Preşedintele ROMPAN: Industriei de morărit şi panificaţie îi lipsesc 8.000 de oameni. Tineretul preferă orice altă muncă decât cea de brutar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria de morărit şi panificaţie are un deficit de forţă de muncă de circa 8.000 de oameni, iar lucrurile merg spre pieire, pentru că tineretul din ziua de azi de preferă calculator, birou sau orice altă muncă decât cea de brutar, susţine preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu, potrivit Agerpres.

„Din păcate lucrurile merg spre pieire. Trebuie să îmi exprim ideea că tineretul din ziua de azi preferă calculator, preferă birou, preferă orice, numai în munca de electrician, de brutar, de mecanic sau de sudor nu mai doreşte să lucreze nimeni. Deficitul forţei de muncă este foarte mare. Numai în domeniul nostru cred că avem un deficit de 7.000 - 8.000 de oameni. De aici începe o mare problemă: lucrăm cu o forţă de muncă destul de îmbătrânită, cea care a prins ceva şi dinainte de '89, pentru că doar aceasta vine să mai lucreze la munca fizică, la lopată şi la modelat pâinea. Pe unul tânăr nu pui mâna decât foarte, foarte greu. Şi nu este vorba de salariu. Cred că este o chestiune de educaţie din casă, din şcoală şi din societate. Parcă le e ruşine să se numească muncitor”, a declarat pentru Agerpres Aurel Popescu.

El spune că lipsa forţei de muncă se datorează şi închiderii şcolilor profesionale, dar „acum acestea nu mai pot fi organizate decât pe lângă mari întreprinderi, pentru că trebuie să facă practică”.

„Dacă nu faci practică nu se poate face profesionalism dintr-o activitate şi din nou venim la tinerii care nu mai doresc să se înscrie la o şcoală profesională, iar dintre cei care fac o şcoală profesională mulţi pleacă peste hotare”, a explicat Aurel Popescu.

El mai susţine că salariul din industria de profil este de minimum 1.500 de lei net, dar există şi alte câştiguri, precum pâine, tichete de masă, bani de Crăciun şi de Paşte sau dar de ziua de naştere.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite