Pandemia şi munca de acasă au adus cea mai mare creştere a pieţei globale de PC-uri din ultimul deceniu. Cine sunt cei care domină piaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Producătorii de PC-uri şi imprimante s-au bucurat de vânzări record în timpul pandemiei, deoarece companiile şi-au închis birourile, iar oamenii şi-au amenajat spaţii de lucru în propriile sufragerii, dormitoare sau bucătării, arată Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro.

Potrivit acestuia, deşi creşterea anuală a vânzărilor de pe piaţa PC-urilor rămâne destul de ridicată, odată cu diminuarea pandemiei, aceasta a început să încetinească – rata de creştere de 13% în T2 2021 fiind mult mai mică decât creşterea de 55,9% din T1 2021 şi decât cea de 25,8% din ultimul trimestru al anului 2020. 

„Odată cu redeschiderea firmelor, cererea potenţială din segmentul comercial pare promiţătoare. Cu toate acestea, există, de asemenea, şi primele indicii ale încetinirii cererii consumatorilor”, a declarat Neha Mahajan, analist în cadrul firmei de cercetare International Data Corporation.

„Tendinţa s-ar putea totuşi inversa. În timp ce lumea priveşte cu neîncredere şi anxietate la creşterea infecţiilor cu varianta Delta, companiile se pregătesc pentru un mediu de lucru hibrid capabil să se adapteze majorităţii scenariilor.”, transmite Bogdan Maioreanu.

45% din spaţiile de lucru sunt acasă

Potrivit unui studiu IDC, înainte de pandemie, munca de acasă reprezenta doar 14% din totalul spaţiilor de lucru din lume. Pandemia a adus o schimbare importantă, birourile de acasă reprezentand acum 45% din spaţiile de lucru, ceea ce a creat o mulţime de dificultăţi, atât pentru angajaţi cât şi pentru companii. 

„Prima provocare a fost aceea de a dota angajaţii cu mijloacele necesare pentru a lucra de acasă. Astfel, în pandemie, au crescut vânzările de PC-uri – care includ desktop-uri, laptop-uri şi notebook-uri – precum şi cele de tablete şi imprimante. Acest lucru a condus anul trecut la cea mai mare creştere a pieţei globale de PC-uri din ultimul deceniu.”, transmite sursa citată.

Cererea ridicată a fost stimulată şi de trecerea şcolilor şi universităţilor la predarea online. 

Potrivit analistului, după numărul unităţilor livrate în T2 din 2021, Lenovo este liderul pieţei, cu 24%, urmat de HP cu 22,2% şi Dell cu 16,7%. Deşi foarte vizibil, Apple deţine doar 7,4% din piaţă.

IDC a estimat că datele din T2 arată că livrările globale de PC-uri, inclusiv desktop-uri, notebook-uri şi staţii de lucru, au crescut cu 13,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, surpriza venind însă din partea HP care a crescut cu doar 2%, aceasta fiind depăşită de Dell cu 16,4% şi Lenovo cu 14,9%. 

Piaţa imprimantelor în pandemie

Piaţa imprimantelor este, de asemenea, extrem de competitivă şi se confruntă cu presiuni legate de preţuri şi introducerea de noi produse. Printre principalii concurenţi se numără HP, Canon, Xerox, Seiko, Epson, The Ricoh Company, Samsung şi Brother Industries. 

De asemenea, există şi furnizori independenţi ce oferă alternative de reumplere cu cerneală şi recondiţionare a consumabilelor originale, inkjet şi toner.

Piaţa imprimantelor a crescut pentru al patrulea trimestru consecutiv în T2 2021, cu 13,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform IDC Tracker. HP este lider de piaţă cu o cotă de piaţă de aproape 40%, urmată de Epson 21% şi Canon 17,5%.  HP Inc. şi Epson au crescut cu 11,7% şi, respectiv, 57,1% de la an la an, în timp ce Canon a scăzut cu 5,9% din cauza penuriei de semiconductori şi a problemelor de stoc.

Cifra de afaceri a HP Inc. (HPQ) este împărţită între sistemele personale (care includ PC, notebook-uri) ce însumau la sfârşitul anului 2020 69% din totalul vânzărilor companiei şi imprimantele ce acopereau restul de 31%.  

„HPQ se pregăteşte de anunţarea rezultatelor din trimestrul al III-lea din 2021, joi, după închiderea pieţei, cu un profit estimat de 0,84 dolari şi venituri trimestriale de 15,92 miliarde de dolari. Compania a depăşit estimările privind EPS şi veniturile în fiecare trimestru din ultimii doi ani.”, transmite sursa citată.

Unul dintre principalii săi concurenţi, Dell Technologies Inc. (DELL) îşi anunţă în aceeaşi zi rapoartele pentru trimestrul 2 din 2022, cu un EPS estimat de piaţă la 2,04 dolari şi venituri trimestriale estimate de 25,55 miliarde de dolari. Potrivit specialiştilor, ca şi HP, Dell a depăşit estimările în fiecare trimestru din ultimii doi ani.

Viitorul pieţei muncii

Conform studiului IDC menţionat mai sus, procentul celor care vor lucra de acasă, în perioada următoare, este prognozat să scadă la 22% până în 2023, un nivel totuşi mai mare decât cel pre-pandemic de 14%.

În timp ce viitorul pandemiei rămâne dificil de prezis, 60% dintre firme se pregătesc să ofere un loc de muncă conceput din start să funcţioneze hibrid. Acest mediu mixt ar putea umfla din nou pânzele cererii de PC-uri şi imprimante atât pentru segmentul casnic, cât şi pentru cel de birou. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite