Populaţia ar putea plăti certificatele verzi pentru industrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Niţă, ministrul Economiei, a fost invitat în studioul Adevărul Live  FOTO Marian Iliescu
Constantin Niţă, ministrul Economiei, a fost invitat în studioul Adevărul Live  FOTO Marian Iliescu

Populaţia ar putea plăti scutirea de certificate verzi pe care autorităţile au acordat-o industriei grele, însă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este instituţia care gestionează sistemul de certificate verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă şi aceasta trebuie să reglementeze cum se face recuperarea, prin legislaţia secundară, a declarat, la Adevărul Live, Constantin Niţă, ministrul Economiei.

„Noi ne-am ocupat de lege, în sensul că trebuia să dăm aceste stimulente, Comisia Europeană ne permite lucrul acesta, există un regulament. Am notificat deja Hotărârea de Guvern, deci am parcurs deja toate procedurile necesare pentru acest ajutor de stat, care nu e numai în România, e valabil în toată Uniunea Europeană, având în vedere că preţul energiei are consecinţe negative asupra competitivităţii produselor. Era nevoie de un asemenea act normativ“, a spus Niţă. 

El a adăugat că, în cazul în care această scutire va fi suportată de consumatorii casnici, creşterea facturilor nu va fi una mare. „Mai departe, dacă este nevoie a se vedea care este modul în care se plătesc aceste certificate, modul cum funcţionează ele pe piaţă, nu mai este treaba noastră, este treaba ANRE, care să-şi regleze această chestiune prin legislaţie secundară făcută de către ei. Chiar dacă se duce în preţ, după opinia mea, nu va fi o creştere care să influenţeze semnificativ atât consumatorul casnic, cât şi cel industrial. Dar este treaba ANRE-ului să facă acest lucru“, a anunţat oficialul.

Ce prevede Hotărârea de Guvern

Hotărârea de Guvern prevede scutirea marilor consumatori de plata a 85% din certificatele verzi dacă au o pondere a costurilor cu energia mai mare de 20%. Dacă energia este între 10 şi 20% din costuri, atunci vor beneficia de o scutire de 60% din certificatele aferente, iar dacă ponderea energiei este doar între 5 şi 10%, vor beneficia de o reducere de 40%. Schema se va aplica de la 1 august, timp de 10 ani, perioadă în care grupurile industriale respective nu au voie să disponibilizeze mai mult de un sfert din angajaţi. Autorităţile se aşteaptă ca în jur de 300 de companii să beneficieze de acest ajutor de stat, iar impactul total este estimat la 750 de milioane de euro.

Alro şi ArcelorMittal, cei mai mari consumatori de electricitate din România, au criticat deoseori sistemul de certificate verzi, deoarece acestea le majorează foarte mult costurile. Certificatele verzi se acordă producătorilor de energie regenerabilă, iar furnizorii sunt obligaţi să le cumpere. La rândul lor, aceştia îşi recuperează costurile de la consumatori, certificatele verzi fiind evidenţiate separat în facturi. Subvenţiile cu certificatele verzi costă 10 miliarde de euro pe zece ani.

Ghidul european cere reducerea subvenţiilor

Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, declara recent că nu populaţia şi micile firme trebuie să suporte costul cu scutirea de certificate pentru marii consumatori, ci producătorii de energie regenerabilă, deoarece România şi-a îndeplinit deja cota de energie verde asumată pentru anul 2020. Ghidul publicat de către Comisia Europeană prevede faptul că numai în cazul în care o anumită ţară nu şi-a îndeplinit cota vor plăti restul de consumatori. 

Industria energointensivă din România asigură direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect circa 1,5 milioane.

Ce mai plăteşte populaţia

Pe lângă această scutire pe care populaţia ar putea-o suporta, mai sunt şi alte costuri care ajung să fie acoperite tot de populaţie:

** Taxa pe stâlp plătită de către Hidroelectrica şi Nuclearelectrica se regăseşte acum în tarifele plătite de populaţie la energie electrică. Pe viitor s-ar putea regăsi în factură şi costurile suportate de distribuitori.

** Acciza de 7 eurocenţi: transportatorii rutieri şi agricultorii au posibilitatea de a-şi recupera o parte din costurile cu acciza de 7 eurocenţi, introdusă din luna aprilie pentru fiecare litru de carburant, dar populaţia nu.

** Certificatele verzi prin care se subvenţionează producătorii de energie regenerabilă. 

** Bonusul de cogenerare de înaltă eficienţă acordat producătorilor care realizează concomitent şi energie termică şi energie electrică.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite