România s-a împrumutat de pe pieţele externe 1,25 miliarde de euro pe 10 ani, la un cost de 3,7%. Voinea: Este cea mai ieftină finanţare din istoria României
0Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 1,25 miliarde de euro de pe pieţele externe printr-o emisiune de euroobligaţiuni cu maturitate de 10 ani, pentru care a obţinut un cost de finanţare de 3,7% pe an, mai mic decât cel la care a lansat operaţiunea. Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a declarat, pentru „Adevărul“, că aceasta este cea mai ieftină finanţare atrasă din istoria României.
UPDATE Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a declarat, pentru „Adevărul“, că aceasta este cea mai ieftină finanţare din istoria României.
„Este ca şi cum România ar avea cu două clase mai sus în ratingul de ţară şi acest randament este, practic, inclus în preţul reformelor structurale făcute în ultimii ani. România a mai emis eurobonduri doar în 2003 la un preţ de 8% şi apoi în 2008 la un preţ de 6,8%, în condiţiile în care pe atunci eram în categoria investment grade. Anul trecut, finanţarea atrasă a fost la un randament de 4,15%, iar scăderea sub 4% ne încadrează într-un grup net superior din punctul de vedere al siguranţei investiţionale“, a declarat Voinea.
Suma împrumutată este la jumătatea intervalului ţintit de Ministerul Finanţelor, de 1-1,5 miliarde de euro. Licitaţia a pornit de un randament indicativ de 3,99% (225 puncte de bază peste midswap - indicatorul de referinţă al pieţei, aflat la 1,74%), iar costul final obţinut a fost de 3,7% (200 puncte de bază pste midswap - 1,7%).
Ministerul Finanţelor a mandatat, în urmă cu aproape două săptămâni, băncile Citigroup, Societe Generale, UniCredit şi ING să pregătească emisiunea de obligaţiuni denominate în euro, cu maturitate de peste zece ani.
Cea mai recentă licitaţie pe pieţele externe a fost în luna ianuarie, când Ministerul Finanţelor au atras 2 miliarde dolari prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, la randamente sub nivelurile indicative prezentate investitorilor.
În luna octombrie, România a împrumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la un randament de 4,15% pe an.
Guvernul a anunţat în luna noiembrie că plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pieţele externe (MTN) a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, şi extins astfel încât să acopere următorii trei ani, respectiv 2014-2016. MTN a fost aprobat în 2010 pentru o perioadă de trei ani.
Iniţial, programul de emisiuni MTN a avut un plafon de 7 miliarde euro, suplimentat în iunie anul trecut cu 1 miliard de euro pentru a acoperi necesarul de finanţare pentru 2013.
De la începutul anului, Trezoreria a atras din piaţa internă 12,578 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.
Mai puteţi citi:
Portofel electronic pentru bonurile de masă. Ce avantaje şi dezavantaje au tichetele eliberate pe card. Beneficiarii de tichete electronice nu vor mai trebui să plătească diferenţe în bani la cumpărarea produselor, dar nici nu vor putea retrage numerar de pe cardurile speciale.
Ponta: Scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicată din luna iulie. Scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicată din luna iulie, în baza unei ordonanţe de urgenţă deja redactate de către Ministerul Finanţelor, a declarat, marţi, premierul Victor Ponta.
Cum pot bogaţii să pună piedică Fiscului în controlul averilor. Ministerul Finanţelor a publicat Carta drepturilor şi obligaţiilor pentru bogaţii ale căror averi sunt verificate de Fisc, iar documentul conferă persoanelor respective dreptul de a fi anunţate cu 15 zile înainte de începerea inspecţiei.