Temperaturile ridicate din noiembrie şi decembrie „topesc” grâul din România şi Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căldurile din ultimele două luni pot afecta culturile de grâu cultivate în această toamnă
Căldurile din ultimele două luni pot afecta culturile de grâu cultivate în această toamnă

Meteorologii îi avertizează pe fermierii români şi francezi că tremperaturile ridicate din această iarnă le pot fi fatale culturilor de gâu însămânţate în toamnă.

Culturile de grâu ale României şi Franţei sunt puse în pericol de temperaturile prea ridicate din noiembrie şi decembrie, care au accelerat creşterea, plantele fiind vulnerabile la orice val de frig care ar putea veni în primăvară, a avertizat Michel Portier, şeful firmei de consultanţă Agritel, citat de Mediafax.

Temperaturile maxime din regiunile cultivate cu grâu din Spania până în Ucraina au fost cu 2-4 grade Celsius mai ridicate decât în mod normal, într-o perioadă de 30 de zile încheiată pe 21 decembrie, potrivit datelor World Ag Weather, transmite Bloomberg.

Uniunea Europeană asigură 20% din producţia mondială de grâu.

"Sunt condiţii excepţionale pentru această perioadă a anului. Grâul încolţeşte prea repede, iar acest fapt aduce riscul pagubelor provocate de îngheţ", a declarat Olivier Deudon, agro-meteorolog la Arvalis, citat de Mediafax.

Vremea din decembrie este mai apropiată de condiţiile din octombrie sau aprilie, iar temperaturile ridicate se vor menţine cel puţin până la sfârşitul anului. În acest fel, această lună decembrie va deveni cea mai călduroasă din istorie, a arătat Deudon.

Majoritatea grâului din Europa este plantat în toamnă, când încolţeşte, i se formează sistemul de rădăcini şi de frunze. Iarna intră în stare latentă, creşterea fiind reluată în primăvară.

Firma de consultanţă Strategie Grains a estimat săptămâna trecută că producţia de grâu a Uniunii Europene ar urma să scadă cu 4% în 2016, după un nivel record în 2015.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite