Ponta promite din nou industriei reducerea costurilor la gaze şi curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stabilirea unei cote mai mici pentru energia regenerabilă în totalul consumului, eliminarea taxei de cogenerare pentru exportul de electricitate, scutirea de achiziţie a 85% din certificatele verzi pentru marii consumatori şi stabilirea unui preţ de referinţă mai mic pentru piaţa liberă la gaze sunt principalele propuneri ale Guvernului.

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri în Parlament măsurile prin care doreşte scăderea costurilor la electricitate şi gaze pentru industrie. 

Între acestea se regăseşte eliminarea taxei de cogenerare pentru exporturile de electricitate, reducerea cotei de energie verde pe care România trebuie să o producă, plus o potenţială reducere c u 85% a cotei de certificate verzi pe care industria trebuie să le cumpere. 

Pe partea de gaze naturale, primul ministru a anunţat că preţul de referinţă pentru consumatorii industriali de pe piaţa liberă va fi cel de la 1 ianuarie 2014, în vreme ce pentru populaţie va exista o scumpire cu 2%, aşa cum a fost agreat cu organismele internaţionale.

„Guvernul va pune, miercuri, în discuţie eliminarea taxei de cogenerare pe exporturile de energie, în acest fel fiind încurajate exporturile de energie ale României pe piaţa regională. Pe 8 aprilie, Comisia Europeană va publica regulamentul şi ghidul prin care fiecare ţară membră va putea să asigure o schemă de reducere cu 85% pentru consumatorii industriali a cheltuielilor cu energia regenerabilă. La gaze, de la 1 aprilie, preţul pentru consumatorii casnici, în baza calendarului negociat de fostul guvern şi aplicat de noi, va creşte cu 2%, în schimb pentru toţi cei aflaţi pe piaţa liberă preţul de referinţă va fi cel de la 1 ianuarie 2014“, a spus Victor Ponta.

România a îndeplinit deja cota pentru 2020

Cota de energie regenerabilă va fi menţinută la 11% în acest an, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, faţă de 15%, cât era programat iniţial. Acest lucru are loc deoarece Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunţat că România îndeplineşte deja de la 1 ianuarie 2014 ţinta de energie verde de 24%, stabilită de Comisia Europeană pentru anul 2020.

Taxa de cogenerare este încasată de companiile care produc simultan energie electrică şi termică şi este plătită de orice consumator. Aceasta are o pondere de 3% în facturi. De asemenea, scutirea de achiziţie a 85% din certificatele verzi de către consumatorii industriali a mai fost anunţată anterior.

În privinţa gazelor, faptul că data de 1 ianuarie va fi luată ca dată de referinţă pentru consumatorii industriali care acţionează pe piaţa liberă nu înseamnă că micile firme nu vor plăti mai mult pentru gaz. Potrivit calendarului de dereglementare, pentru sectorul industrial reglementat este vizată o majorare cu 5% a preţului de la 1 aprilie.


Mai puteţi citi:

Bomba socială din spatele certificatelor verzi

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta spun doar jumătăţi de adevăr în scandalul privind subvenţiile acordate energiei regenerabile, iar adevărata problemă o constituie posibilitatea închiderii unor capacităţi din industrie, minerit şi energie.

România riscă să piardă 6,3 miliarde de euro şi peste 500.000 de locuri de muncă din cauza liberalizării accelerate a pieţei gazelor naturale

România riscă să piardă 6,3 miliarde de euro şi peste 500.000 de locuri de muncă din cauza liberalizării accelerate a pieţei gazelor naturale. Pentru a se evita dezindustrializarea României, cu efecte economice şi sociale majore, marii consumatori de energie, printre care şi ArcelorMittal Galaţi, cred că este necesară aplicarea unei perioade de tranziţie până la realizarea unei pieţe real competitive, fără monopoluri.

Conducerea ELCEN va fi schimbată, iar compania va fi pregătită de fuziunea cu RADET. Preţul gazelor de import, problemă mare pentru companie

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie vrea să înceapă un program de eficientizare a Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), care ar urma asă includă şi schimbarea conducerii producătorului de energie electrică şi termică.

Costurile cu energia încep să frâneze creşterea industriei

Industria rămâne motorul economiei şi în acest început de an, dar costurile tot mai mari cu energia electrică şi gazele încep să frâneze progresul, în timp ce problemele din Ucraina ar putea afecta sectorul dacă situaţia se va precipita şi va deveni şi mai tensionată.

Transelectrica a emis 10 milioane de certificate verzi pentru energia regenerabilă produsă anul trecut

Transelectrica a emis un număr de 10,1 milioane de certificate verzi producătorilor de energie regenerabilă pentru electricitatea generată anul trecut, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică.

Anomalia românească: Preţul final al energiei tot creşte la consumator, deşi costurile producătorilor scad

Preţul energiei la consumatori creşte din ce în ce mai mult, deşi costurile de producţie au scăzut în ultimii ani, ceea ce preprezintă o anomalie, a declarat miercuri directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel.

Românii au pompat anul trecut subvenţii de 416 milioane de euro în producătorii de energie regenerabilă, cu 34% mai mult decât în 2012

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite