Un proiect de lege depus de 12 deputaţi propune interzicerea exportului de buşteni, cherestea şi lemne de foc pe o perioadă de cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exportul de buşteni, cherestea şi lemn ar urma să fie interzis pe o perioadă de cinci ani de la publicarea legii în Monitorul Oficial
Exportul de buşteni, cherestea şi lemn ar urma să fie interzis pe o perioadă de cinci ani de la publicarea legii în Monitorul Oficial

Un proiect de lege depus de mai mulţi deputaţi PC-PLR propune interzicerea exportului de buşteni, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de cinci ani, iniţiatorii arătând că susţinerea necontrolată a exportului de material lemnos poate să încurajeze tăierile ilegale de păduri.

Proiectul este iniţiat de 12 deputaţi de la PC-PLR şi din grupul democrat-popular, printre care Bogdan Ciucă, Vasile Drăguşanu, Liliana Mincă şi Florea Damian. Iniţiativa prevede că, în scopul refacerii suprafeţei forestiere şi pentru respectarea dreptului oricărei persoane la un mediu ecologic şi sănătos, este interzis exportul de materiale lemnoase sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de cinci ani de la publicarea acestei legi în Monitorul Oficial.

Iniţiatorii consideră necesară o asemnea măsură pe motiv că „prin susţinerea necontrolată a exportului de material lemnos se încurajează tăierile ilegale de păduri“.

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că în Constittuţie se stipulează că statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic şi că este obligatorie protejarea şi ameliorarea mediului înconjurător, atât de persoane fizice, cât şi de cele juridice.

Proiectul a fost depus la Parlament în 25 mai şi se află în consultare publică la Senat.

Suspendarea exportului de lemn, promovată şi de Guvern

Premierul Victor Ponta a anunţat, la 13 mai, că Guvernul intenţionează să interzică, pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată, procedura fiind pregătită printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă. Trei zile mai târziu, Ministerul Mediului a prezentat un proiect de ordonanţă de urgenţă care stabilea că exportul de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, va fi suspendat până la 31 august. În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, orice operaţiune de export şi livrare intra-comunitară trebuie să fie însoţită de licenţă. 

Numai că, la 20 mai, premierul Victor Ponta a anunţat însă că suspendarea exportului de lemne neprelucrate va fi promovată nu prin ordonanţă de urgenţă, ci prin proiect de lege, pentru a fi cât mai puţin criticabil de către instituţii internaţionale sau companii, act normativ care va fi avizat în interval de câte o săptămână în fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului.

„Tot astăzi (20 mai – n.r.), pentru a fi cât mai puţin criticabili de către instituţii internaţionale sau companii, adoptăm ca proiect de lege în procedură de urgenţă proiectul privind interzicerea temporară a exporturilor de lemn neprelucrat şi un sistem de licenţiere special pentru exporturi, pentru viitor, care va face un control şi o transparenţă extraordinară de care aveam de mult timp nevoie referitoare la exportul de lemn. Am discutat cu conducerea celor două camere şi cum domnul preşedinte Tăriceanu şi cu domnul preşedinte Zgonea şi se poate, într-o săptămână, în fiecare cameră, să trecem acest proiect de lege. L-am informat şi pe preşedintele Iohannis. Sunt convins că, în cele două camere, vom vedea încă o dată cine vrea să apere patromoniul forestier naţional şi cine face lobby pentru tot felul de firme şi exportatori de buşteni şi de lemn din România. Şi se vede la vot lucrul ăsta“, a spus Ponta la începutul şedinţei de Guvern din 20 mai.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite