Taxa pentru cogenerare din facturile la energie electrică a scăzut cu 20% de la 1 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, care este plătită de toţi consumatorii de energie şi este evidenţiată separat pe factura de electricitate, a scăzut cu 20% de la 1 ianuarie 2014, ajungând la 18,3 lei pe MWh, au declarat reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit Agerpres.

Până în prezent, valoarea contribuţiei era de 23,1 lei pe MWh. Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă a fost introdusă la 1 aprilie 2011. Banii astfel obţinuţi sunt primiţi drept bonus de către producătorii de energie în cogenerare (energie electrică şi termică simultan) care au o eficienţă de peste 70% a instalaţiilor, pentru a stimula investiţiile în modernizarea echipamentelor.

Pentru fiecare kWh consumat, un utilizator plătea până acum 0,0231 lei, iar, de la 1 ianuarie, acelaşi consumator plăteşte 0,0183 lei, fără TVA. Astfel, la un consum mediu lunar de 100 de kWh pe gospodărie, fiecare consumator plăteşte aproximativ 1,8 lei pe lună.

În luna aprilie, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, declara că instituţia pe care o reprezintă analizează dacă acordarea acestor bonusuri este justificată în funcţie de costurile de producţie ale fiecărei centrale.

„Vom analiza în ce situaţii este vorba de supracompensare, iar pentru acei producători bonusul va fi redus. Efectele vor putea fi resimţite de la 1 ianuarie 2014, iar factura finală ar putea să scadă“, a spus vicepreşedintele ANRE, potrivit Agerpres.


Mai puteţi citi:

Importurile de gaze ale României au scăzut aproape la jumătate în primele zece luni. Exporturile de curent electric, mai mari cu o treime. Importurile de gaze naturale au scăzut cu aproape 47% în primele zece luni ale anului, cele de cărbune s-au diminuat cu circa 31%, în vreme ce importurile de ţiţei au urcat cu 4%, relevă datele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Exporturile de electricitate au urcat şi ele cu 37%.

Gerhard Roiss, şeful OMV: Vrem să facem din România un exportator de gazeOMV, acţionarul majoritar al Petrom, vrea să transforme România din importator în exportator de gaze naturale, resursele din Marea Neagră înseamnând „gaze pentru Europa“, a declarat, la viena, Gerhard Roiss, directorul general al grupului austriac.

Surpriză: Complexul Energetic Oltenia exportă în acest moment 300 MW de energieComplexul Energetic Oltenia exportă în prezent 300 MW de energie în state precum Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria şi Ungaria, a adeclarat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite