Sindicatele din industria chimică şi petrochimică cer abrogarea modificărilor aduse Codului Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petroliştii vor trebui să plătească amenda de la Consiliul Concurenţei.

Sindicaliştii spun că de fapt nu este un transfer al obligativităţii plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat, ci o diminuare a salariului din mediul privat, pentru că statul nu compensează, ca în cazul bugetarilor, această diminuare, prin creşterea salariului. Petroliştii şi chimiştii ameninţă că vor recurge la “acţiuni specific sindicale”.

12 Federaţii sindicale – ale Rompetrol, Azomureş, Petrotel, Lukoil, Michelin, Chimcomplex Borzeşti, OMV Petrom, Policolor, Conti Tech, Amplo, Gedeon Richter, Oualicaps România şi Iprochim au solicitat CNSLR Frăţia a facă toate demersurile necesare pentru abrogarea OUG 79/2017 de modificare a Legii 227/2015 (Codul Fiscal).

“Această OUG nu transferă nicio contribuţie de la angajator la angajat, aşa cum s-a susţinut de către Guvern în toată perioada dinaintea adoptării acesteia. Dacă într-adevăr era un transfer, trebuia ca acesta să rezulte din efectul legii, ori, în cuprinsul OUG nu regăsim acest lucru”, susţin sindicaliştii în comunicatul remis presei.

Potrivit acestora, de fapt, OUG diminueayă contribuţia angajatorului la 2,25% pentru condiţii normale de lucru şi creşte contrbuţia angajatului, “de la 16% (CAS şi CASS), 16% impozit şi 0,5 somaj (acum), la 35% CAS şi CASS şi 10% impozit pe venit de la 1 ianuarie 2018”.

„Prin această modificare a Codului Fiscal scad salariile tuturor angajaţilor din România”, spun sindicaliştii precizând că pentru sistemul privat statul nu compensează această diminuare, neexistând în cuprinsul actului normativ vreo normă prin care angajatorul să fie obligat să majoreze salariul. 

“În aceste condiţii, rămâne doar negocierea între angajator şi angajat, dacă şi în ce procent va majora salariile, pentru a diminua efectul aplicării OUG de modiflcare a Codului Fiscal. Dacă Guvernul Boc a scăzut salariile din sistemul bugetar cu 25%, acum Guvernul Tudose a scăzut salariile nete din sistemul privat cu peste 17%, fiind nevoie ca angajatorul să acorde o majorare a salariilor de bază cu 21% (procent calculat inclusiv în simulările prezentate în Comisii de Dialog Social din cadrul Prefecturilor din data de 07 .11.2017) ca salariatul să nu piardă la salariul net în urma adoptării OUG. Suntem pregătiţi pentru acţiuni specifice sindicale ca această OUG adoptată de un Guvern social democrat, prin care scad salariile din sistemul privat, să fie abrogată”,susţin sindicaliştii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite