraşe precum Valencia, Santiago și Barcelona, pentru a-i determina pe oameni să nu mai vină la cafenea cu laptopul, patronii au renunţat la wifi.

De asemenea, în Paris, Berlin, Lisabona și Brighton, fie este interzisă complet folosirea unui laptop în cafenele, fie cei care vor, totuși, să lucreze plătesc o taxă pentru fiecare oră petrecută în fața unui calculator, în loc să-și savureze o cafea.

Cei care îşi desfăşoară activitatea de bază din faţa calculatorului sunt din ce în ce mai numeroşi şi, pentru că o pot face din oricare colţ al lumii, au fost numiţi nomazi digitali.

Datorită vitezei bune a internetului şi a faptului că viaţa este mai ieftină în România când îţi primeşti salariul aproape oricare alt stat european, ţara noastră a devenit, după Spania şi Argentina, a treia destinaţie în preferinţele nomazilor digitali.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite