Statul a pus ochii pe investitorii care vor să fugă în paradisurile fiscale: îi taxează cu jumătate din bani direct din bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

Codul fiscal aduce modificări vizând impozitarea banilor care merg spre destinaţii offshore. Impozitarea se va face la bancă, înainte de realizarea transferului bancar şi, în plus, dacă România nu are acord de evitare a dublei impuneri, taxa va fi de 50%.



În nota de fundamentare a ordonanţei de modificare a Codului fiscal, la capitolul „Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi şi impozitul pe reprezentanţele firmelor străine înfiinţate în România“, apar câteva modificări legate de modalităţile de impozitare a serviciilor pe care firmele româneşti le plătesc unor firme din străinătate. De fapt, este vorba despre modalitatea prin care foarte multe firme îşi exportă veniturile în regiuni offshore pentru a scăpa de o impozitare excesivă.
Mai exact, aşa cum explică pentru capital.ro reprezentanţii firmelor de audit şi contabilitate, se introduc toate cele trei situaţii în care veniturile care caută cea mai favorabilă condiţie de impozitare în alte state sunt totuşi taxate.

Cel mai favorabil impozit sau... 50%

Între ţările lumii există diverse convenţii şi tratate de evitare a dublei impuneri. Astfel, dacă există convenţie între România şi statul X, dar nerezidentul nu face dovada rezidenţei, atunci impunerea se face cu 16%. Dacă nerezidentul prezintă certificatul, atunci se aplică cel mai favorabil impozit dintre 16% şi cel din ţara cu care există convenţie (multe convenţii au 10%, aşa-numitele offshoruri gri, cum sunt Cipru şi chiar Bulgaria).

În schimb, dacă nu există convenţie cu statul respectiv, intervine o cotă majorată de impozit de 50%.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite