Program Rabla 2014, proiect: 20.000 de tichete, 6.500 lei prima de casare, includerea maşinilor mai vechi de opt ani

Program Rabla 2014, proiect: 20.000 de tichete, 6.500 lei prima de casare, includerea maşinilor mai vechi de opt ani

Program Rabla 2014, proiect: 20.000 de tichete, 6.500 lei prima de casare, includerea maşinilor mai vechi de opt ani FOTO Arhivă Adevărul

Noul program Rabla 2014, supus de curând dezbaterii publice, ar putea aduce o serie de modificări faţa de versiunea precedentă. Potrivit documentului, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, iar în cadrul programului ar putea fi incluse şi autovehicule cu o vechime mai mare sau egala cu opt ani, anunţă Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile intenţionează ca programul Rabla 2014 să distribuie circa 20.000 de tichete de câte 6.500 de lei, conform proiectului pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului. Bugetul total alocat programului este de 140 de milioane de lei.

În premiera, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, ci acestea vor fi distribuite în format electronic de către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) dealerilor validaţi în acest program, şi nu colectorilor ca până în prezent.

Persoanele fizice se vor înscrie direct la dealer şi vor merge apoi să îşi caseze maşina la un colector validat. După aceea, ei vor trebui să prezinte dovada casării pentru a beneficia de preţul redus al noului automobil. Pe lângă prima de casare, proprietarii de automobile vechi ar putea primi un eco-bonus în valoare de 500 lei pentru:

- achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro;

- achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km;

- achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Distribuirea tichetelor pentru persoanele fizice se va face pe fiecare judeţ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidenţele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Finanţarea pentru persoanele fizice se va face în patru etape:

În prima etapă, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare judeţ.

În cea de-a doua etapă, tichetele aferente fiecărui judeţ rămase neutilizate, precum şi cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validaţi din respectiva unitate teritorială.

În a treia etapă, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validaţi din judeţul respectiv.

Iar în ultima etapă, tichetele rămase se vor împărti în mod egal, între punctele de lucru.

Programul Rabla este un program guvernamental finanţat din fondurile  Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Anul trecut, deşi au fost puse la dispoziţie 20.000 de tichete, doar 13.000 de autovehicule noi au fost vândute prin acest program.


Citeşte şi:

Programul Rabla. 3.000 de tichete vor fi distribuite de joi pe baza statisticilor de la Interne

Încă 3.000 de tichete pentru persoane fizice, în cadrul Programului Rabla pe 2013, vor fi distribuite începând de joi de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) către colectorii validaţi în program.

Încă 3.000 de tichete „Rabla“ sunt disponibile de astăzi pentru persoanele fizice

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) va distribui astăzi încă 3.000 de tichete pentru persoane fizice, în cadrul programului „Rabla pe 2013“, către colectorii validaţi în program.

Programul "Rabla" pentru firme şi instituţii se prelungeşte până la 31 octombrie 2013

Termenul pentru depunerea şi validarea dosarelor firmelor şi instituţiilor publice în Programul "Rabla", stabilit iniţial pentru data de 30 august, a fost prelungit din nou, de la 30 septembrie la 31 octombie, până în prezent fiind validate dosare pentru 1.607 tichete din cele 3.903 disponibile.

citeste totul despre: