RAPORT Cu cât se vor scumpi alimentele procesate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva Adevărul
Foto arhiva Adevărul

Procesatorii români de alimente au suficiente stocuri de materie primă şi capacitate de prelucrare, astfel încât magazinele pot fi aprovizionate fără probleme în următoarele luni. Costurile de producţie sunt în creştere, ceea ce înseamnă noi scumpiri la raft.

Potrivit unui raport realizat de Departamentul pentru Agricultură al SUA, comenzile curente sunt în creştere cu 30-40% faţă de ultimul trimestru din 2019 şi mulţi procesatori lucrează la capacitate maximă pentru a satisface cererea crescută a consumatorilor. 

Din cauza costurilor logistice şi de ambalare mai mari, unii producători de alimente se aşteaptă la o creştere a costurilor de operare cu 5-10%, ceea ce se reflectă în preţurile de la raft. 

„Majoritatea companiilor alimentare şi-au suspendat promoţiile pentru a compensa costurile de transport mai mari", se arată în raportul USDA.

Pe de altă parte, mulţi procesatori de alimente nu mai folosesc drept sursă de aprovizionare furnizorii din Spania, Italia şi Franţa, pentru că transportul de camioane în şi din aceste ţări a devenit prohibitiv pentru costuri şi nu mai este previzibil. 

Aşadar, multe companii de procesare a alimentelor caută să obţină ingrediente sursă de la alţi furnizori, în special Europa de Nord, deşi costurile de intrare ar creşte. 

Conform unui raport realizat de Nielsen pe piaţa vânzărilor cu amănuntul din România, în perioada 23 februarie - 15 martie 2020, vânzările au crescut cu 37,2 la sută faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Vânzările de produse alimentare au crescut cu 42%, iar vânzările de produse de igienă personală au crescut cu 65,6% în aceeaşi perioadă din 2019. 

Vânzările de produse de îngrijire au crescut cu 23,%  faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Per total, piaţa bunurilor de consum a crescut cu 76% în valoare în săptămâna 11 (9-15 martie) faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Vânzările de produse alimentare au crescut cu 75%, produsele de îngrijire personală cu 113%, produse de îngrijire a locuinţei cu 100%. 

Cele mai căutate produse alimentare au fost carnea, cârnaţii uleiul, branza, apa îmbuteliată, fructele şi legumele conservate.

Cele mai mari scumpiri, se arată în raport, s-au înregistrat la carnea din conserve (625%), alcool sanitar (418%) şi drojdia de bere (366%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite