Încălzirea în pardoseală pas cu pas. Sfaturi practice pentru cheltuieli mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încălzirea în pardoseală a început să devină populară şi în România, în special în locuinţele noi proiectate să aibă un consum mult mai redus de energie. „Adevărul“ vă prezintă un ghid pentru încălzirea în pardoseală pas cu pas.

Proprietarii imobilelor care se preteează la încălzirea în pardoseală trebuie să înţeleagă că nu orice locuinţă se poate preta încălzirii în pardoseală. Pentru a înţelege cum funcţionează acest sistem, proprietarul trebuie să găseacă un specialist care să îl sfătuiască despre încălzirea în pardoseală pas cu pas.

O primă nelămurile care se ridică este legată de necesitatea investiţiei. Proprietarul trebuie să-şi facă o socoteală să vadă dacă valoarea banilor şi amuncii investite va fi amortizată de cele costurile încălzirii.

Specialiştii spun că acest sistem de încălzire prin pardoseală economiseşte în fiecare iarnă între 20 şi 40%, în funcţie de eficacitatea izolaţiei imobilului în care se pune instalaţia.

Pentru a nu greşi sau a monta instalaţia degeaba proprietarii trebuie să urmărească instrucţiuni privind încălzirea în pardoseală pas cu pas.

Specialiştii de la pagina spaţiuldeconstruit.ro spun că „pentru orice locuinţă nouă sau veche este foarte important să fie bine izolată. Atât pereţii cât şi geamurile, dar şi acoperişul. Termoizolarea acoperişului trebuie tratată cu maximă importanţă deoarece prin acesta se pierde cea mai mare cantitate de caldură”.

Încălzirea în pardoseală pas cu pas

Cea mai uşoară sarcină o au cei care se gândesc să monteze o instalaţie de încălzire în pardoselă unei locuinţe noi. Aici specialiştii pot face direct calculele aşa încât să implamenteze fără probleme încălzirea în pardoseală pas cu pas.

După ce se ia hotărârea sistemului de încălzire în paredoseală, electric sau cu centrală termică, proprietarul trecuie să contacteze specialistul care să calculeze grosimea şapei care se pune peste sistemul care este fixat cu materiale speciale pe podea.

Cei care au montat astfel de sisteme spun că ideal ar fi turnarea unei şape de 4,5 centimetri, însă se poate turna şi până la şapte centimetri, dar în acest caz încălzirea se face mai greu.

În cazul centralelor clasice, înainte de montajul încălzirii prin pardoseală trebuie finalizată distribuţia de apă rece şi caldă din instalaţia sanitară. Trebuie să avem în vedere cota încălzirii prin pardoseală.

După taote aceste operaţiuni preliminatre trebuie stabilit locul sursei care va încălzi pardoseala şi urmnează distribuţia coloanelor care se vor afla sub parchet sau sub gresie. Aici este nevoie de mână de lucru specializată, aşa încât sistemul să fie eficient.

Specialiştii de la spatiulconstruit.ro arată şi cum se face calculul de materiale pentru montarea încălzirii în pardoseală.

Pentru calcularea necesarului de ţeavă pentru un singur nivel se procedează astfel: La 30 mp de gresie rezultă 210 ml  de ţeavă. La 60 mp de parchet este nevoie de un necesar de  600 ml de ţeavă, 12 mp de zonă vitarată necesită 240 ml de ţeavă. Pentru 23 mp de garaj este nevoie de 115 ml de ţeavă. În acest fel rezultă  un total de 1165 ml de ţeavă, în cazul calculat pentru parterul unei locuinţe decente.

Unul dintre cele mai folosite sisteme în România sunt cele electrice. Ele se întâlnesc în special la case, cu preponderenţă la construcţii noi, unde se ia în calcul de la început montarea unui sistem electric de mare putere.

În apartamentele vechi de la bloc, montarea sistemului electric de încălzit în pardoseală este mult mai dificil, chiar imposibil, dată fiind lipsa circuitelor electrice de mare putere.

Încălzirea în pardoseală pas cu pas. Cât costă

Când se ia decizia montării unui sistem de încălzire în pardoseală trebuie luată în calcul şi latura costurilor. Aceasta se face atât în funcţie de costul cu materialele, dar şi în funcţie de costul întreţinerii şi a consumului de energie.

Aşa cum spuneam se pleacă de la ideea că este montat un circuit electric corespunzător care să facă faţă pentru întreaga instalaţie de încălzire.

Dacă vorbim de costurile încălzirii efective pe timp de iarnă, prin aceste sisteme de încălzire în pardoseală, factura la energie electrică poate costa în jur de 150-180 de lei pentru o casă până în 100 de metri pătraţi şi 350-380 de lei pentru o casă de până în 150 de metri pătraţi.

Alte costuri sunt legate de cele cu materialele şi fosţa de muncă. Aici calculele diferă în funcţie de sisteme le folosite şi de calitatea materialelor.

Astfel costurile pot fi estimate la cel puţin 30 de euro pe metru pătrat cu tot cu materiale şi manoperă, însă poate ajunge şi la peste 40 de euro pe metru pătart dacă materialele sunt mai scumpe.

Un alt lucru pe care prorietarii de partamene trebuie să-l ia în calcul când iau hotărârea de a monta un sistem de încălzire în pardoseală este sănătatea. Asta pentru că este cunoscut că radiaţia căldurii va ridica praful care se aşterne zi de zi. De aceea doctorii nici nu recomandă acest sistem de încălzire, mai ales familiilor cu copii mici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite