Reducerea TVA la pâine – o decizie curajoasă, un argument în favoarea reducerii CAS
0Iniţiativa Guvernului Ponta de a reduce TVA-ul la pâine s-a dovedit un succes de proporţii! Rezultatele sunt încurajatoare nu doar pentru aplicarea reducerii TVA în cazul altor alimente, dar şi pentru scăderea CAS-ului pe piaţa forţei de muncă, acolo unde, la fel ca şi înaintea de aplicarea TVA-ului redus la pâine, cârcotaşii ar dori să perpetueze inactivitatea.
Cifrele care reies dintr-un studiu efectuat de patronatele din domeniu arată că reducerea TVA la produsele de panificaţie, de la 24% la 9%, aplicată de la 1 septembrie anul trecut, a generat o scădere a evaziunii fiscale cu 20%, în timp ce producţia fiscalizată de făină şi pâine a crescut cu 19%, respectiv cu 280.000 de tone.
Producţia de făină fiscalizată a crescut cu 164.000 tone de la 1 septembrie 2013 faţă de intervalul similar precedent, de la 606.000 tone la 726.000 tone, iar producţia fiscalizată de pâine a urcat cu 120.000 tone (19%), de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone, potrivit studiului elaborat de Rompan.
După introducerea noului TVA, preţul pâinii a scăzut cu 10,25%, iar evaziunea fiscală s-a redus cu circa 300 de milioane de lei, potrivit datelor comunicate de ministrul Agriculturii. Un alt efect al reducerii fiscalităţii a fost că nu s-au mai înregistrat insolvenţe şi falimente ale firmelor din sectorul produselor de panificaţie, ceea ce înseamnă că firmele au avut vânzări mai mari, un profit mai mare şi au putut investi mai mult în crearea de noi locuri de muncă şi în dezvoltarea propriei afaceri.
Rezultatele scăderii TVA-ului la pâine sunt în mod evident impresionante, dar nu trebuie uitat că măsura a fost implementată de Guvernul Ponta în ciuda corului de pesimişti şi propăvăduitori ai statului cu mâinile în sân. La momentul respectiv, Executivul a dat dovadă de curaj în aplicarea măsurii, care era una necesară şi corectă, dar în niciun caz nu exista atunci un consens în spaţiul public, şi nici măcar în mediul politic, cu privire la luarea deciziei.
În chip asemănător se discută astăzi despre decizia Guvernului de aplicare a reducerii contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale. Măsura este una necesară şi dorită de mediul de afaceri, dar încă există încercări de blocare a adoptării ei de către anumite grupuri de interese şi actorii politici care îi reprezintă.
Reducerea fiscalităţii pe piaţa forţei de muncă are toate şansele să producă efecte similare celor demonstrate de scăderea TVA-ului la pâine, cel mai important din acestea fiind reducerea evaziunii fiscale! România are nevoie să scoată la lumină locurile de muncă nefiscalizate, la fel cum are nevoie reducă evaziunea din producţia de alimentare.
Deşi aceste teme se află în dezbatere de mai mulţi ani, atât în rândul celor din mediul privat, cât şi al factorilor de decizie, Guvernul Ponta şi-a asumat să aplice măsurile care pentru alţii reprezintă doar subiecte de campanie.