Cum vrea Guvernul să crească încasările la buget: taxă pe stâlpi şi pe turbine eoliene, impozit „de firmă“ pentru imobilele închiriate de persoanele fizice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După reducerea schemei de certificate verzi, producătorii de energie eoliană ar putea fi constrânşi să plătească şi impozit pentru turbine FOTO Adevărul
După reducerea schemei de certificate verzi, producătorii de energie eoliană ar putea fi constrânşi să plătească şi impozit pentru turbine FOTO Adevărul

Guvernul a convenit cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene principalii indicatori pentru 2014, dar continuă discuţiile referitoare la impactul măsurilor fiscale necesare pentru acoperirea golului de venituri rezultat din ultimele solicitări ale celor două partide din USL cu impact pe cheltuieli, potrivit unor surse. Impozitarea turbinelor eoliene şi a stâlpilor se numără printre măsurile luate în calcul.

Bugetul pe anul viitor a fost construit pe un PIB de 657 – 659 de miliarde de lei, cu o creştere economică de 2,1% (scenariu de bază), şi un deflator puţin peste 2%. În funcţie de mărimea deficitului acceptată de FMI, care este negociat între 2,2-2,3% din PIB, cuprinzând clauza de investiţii aferente co-finanţării fondurilor UE, creşterea economică s-ar putea ridica la 2,2% din PIB, su declarat surse citate de Mediafax. Rata inflaţiei luată în calcul pentru anul viitor este în jur de 2%.

USL a decis majorarea salariului minim pe economie, în două tranşe, indexarea pensiilor, potrivit legii, şi există controverse privind reducerea CAS, cerută de PNL. 

Pe de altă parte, PSD insistă pe majorarea fondurilor pentru investiţiile derulate de primării şi demararea proiectului autostrăzii Comarnic- Braşov, au menţionat sursele.

FMI a discutat cu autorităţile române mai multe măsuri de compensare a deficitului de venituri calculat pentru 2014, de peste 5 miliarde de lei, rezultat din cheltuielile pe care statul intenţionează să le realizeze şi proiecţia pe acest an. 

Printre acestea s-au numărat majorarea accizelor, care acum sunt calculate după un curs ce nu avantajează încasările la buget, şi impozitarea construcţiilor speciale.

În afara construcţiilor auxiliare, precum parcări şi rampe de încărcare, impozitul pe proprietate vizează construcţiile speciale din aria producţiei de energie electrică (stâlpi, reţele şi transformatoare), construcţiile hidroenergetice (principalul vizat fiind compania Hidroelectrica) sau construcţiile eoliene. Exceptate de la impozitul pe proprietate sunt şi construcţiile nucleare.

O altă discuţie a vizat ca persoanele fizice care închiriază imobilele să plătească taxe de proprietate la fel ca orice proprietar în al cărui spaţiu se derulează acte comerciale.

De asemenea, s-a discutat şi despre o lărgire a bazei de impozitare la care să se aplice contribuţiile de asigurări sociale, dar nici aici nu există încă un angajament politic.


Mai puteţi citi pe aceeaşi temă: 

Ponta, Antonescu şi Chiţoiu, discuţie finală despre acordul cu FMI

Premierul Victor Ponta a sosit, astăzi, cu două ore înainte de întâlnirea cu delegaţia FMI, la cabinetul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, unde se află şi vicepremierul Daniel Chiţoiu.

Ponta îl contrazice pe Antonescu: Nu au venit cei de la FMI cu ideea să mărim cota unică

Premierul Victor Ponta a declarat, la finalul şedinţei BPN al PSD, că declaraţiile liderului liberal Crin Antonescu referitoare la mărirea cotei unice nu sunt întemeiate.

Ponta, despre poziţia liberalilor privind acordul cu FMI: Poate trecem cu povestea asta cu Opoziţia de la Putere

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la începutul şedinţei BPN al PSD, că ministrul Finaţelor Publice, liberalul Daniel Chiţoiu, conduce negocierile cu FMI şi stabileşte dacă poate să dea bani.

Antonescu, despre relaţia cu Ponta: Noi nu suntem tocmiţi să menţinem liniştea. Nu suntem în luna de miere

Preşedintele PNL Crin Antonescu a discutat duminică seară, la Antena 3, pe marginea relaţiilor tensionate din USL, despre candidatura la Preşedinţie, dar şi despre dreapta românească.

Crin Antonescu: Acordul cu FMI este un „handicap“, România nu poate avea cu adevărat o politică economică

Acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este un „handicap“ pentru România  şi „o situaţie nefericită şi temporară“, întrucât ţara noastră nu poate avea cu adevărat o politică economică, a declarat, azi, la Sinaia, Crin Antonescu, liderul PNL şi preşedinte al Senatului.

Guvernul pune „taxa pe piscină“. Parcările, vizate şi ele de noi impozite

Proprietarii construcţiilor care nu fac parte din categoria clădirilor, precum parcările şi piscinele, vor fi obligaţi să achite anul viitor un impozit, măsura vizând  extinderea bazei de impunere pentru creşterea veniturilor bugetare, scrie Mediafax, care citează surse oficiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite